Dolar (USD)
32.43
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2428.74
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Ruhen sağlıklı olmak

İnsan, ruhtan ve bedenden oluşan bir varlıktır. Ruh ve beden, birbirinden ayrı parçalar değil, birbirinin içine geçen olgulardır. İnsan, ruh veya bedenden herhangi birini tercih edemez. Ruhu yüceltmek veya bedeni aşağılamak şeklindeki tavırlar, tutumlar, inançlar ve değerler, sağlıksız ve verimsizdir. Ruhen sağlıklı olmak, bedenen sağlıklı olmayı ve bedene değer vermeyi gerektirmektedir. Yaşam tapınağımız ve evimiz olan bedenimizin bakımını sevgiyle, özenle, incelikle ve duyarlılıkla yapmalıyız. Ruhuyla ve bedeniyle barışık olan insan, biyolojik, psikolojik ve sosyal açılardan sağlıklı olabilir.

Hayat, zorluklarla dolu bir tecrübedir. Ekonomik, sosyal, siyasal, psikolojik ve doğal felaketler, krizler ve çöküşler karşısında insan derin bir tükenme ve bitme duyguları ve düşünceleri içine girebilir. En karanlık ve umutsuz kriz ve çöküş anlarında bile, yaşadığı sürece insan için umut ve çıkış vardır. Ruhen sağlıklı olmak, en karanlık açmazlarda, çıkmazlarda, krizlerde ve çöküşlerde bile kapıları ve pencereleri hayata, aydınlığa, güne ve güneşe açan bir yolun mümkün olduğu umudunu ve tutkusunu kaybetmemek demektir. İnsanı, ruhen, bedenen ve sosyal açılardan güçlü ve canlı tutan şey, umudun ve tutkunun tükenmemesidir. Ruh, insanın derinliklerindeki yaşama sevinci, coşkusu, enerjsi ve ateşidir. Hayatın önümüze çıkardığı çetin zorluklara yaratıcı ve dinamik cevaplar üretebilmek, ruhen sağlıklı olmak demektir.

İnsan, depresyona ve kaygıya mahkum değildir. Kendisini depresyona ve kaygıya mahkum hale getirmek, ruhen, bedenen ve sosyal açılardan sağlığını kaybetmek anlamına gelmektedir. Hayatta umut kural, depresyon istisnadır. Depresyon, insanı ruhsal olarak derin bataklıklarda batmaya zorlayan her türlü durum, düşünce, duygu ve ilişkidir. Ruhen sağlıklı olmak, insanı ruhen yukarılara taşıyacak umut, aşk ve tutku dolu tecrübeler, sevinçler, ilişkiler ve ilgiler yaşamayı kapsamaktadır. Ruhen sağlıklı olmak, hep yukarılara bakmak, yeryüzünden gökyüzünün uçsuz bucaksızlığını idrak ederek hep yeni olana, umutlu olana, önde olana yönelmek demektir. Geçmişin köhne inançları, değerleri, pratikleri ve ilişkileri, kadını ve erkeği birlikte depresyone, çöküntüye ve umutsuzluğa sürüklemektedir. Hayatın zorlukları karşısında bazen umutsuzluğa kapılabiliriz. Ancak umutsuzluk ve çöküntü hallerimiz gelip geçici olmalı, hemen toparlanmayı, yeniden başlamayı bilerek hayata, doğaya ve insanlığa tutunmayı başarmalıyız.

Ruhumuz ve bedenimiz, kendimizin, doğanın ve insanlığın farkında olmalıdır. Ruhen sağlıklı olmak, anlamlı ve amaçlı bir hayatın inşası için sürekli çaba göstermektir. Duygusal, düşünsel ve sosyal açılardan kendimizi geliştirdikçe ve gerçekleştirdikçe, kendimize özgü bir amaca ve anlama sahip bir hayata sahip olabiliriz. Ruhen sağlıklı olmak, başkalarının hayatını yaşamaya mahkum olmamaktır. Ruh sağlığı için, kendimiz ve hayatımız hakkında iyi, verimli ve güzel hissetmeli, kendimize ve hayata güzel bakmalı, kendimizden ve hayattan tat almalıyız. Ruhen sağlıklı olmak, kendimizi ve hayatımızı lezzetli hale getirmek, kendimizi ve hayatımızı lezzetli bir şekilde tatmaktır. Ruh sağlığı, hayatı ve varlığımızı lezzetli bir şekilde tadlandıırmak gibi çetin bir meydan okumayı önümüze koymaktadır.

Varlığımızı ve hayatımızı lezzetli bir şekilde tatlandırmak için bizim için sahici anlamda önemli ve öncelikli olan ilişkileri, ilgileri, idealleri, inançları tespit etmemiz lazımdır. Kendimizden ve hayatımızdan gafil olmadan, bilinçli, dengeli, yapıcı ve yaratıcı bir şekilde tan bir bilinç hali içinde kendimizi yaşamaya ihtiyacımız vardır. En büyük gaflet ve dalalet, insanın kendisinin ve hayatının farkında olmamasıdır. Ruhen sağlıklı olmak, ruhen ve bedenen verimli bir şekilde hayatımızı tam bir bilinçle tam zamanlı olarak yaşamak demektir.