Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2454.33
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

27 Şubat 2017

Referandumun Sesli Ve Çaresiz Stratejileri

15 Nisan referandum kampanyası, Ak Parti'nin düzenlediği tanıtım toplantısıyla resmen başlamış bulunmaktadır. Aslında referandum kampanya sürecinin, Cumhurbaşkanımızın bir süredir değişik illerde gerçekleştirdiği açılışlarla başladığını söyleyebiliriz. Ak Parti'nin yaptığı tanıtım toplantısı, referandum kampanyası için etkili bir başlangıç olarak niteleyebiliriz. Ak Parti, çok sesli bir referandum stratejisi uygulayacaktır.

Ak Parti, referandum kampanyasını sadece mitinglerle sınırlamamaktadır. Ak Parti, esas kampanyayı iletişim ve sosyal medya alanında yapmaktadır. Referandumda evet için yapılan en etkili kampanyanın sosyal medya üzerinden gerçekleştiği görülmektedir. Anayasa değişikliği sürecine ağırlığını koyan Ak Parti, referandumda evet için de etkili ve işlevsel bir kampanya yürütecektir. Bütün gücüyle referandum sürecine yüklenen parti, Ak Parti'dir. Referandumda evet sonucunun çıkacağı kesin olmasına rağmen, Ak Parti'de bir rehavetin olduğu söylenemez. Ak Parti, referandum kampanyasını genel seçim kampanyası yürütür gibi yapmaktadır.

15 Temmuz darbe ve işgal girişimi büyük bir faciayı, milletimizin büyük direnişiyle atlatan ülkemiz için 15 Nisan referandumu özel bir aşamaya geçişi ifade etmektedir. FETÖİST çete, yurt dışında oluşturduğu diaspora ile ülkemize yönelik uzun süreli bir eylem planını uygulamaya koymaya çalışmaktadır. FETÖİST çete, dünyaya her şeyin hala bitmediğine, Batı'nın hala kendilerine ihtiyaç duyduğuna, Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ı yıkacak tek gücün kendileri olduğu yalanına dünyayı ikna etmeye çalışmaktadır. 15 Nisan referandumunda çıkacak sonuç, FETÖİST çetenin bütün dünyada etkisizleşmesi ve işlevsizleşmesi şeklinde bir sonuç doğuracaktır. FETÖİST diasporada derin bir 15 Nisan korkusunun yaşanmakta olduğunu söyleyebiliriz. Ak Parti'de hayır çıkma korkusu ve endişesi olduğu şeklindeki söylemin hiçbir gerçekliği bulunmamaktadır. Referandum konusunda derin bir korku yaşayan kesim, FETÖ ve destekçileridir.

Referandumda anayasa değişikliği lehine güçlü bir evet oranının çıkması için büyük bir kampanya ve hareketlilik yaşanmasına rağmen, hayır için olan seçeneğin sahipsiz kaldığı görülmektedir. Muhalefet partileri, güçlü bir hayır kampanyası yürütecek bir yol haritası ortaya koymamışlardır. Daha doğrusu muhalefet partilerinin hayır kampanyası yürütmek için mahcup, çekingen ve ürkek olarak niteleyebileceğimiz bir tutum takınacaklarını söyleyebiliriz. Hayır için pasif kalmanın stratejik bir sessizlik olduğuna dair yorumlar yapılmaktadır. Referandum süreci, her iki seçeneğin lehinde ve aleyhinde herkesin açık bir şekilde konuşmasını, kendisini ifade etmesini gerektirmektedir. Başka bir ifade ile referandum sürecinde stratejik sessizlik diye bir strateji yoktur. Referandumda yapılması gerekli olan, herkesin stratejisini, niyetini ve tercihini sesli bir şekilde ortaya koymasıdır. Ak Parti, en üst perdeden stratejisini sesli olarak uygulamaya koymuştur. Referandum sürecinde çaresizliğin sessiz strateji olarak sunulması, bir yanılsamadan başka bir anlam taşımamaktadır.

Referandum süreci, evetten yana geniş toplumsal ve siyasal kesimlerin kendilerini ortaya koyuşlarına, ama hayır seçeneğinin sahipsizliğine sahne olacak gibi gözükmektedir.15 Temmuz darbe girişimine millet, açık bir şekilde hayır diyerek direndi. Darbeyi yapanlar ise, darbenin başından beri kendilerini gizlediler ve o kirli ve kanlı organizasyonu sahiplenmediler.15 Temmuzda darbeye hayır diyen milletimiz, 15 Nisanda da anayasa değişikliğini güçlü bir şekilde sahiplenecektir.

Ak Parti, referandum tanıtım toplantısında evet ve hayır seçeneklerini toplumsal hafızamıza ve tecrübemize uygun bir şekilde temellendirerek mesajını topluma ulaştırmaya çalışmaktadır. Evet seçeneğinin gelişmeyi, ilerlemeyi, geleceğe yürümeyi, vazgeçmemeyi, kararlılığı, dik duruşu ve büyük atılımlar için risk almayı ifade ettiği anlatılırken hayır seçeneğinin sürekli olarak çekingenlik, ürkeklik, statükoculuk, yerinde sayma, inatçılık, atalet ve geriye dönüşü temsil ettiği mesajı verilmiştir. Ak Parti'nin evet ve hayır seçeneklerini, toplumsal hafıza temelli olarak anlatma stratejisinin toplumda çok ciddi ve geniş karşılığı olduğunu vurgulamamız gerekmektedir.

Toplum, güven, istikrar, refah ve demokrasi alanlarındaki taleplerini ileri noktalara taşımış durumdadır. Referandumda hayır seçeneği için topluma güven verecek, istikrar vadedecek ve demokrasiyi sahiplenecek hiçbir şey söylenmemektedir. Hayır lehine yapılan sadece diktatörlük korkusunu yaygınlaştırmak ve tek adamlık efsanesini propaganda etmekten ibarettir. Cumhurbaşkanımızın topluma verdiği güven, evet tercihinin en büyük sigortası olarak anlaşılmaktadır. Toplum, Cumhurbaşkanımız sayesinde diriliş umudunu canlı tutmakta, korkulara esir olmamakta, kaos çıkmayacağına, terörün kazanmayacağına ve yola emin bir şekilde devam edileceğine inanmaktadır. Cumhurbaşkanımızın topluma verdiği diriliş, hamle ve yenilenme mesajları, toplumu evet etrafında kararlı bir şekilde birleştirmektedir.