Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2454.33
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Kasım 2023

Sadece Anayasayı değiştirmek yetmez...

Değerli okurlarım, iki Yüksek Yargı Organı arasında yaşanan yetki krizi, dikkatleri bir kez daha Anayasa değişikliğine çevirdi.

Geçenlerde, Cumhuriyetimizin 2. asrına, Gıcır Gıcır Bir Anayasa yakışır dedim. Yaşadığımız son hadise, bunun lüks değil; acil bir ihtiyaç olduğunu gösterdi.

Eğer memleketin gündemine yeni sorunlar gelmesi istenmiyorsa, hiç vakit kaybetmeden, 82 Anayasasının tarih sayfalarındaki yerine gönderilmesi gerekiyor. Yoksa başımıza daha çok dert açacak.

Evet, mevcut Anayasa değiştirilmeli... Ancak, bunu yaparken de iki konunun gündeme alınması lazım...

Bunlardan biri: Yürürlükteki kanunların tepeden aşağı gözden geçirilmesidir. Çünkü, şu anki mevzuatın muğlak ve eksik tarafı oldukça fazla...

Kanaatimce, bunları gidermeye sadece Anayasa değişikliği yetmeyecek. Bu aynen arabanın motorunu yenileyip, diğer aksamlarını bırakmak gibidir.

Herkes de bilir ki, aracın düzgün hareket etmesinde motor tek başına yeterli değildir. Mesela motor yeni lastikler eski olduğunda, sağlıklı bir sürüş olmaz.

Gündeme alınacak bir diğer konu da: Elektronik ortamda kurumlar arası sistem birliğinin tam manasıyla sağlanmasıdır.

Anayasası ve kanunları yeni; Devlet kurumları tamamen elektronik ortamda birleştirilmiş; milletin tüm gücü üretime yönlendirilmiş bir memleket hayal edin. Ben böyle bir ülkede yaşamak istemeyen olmaz diye düşünüyorum.

O zaman ne diyoruz? Sayın Vekillerimiz bize böyle bir ülke inşa edin.