Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.61
Gram Altın
2409.93
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Ocak 2015

SADAKANIZI ÇOĞALTIN

Ebu Hüreyre'den:

u2013 Üzüntülerinizi ve kaygılarınızı sadakalar vererek gideriniz. Ta ki, Allah kötü durumunuzu düzeltsin ve düşmanlarınıza karşı da size yardım etsin.

(Deylemi, Müsned; Camiussagu00eer, 3274)

* * *

Sadaka vermenin, üzüntü ve kaygıların giderilmesine yardımcı olacağı ifade edilmektedir. Sadakalarla olumsuzluklar ortadan kaldırılıp Allah'ın rahmeti elde edilebilir.

* * *

Hz. Enes'den:

u2013 Sadaka veriniz. Çünkü sadaka, cehennem ateşinden kurtulmanızı sağlar.

(Taberani, Evsat; Ebu Nuaym, Hilye; Camiussagu00eer, 3304)

* * *

Hadisin ifadesiyle sadaka, cehennem ateşine karşı, koruyucu bir kalkan ve zırhtır.

* * *

İkrime'den:

"Bir hurma tanesiyle bile olsa, sadaka veriniz. Çünkü sadaka, açlığı giderir ve suyun ateşi söndürdüğü gibi, günahları yok eder." (Camiussagu00eer, 3305)

* * *

Sadakanın, günahları silip yokettiğine işaret vardır.

* * *

Sadaka, sadece malla yerine getirilen bir hayır işi değildir. Herkes, sahibi olduğu ve insanlara faydalı olabileceği yetenek ve özelliklerini kullanarak sadaka sevabı kazanabilir.

O halde hiç kimse, benim sadaka verecek gücüm yok, maddi durumum müsait değil diyemez. Çünkü her insanın mutlaka, başkalarına faydalı olabileceği bir meziyeti, farklı bir özelliği, maddi olmasa da manevi bir artı değeri vardır.

Mesela, akıllı ve muhakemeli insanlar, kendisine görüş soran ve yol göstermesini isteyen kişilere, doğru ve faydalı fikirler telkin edebilir; hayırlı öğütlerde bulunabilirler. Bu, aklın sadakası olur.

İlim sahipleri, sahip oldukları bilgileri insanlarla paylaşıp onlara yararlı olabilirler. Bu da ilmin sadakasıdır.

Makam ve mevki sahipleri, bulundukları mevkileri halkın hizmetinde kullanarak, onların işlerini kolaylaştırarak, zorluklarını gidererek kullanabilirler. Bu da makam ve mansıbın sadakası olur.