Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Ocak 2021

Reform, değişim, dönüşüm

Hükümetin reform gündemine geri dönmesi isabetli oldu. 2021 yılında bu konuları yoğun olarak konuşacağız. Reformlar, insanı temel alan, ona öncelik veren, öne çıkaran, insan haklarını koruyacak şekilde yapıldığı sürece durağan değil, devamlı olmalıdır.

İyi niyetli girişimcilerimizin önündeki engeller kaldırılmalıdır. İnsanın bilgiye ulaşımı kolaylaştırılmalı, araştırma, inceleme ve yayınlar teşvik edilmelidir. Yayın alanında vergiler en aza indirilmeli, okuma, araştırma ve ar-ge teşvik edilmelidir.

Kamu sektöründe yapılacak en isabetli uygulama bürokrasiyi azaltmak olmalıdır. İnsanın iş yapmasını zorlaştıran her türlü bürokratik engel kaldırılmalı veya en aza indirilmelidir. İnsanın beyanı esas olmalıdır. Bu beyanı yazılı onaya zorlayacak engeller bertaraf edilmelidir.

Yapılacak her türlü reformda dijital çağda olduğumuz unutulmamalıdır. İnternetten girince ulaşılabilen bilgiler için vatandaştan belge ve bilgi istenmemelidir. Yazılı ve basılı evraklar olabildiği kadar azaltılmalı, her türlü işlemin dijital ortamda yapılması sağlanmalıdır.

Bilgi güvenliği ön planda tutulmalı, bu yönde hackerlerin kolay ulaşıp zarar veremeyeceği sistemler kurulmalıdır. Vatandaşın zamanını boşuna harcayacak, git gel yaptıracak, onu bıktırıp usandıracak uygulamalara son verilmelidir.

***

Hukuk sisteminde avukatların hegemonyası kırılmalıdır. Avukatların vatandaşa değil, her şeyi kendilerine yontan anlayışı ve düşünce sistemi değişime zorlanmalıdır. Art niyetli uyanık tüccarların. avukatları da kullanarak kendilerine çıkar sağlama girişimlerinin önüne geçilmelidir.

Vatandaşın avukat olmadan mahkemelerde doğrudan dava açabilme ve hakkını savunabilme imkânı sağlanmalıdır. Dava açmak için öncelikle büyük paralar ve harçlar yatırılmasından vaz geçilmeli, hukuk sistemi sadeleştirilmeli, haksızlığa uğrayan herkesin mahkemelere kolay ulaşması sağlanmalıdır. Mahkemelerin karar verme süreçleri kısaltılmalıdır.

Kamuda çalışan tüm memur ve işçilere, vatandaşa hizmet için var olduğu düşüncesi yerleştirilmelidir. Bunun için yapılacak en önemli icraat, hizmet içi eğitim faaliyetlerinin artırılmasıdır. Vatandaşa hizmet için maaş aldığının bilincinde olarak nazik, güler yüzlü ve efendice çalışmaları, hizmet için yeni teknolojileri öğrenip uygulamaları sağlamalıdır.

Girişimciliğin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Her geçen gün ufku biraz daha açılan Türk insanının dünyanın dört bir yanına ulaşmasının ve iş yapmasının önü açılmalıdır. Devlet, yurt dışında iş yapacak girişimcilerin her daim yanında olmalıdır.

***

2020’de ekonomiler küçüldü, insanların hareketi kısıtlandı. Aşılama ile birlikte bu engeller aşılarak yeni normale hızlı girmemizin hazırlığı yapılmalıdır. Hızlı büyümeden çok kaliteye ağırlık verilmelidir. Markalaşma teşvik edilmeli, istikrar ön planda tutulmalıdır.

Hükümetin altyapı yatırımlarına öncelik vermesi gibi özel sektörün de yatırımlarını artırması için devlet destekleri artırılmalı, yatırımı teşvik ve işsizliği önlemeye dönük gerçek anlamda uygulanan destekler verilmelidir. Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşacak küçük yatırımcılar teşvik edilmelidir. Kadın girişimcilere daha çok imkân tanınmalıdır.

Savunma Sanayi yatırımlarında son yıllardaki atılım, katma değeri yüksek diğer alanlara da yayılmalı, parası olanların faize değil, yüksek gelir getirecek teknoloji alanlarına yönelmesi sağlanmalıdır. Bunun için Hükümet üyeleri bire bir görüşme ve yönlendirme yapmalıdır.

Türkiye’nin önünde 2023 hedefleri var. Devletin yüz yaşına ulaşacağı bu zaman dilimi için belirlenen hedefler doğrultusunda icraat hızlandırılmalı, insanın huzuru ve mutluluğu hep ön planda tutulmalıdır. Türkiye, kendisinden ve gelişmekte olan ülkelerinden hammadde alarak onu katma değeri yüksek ürünlere dönüştüren batının karşısına teknoloji ağırlıklı yeni ürünlerle çıkmalıdır.