Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2402.32
BIST 100
10163.95
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Eylül 2013

Sabır Günü Dolayısıyla, Çağın bütün Eyyublarına

Bu sene yaprakların ağaçlara elveda dediği bir mevsimde -Sonbaharda- Sabır Gününü idrak ediyoruz. Her yıl geleneksel olarak düzenlenen sabır Günü geçtiğimiz yıllarda Mayıs ayı ortalarında yapılmaktaydı. Bu yıl ise manasına uygun bir zamanda Eylülün 21'inde idrak ediyoruz.
Bu seneki yol arkadaşım programın da sunuculuğunu üstelenen Ömer Salih Ünlü. Viranşehir'in şirin ve sabırlı beldesi Eyyübnebi'ye varıyoruz. Bu beldede adından da anlaşılacağı üzre Hz. Eyyub ve muhterem eşi Hz. Rahime ile Hz. Eyyub için yollara düşüp ona varamadan vefat eden Hz. Elyassa peygamberin makamları mevcuttur. Bu makamların bu beldede mevcudiyeti konusunda Kuran-ı Kerim'de zikredilmezse de Osmanlı kaynakları, büyük enbiya tarihleri ve çeşitli kaynaklarda burası olduğuna dair bilgiler mevcuttur. Özellikle Osmanlı padişahlarından 4. Murad, Bağdat seferi öncesi bu bölgede gördüğü bir rüya sonucunda Hz. Eyyub türbesi etrafındaki köyle birlikte yaklaşık 17 köyü bu türbe için vakfetmiştir. Bunun kayıtları Vakıflar Genel Müdürlüğünde mevcuttur.
Hz. Eyyub'un çile ve sabır dolu hayatı Kuran-ı Kerim'de peygamber kıssaları arasında geçmektedir. Hz. Eyyub'un hayat felsefesi "Sabretmek, hak etmektir"in ifadesidir. Kutsal kitabımızda onun hakkında yüce Mevla'mız şöyle buyurmakta:
"Ve kulumuz Eyyub'u da hatırla: Hani o Rabbine '(Rabbim!) Şeytan bana tarifsiz bir bezginlik ve terk edilmişlik hissi vermektedir!' diye yakarmıştı. (Biz de) 'Ayağını yere vur; bak işte (şurada), hem yıkanılacak hem de içilecek soğuk bir su var!' (demiştik)." (Sad, 41-42)
Eyyub peygamber, sabrın Kuran'daki timsalidir. Ve biz biliyoruz ki Kur'an-ı Kerim muhatabının şahsiyetini peygamberlerden verdiği örneklerle inşa eder. Bunu yaparken muhatabı olan insandan "meleklik" beklemez.
Bu bilgilerden sonra Sabır Gününe dönersek şu anektodları aktarabiliriz. Bu yıl Eyyübnebi'de 12. Sabır Günü kutlanıyor. Bu gününün önem ve anlamı şu idi. Hem bu kutsal mekanın tanıtılmasını sağlamak hem de modern çağda modern insanların yitip giden duyguları arasında SABIR mefhumunu korumak. İnsanlara Hakkı ve sabrı tavsiye etmek.
Evet Sabır mefhumunu Eylül'de yad etmenin bir anlamı olmalı. Yapraklarını döken ağaçların son yaprakları olmak gibi bir misyonu yüklenmişçesine idrak ediyoruz. Bu yıl ki sabır ödülünü kime verebiliriz ki. Suriye'deyapılan katliamlar bizi hüzne boğarken Mısır yanı başımızda kan ağladı. Biz televizyonlarda canlı canlı darbeyi ve canlı canlı toplu katliamları gördük. Taksim'de çapulcuların taşkınlıklarını canlı yayınla dünyaya duyuran CNN Mısır'daki katliamları görmezden geldi. O vakitler belgesel yayınları izledik bu kanallarda.
Eyyubnebi Sabır Günü dolayısıyla oluşturulan Sabır Ödülleri tertip komisyonu, her ne kadar CNN görmezden gelse de bu yıl ki Sabır Ödülü'nü Rabia meydanında şehit düşen Esma'nın ailesine verdi. Ödül öncesi vizyonda Esma ile ilgili gösterilen vetere, alandaki herkesi hüngür hüngür ağlattı. Valisinden vekiline, vatandaşından esnafına kadar bütün Eyyübnebi, bütün Viranşehir, bütün Urfa, hayır hayır bütün Türkiye ağladıu2026 Biltaci ailesi adına Mısır'dan gelen yakınlarından genç bir arkadaşa bu ödülü takdim edildi.
Bize şehid Esma'nın duruşu şunu öğretmiştir. Cesaret, herkesin korktuğu zamanda Don Kişotluk yapman değildir. Cesaret, herkes gibi sen de korktuğun halde, yapman gerekenden asla vazgeçmemendir. Korksan da, işini yapmayı sürdürmendir.
Yine Esma'nın şehid edilişinde Baba Biltaci'nin göstermiş olduğu metanet ve sabır, bütün babaları derinden etkilemiştir. Ben, bu metaneti Mavi Marmara'da şehid düşen Furkan'ın babasında da görmüştüm. Sahi Esma da Mavi Marmara'nın aktivistleri arasındaydı. Ve yine biz yıllar önce Mavi Marmara'da şehid düşen Furkan için onun babasına Sabır Ödülünü vermiş ve Eyyübnebi'ye davet etmiştik.
Sabır Gününde Urfa'mızın efsanevi valilerinden Ziyaeddin Akbulut bey de unutulmamıştı. Ona da vefa ödülü layık görüldü. Çünkü 1992 yılında halka hizmet hakk'a hizmet düsturuyla hareket eden bu kadirşinas valimiz Eyyübnebi beldesini aslına uygun olarak restore etti. Peygamber makamları, sabır taşı ve diğer anıtlar arasında kalan evleri istimlak ederek boşalttı. Benim 2005 yılında çıkan "Hz. Eyyub ve Sabır" kitabımı bu efsanevu00ee valimize ithaf etmiştik.
Eyyübnebi Sabır ödüllerinin üçüncüsü de SADAKAT ödülü idi. Bu ödül de kendisi yetim büyüdüğü gibi üç kuşaktır yetim büyüten Henus (Xenus olmazı lazım) neneye gitti. Henus Nene küçüklüğümde babamın iş yeri olan Viranşehir Buğday Pazarında bulunmam nedeniyle onu görüyordum. Oradaki bütün esnaf gibi babamın da himmeti ve kadirşinaslığını hatırlayınca duygulanıyorum birden. Henus Nenenin elini öpesim geliyor. Çünkü onun ekmeğini almaya ben gidiyordum. Suya beni gönderiyordu. Bazen de dökülen buğdayları onun için topluyordum.
Henus Nene şimdilerde 95 yaşında. Kendisi daha doğmadan babası vefat etmiş. İki yaşındayken de annesi vefat etmiştir. Yaşlı dayısı onu büyütmüş. Dayısı ben ölürsem kimse yeğenime bakmaz korkusuyla Henus Neneyi daha 15 yaşındayken kocaya vermiş. Evlendikten kısa bir süre sonra kocasını kaybeder nene. Çocukları da annesinin kaderini paylaşır olmuş. Zor şartlar altında hayat mücadelesi veren Henus Nene ailesinin geçimini üstlenir. Yetimlere bakmak için buğday pazarında arta kalan buğdayları elekten süzerek satan Henus Nene askerden dönen oğlunun ölümü, daha sonra diğer oğlu ile gelininin alacak verecek yüzünden öldürülmeleri sonucunda onlardan kalan tek torunuyla yaşamaya tutunur. Bu torununu büyütür evlendirir. Fakat kaderin cilvesi tekrar onun peşindedir. Torunu da vefat Henus Neneye torunundan kalan altı çocuğa bakmak kalır. O bu dünya imtihanını geçmek için hayata tutunan imanlı bir insandır.
Gecenin sonunda Harran Üniversitesinden Doç. Dr. Hüseyin Akpınar'ın Hz.Eyyub konulu ilahileri ve Prof. Dr. Musa Kazım Yılmaz Hocamızın konferansı etkinliğin anlam ve önemini artırıyordu.
Gecenin sonunda gençlik yıllarımızı ilahileriyle süsleyen aziz dostumuz Mustafa Demirci ağabeyimizin bir konseri oldu. Onun ezberimizde olan ilahileri gecede hep beraber dillendirdik.
Kalbi olanların hüznü de var diyoruz. Bu yüzden içimizde hep Eylülleri biriktirir dururduk Eyyubnebi Sabır gününde. Bu etkinlik için emek sarf eden dostlarımız Başta Viranşehir Kaymakamı Lütfullah Kotan, Eyyübnebi Belediye Başkanımız Mehmet Yıldırım ve diğer dostlarımıza teşekkürü borç biliriz.