Dolar (USD)
32.20
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2417.94
BIST 100
10055.98
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Şubat 2017

Referanduma giderken

12 Eylül 1980 ihtilal inden sonra Org. Kenan Evren Reisicumhur makamını gasp ve işgal ederek göreve başladı ve devleti idare etmek için her türlü yetkiyi eline aldı..

1980 askeri darbenin başı Kenan Evren döneminde , sıkıyönetim mahkemeleri kurulmuş ve bu mahkemelerde iki asker birde sivil hakim olmak üzere üç kişilik bir heyet teşkil edilmişti. Emir ve komuta zinciri bu mahkemelerde devam ediyordu.

Netekim bu emir ve komuta zincirinin sıkıyönetim mahkemelerine sirayet ettiğini darbenin başı olan Kenan Evrenin verdiği beyanatlardan anlıyoruz.

Şöyle diyordu darbecilerin başı; "Darbenin olgunlaşması için bir süre bekledik". O tarihlerde nerede ise her gün yirmi otuz kişi sağcı solcu diye öldürülüyor, halk artık bizar olmuş ve adeta bir kurtarıcı bekliyor ve işte böyle bir ortamda askeri darbe yapıldı.

Darbecilerin başı Kenan Evren bir başka bir beyanatında daha vahim bir ifadesi tüyler ürpertici idi. "Hem sağdan hem soldan idamlar yapıldı ki denge olsun." diyordu. Demek oluyor ki insanların suçsuz veya suçlu olmaları önemli değildi..

O tarihlerde bilhassa Diyarbakır cezaevinde bulunan tutuklular Türkçe bilmeyen anne baba, kardeşiyle Kürtçe konuşamıyordu. Kürtçe konuşmak yasaktı. İşkencenin her türlüsü tutuklulara yapılıyordu. Bazı insanlara zorla dışkı yediriliyor, bazı köy meydanlarda kadın ve erkekler çırılçıplak olarak teşhir ediliyordu. .

7 Kasım 1982 de anayasa için referandum yapıldı. O tarihte Ceylanpınar da görev yapıyordum ve bir hakimle birlikte seçim işlerini yürüttük. Jandarma köylere haber salıyor, anayasa ile ilgili hayır oyları çıkarsa vay halinize diye tehditler savruluyordu...

Kenan Evrenin hazırladığı anayasa üzerinde fikir tartışması olmamış, halk bu anayasanın içeriği hakkında bir şey bilmiyordu. Bazı aydınlar ve hukukçular bilse de kimseden çıt çıkmıyordu.

Günümüzde hükümet Kenan Evrenin anayasasını delmek üzere 19 maddeyi meclisten geçirdi.

Kenan Evrenin yaptığı darbe sonucu dağa çıkıp başkaldıran PKK ve onun adeta bir siyasi uzantısı olup HDP ye ne oluyor ki o dönemde Kürtlere en çok zarar veren Kenan Evren ve bu halka zorla kabul ettirdiği anayasanın değişmesine karşı çıkıyorlar ve askeri mahkemelerin devamından yana tavır koyuyorlar.

O tarihte dindar Müslümanlara yapılanlarla birlikte, kapatılan Refah partisi şimdiki Saadet partisinin başında bulunanlara bir şey anlatmıyor mu.? O dönemde Milli Selamet partisi kapatılıp bütün mallarına el konulmadı mı. ? Benden hatırlatma gerisi size kalmış..