Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Haziran 2016

RAMAZAN VE SAĞLIK

Ramazan ikliminde olmanın tarif edilmez hazzı bir çoğumuzda madden ve manen etkisini göstermiş durumda .Rahmeti ,mağfireti ve bereketi ile geldiğinden olsa gerek uzun süre açlığa, susuzluğa rağmen içimizde tarifinde zorlandığımız güzel duygular hakim.

Tok insan açlık duygusunu bu ayda tadıyor. Bedenini zararlı alışkanlıklarla kirletmiş bir insan ,gün boyu ,hatta bazen bir ay boyu sıgara ,alkol hatta uyuşturucu almadan rahat yaşayabiliyor. Biz hekimler hala bunun sırrına vakıf değiliz.

Bir yıl boyunca kirlettiğimiz doku ve organlarımızı sayılı günlerde yıkayarak maddi ve manevi olarak temizlemenin etkisini oruç tutanların yüzünden okumak mümkün. Yüz kaslarımızdaki gerilim ve stres azaldığı için daha mütebessim daha güven veren bir beden diline sahip oluyoruz.

Tüm bu başarılar aciz ve iradesi zayıf insanın bu aya mahsus olarak kazandığı sabır silahından kaynaklı. Sabır silahı sanki bu aya mahsus olarak fonksiyon icra eden manevi bir kalkan. Çünkü başka zamanlarda çoğunlukla iş görmez.

Ramazan ayına mahsus sağlığımızla ilgili sırları anlamak ve anlatmak kolay değil. Oruç kalkanı ile sadece maddi bedenimiz temizlenmez. Manevi olarak üzerimizde bulunan kirlerde arınır. Hoşgörü, tevekkül , diğergamlık, işar, acizlik, sabır ,verme hazzı gibi bir çok temzilik malzemesi bir ay boyu temizleriz tüm kirlerimizi.

Açlık ,susuzluk, yeme gibi dürtlerimiz sabır silahı ile tedavi edilir. Stres gerilim üreten hücreler ramazan ikliminde muhabbet hoşgörü ve fedakarlık üretmeye başlar. Midemiz karaciğerimiz istirahat etme fırsatını bulur.

Ramazan ikliminde kilo almamak için yeme dürtülerimizin dizginini elimizde tutmamız gerekiyor. Yoksa insan farkında olmadan bayrama 3-5 kilo fazla ile girebilir. Yeme alışkanlığındaki değişime hücrelerimiz alışana kadar yemede içmede ölçülü olmalıyız.

Tembellik uyku düzensizliği ve hareketsizlik gibi bu aya mahsus yapılan yanlışlarda kilo almamızın fitilini ateşleyebilir .Beyaz undan yapılmış pideler yağlı beyaz şekerli tatlılar ve açlığın uyardığı iştah ile oturulan zengin ramazan sofraları biz farkına varana kadar bizi şişmanlatabilir.

Aman dikkat dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım. Bu güzel günleri maddi ve manevi kazançlarımız için birer fırsat olarak değerlendirmeye ne dersiniz? Sağlık ve mutluluk dileklerimle.