Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2393.62
BIST 100
10185.4
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Şubat 2020

Rusya geri çekilir mi?

“Bir gece ansızın gelebiliriz” cümlesinin karşılığını PKK’sından ABD’sine, Suriye’sine kadar herkes öğrendi. Şimdi sıra Rusya’da… Türk Devlet Başkanı bir gece ansızın gelebiliriz diyorsa, Türk Silahlı Kuvvetleri onun gereğini kısa sürede yapacak anlamına geliyor.

Yakın zaman önce El-Bab ve Afrin’de böyle oldu. Birinde DEAŞ, diğerinde YPG kuyruğunu kıstırıp sıvıştı. Barış Pınarı Harekatı’nda ise Tel Abyad ve Resulayn’daki ABD askerleri, Türk askeri girmeden kendi üslerini bombalayıp alanı boşalttı. YPG’lileri de sürükleyerek…

Şimdi karşımızda Rus Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov var. 2018 yılına kadar Türkiye’nin NATO Daimi Delegesi olarak görev yapan Fatih Ceylan’ın tespitine göre Rusya, İdlib’de Gerasimov’un ismiyle anılan doktrini uyguluyor. Tıpkı Ukrayna’da uygulayıp Kırım ve Donbas’ı ilhak etmesi gibi…

Şubat ayının sonuna yaklaşıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği süre bir hafta sonra doluyor. İki seçenek var. Ya Rusya, Türkiye ile karşılaşmayı göze alamayıp geri çekilecek; yahut İdlib’den süpürülerek temizlenecek. Karar Putin’in…

Önceki gece Suriye Milli Ordusu, bir atak yapıp Serakib’in yakınındaki bir köyü aldı, Rus uçakları gelince geri çekildi. Ancak Mart başında Koral sisteminin kör etmesi ile birlikte Rus uçakları artık İdlib üzerinde uçamayacak.

***

İdlib’de dananın kuyruğunun kopmasına az kaldı. Türkiye’nin bin bir emekle sağladığı Soçi Mutabakatını önce HTŞ’nin, ardından Esed’in bozmak için verdiği çaba artık son bulacaktır. HTŞ’yi de, Esed’i de parmağında oynatanlar, TSK’nın devreye girmesi ile vekâletle yol alamayacaklarını öğrenecektir.

Türkiye artık Cumhurbaşkanlığı sistemi ile yönetiliyor. Hızlı karar alınıyor ve o hızla da uygulanıyor. Kuzey Irak’ta kurduğumuz üslerde kış şartlarında fazla hareket görülmese de baharla birlikte o bölge de hareketlenecektir.

Türkiye, terör ve terörist deyince elinden geleni yapıyor. Avrupa ve dünyanın diğer ülkelerinden gelen 330 bin yabancı savaşçıyı tek tek sorgulayıp teröre karışabilecek olanları ülkelerine bildirdi ve sınır dışı etti. Buna rağmen, bu teröristler Fransa örneğinde olduğu gibi gidip kendi ülkelerinde bombalı eylem düzenlediler ve onlarca masum insanı katlettiler.

ABD ve Rusya’nın, yeri gelince topu birbirlerine atarak Suriye üzerinde oynadıkları oyun hep Türkiye’yi oyalamaya ve zarar vermeye yöneliktir. Hele hele Rusya ve Esed, tam bir etnik temizlik peşinde. Esed’in yanındaki Nusayriler dışında kalan tüm Müslümanları sürüp Türkiye ve Avrupa’ya iteklemek, hem Türkiye’yi, hem Avrupa ülkelerini istikrarsız hale getirmek istiyorlar.

***

Son günlerde yaygınlaşan darbe söylentileri de mevcut sıcak gündemden bağımsız değildir. Türkiye’yi içeride meşgul etmek ve uğraştırmak amaçlıdır. Bu söylentileri yayanlar, ya CIA beslemeleri, yahut muhalefet etmeyi bilmeyenlerin zavallılığıdır.

Darbecilik şekil değiştirse de asla bitmez. 28 Şubat bunun en bariz örneklerinden biridir. O yüzden adı “post modern darbe”ye çıkmıştır. Darbelere ve darbecilere karşı her an uyanık olmak şart. Cumhurbaşkanlığı sisteminde darbecilere karşı ağır müeyyideler getirilmelidir. Ki darbeye yeltenecekler ilerde önlerine ne çıkarılacağını şimdiden bilsinler…

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı davada, Yargıtay’ın geçen hafta açıkladığı, rütbelerinin sökülmesi ve bu rütbelerinden dolayı kazandıkları mal varlıklarına el konulması kararı bu açıdan önemlidir.

Gezi Parkı, 17 – 25 Aralık hukuk darbesi, PKK’nın çukur eylemleri, 15 Temmuz Darbesi, YPG’nin silahlandırılması Türkiye’yi zayıflatıp çökertmeye yönelik sinsi oyunlardır. Şimdi de İdlib’deki mültecileri Türkiye’ye iterek ülkeyi ağır bir göçmen krizine musallat etmek istiyorlar. Öncekilerde olduğu gibi Türkiye, askeri ve imanlı insanlarının güç birliği ile bu oyunu da bozacaktır!