Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2399.09
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Haziran 2015

Safları düzeltelim lütfen!..

İSLu00c2M dininde namaz ibadeti için "dinin direği" ifadesi kullanılır. Direksiz gök kubbenin altında hayat sürdürenlere miracın hediyesi olarak sunulan 5 vakit namazın en önemli ritüellerinden birisi de saf tutmaktır. Yüce Allah, "Saf bağlayıp duranlara andolsun..." diyerek üzerine yemin ettiği dümdüz bir çizgi üzere sıra sıra dizilen namaz ve harp ehli kullarını yüceltmektedir.

Allah bir şey üzerine yemin etmişse o mesele sıradan bir mesele değildir. O mesele sıradan değilse, alemlere rahmet olarak gönderilen Resu00fbl-i Kibriya'nın yaşantısında bunun örneklerini görmemek de mümkün değildir.

Saf düzeniyle ilgili ayrıntılı malu00fbmatı hakkı saklı olmak üzere bir kenarda tutup, namazla ilgili saf düzenin önemini Hazreti Peygamberden dinleyelim: "Namazda safları doğrultun, omuzların arasını aynı hizaya getirin. Çünkü safı düzgün yapmak, namazın güzelliğindendir."

Saflardaki düzensizliğin, olumsuz anlamda kalplere yansıyacağını açıklayan Rasu00fbl-i Ekrem, "istevu00fb, i'tedilu00fb" (saflarınızı düzeltiniz, saflarınızı dosdoğru yapınız) uyarılarını sürekli tekrarlamıştır.

Hazreti Peygamber cemaatle eda edilen namazlarda saf düzenine ehemmiyet vermiş, saflarını düzgün tutmayanların kalplerine ihtilaf hastalığının sirayet edeceğini bildirmiştir.

***

Bu meseleyi gündeme getirmekte maksadımız son günlerde dezenformasyona tabi tutulan Diyanet'i yıpratmak değil; bir lakayıtlığa dikkat çekmek. Selatin camilerimizden olan Fatih Camii 5 yıl süren restorasyonun ardından 29 Mayıs 2012'de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tekrar hizmete açıldı. "Çağ kapatıp, çağ açan" Müjdeli Sultanın huzurunda gönüllerden firar eden dualar, dillerde aşka gelerek Yer ve Göklerin Sahibine ulaştı. O gün bugündür mübarek mekan ihlas, huşu ve huzur içinde Rabbine iltica etmeyi özleyen mü'minlerle dolup taşıyor.

***

Fakat "saf düzeni" meselesi yüzünden cemaat arasında vuku bulan huzursuzluk dikkat çekiyor. Bir yetkili de çıkıp bu huzursuzluğa sebep olan "yılan eğrisi" safları düzeltmek için bir gayret sarfetmiyor. Böyle olunca da Allah'ın ayetine ve Peygamberin sünnetine muhalefet edilme durumu sadır oluyor.

Bu kutsal mekanı büyük bir hassasiyetle onaran Vakıflar, cemaatın saf düzenini hesaba katmadan halı desenleriyle "sanat için sanat yapmış" olabilir. Fakat Diyanet'in "Allah için sanat yapmak" adına estetik kaygıları bir kenara bırakıp saf çizgilerini oluşturması gerekir.

Bu işi düzeltmek için cami imamlarının gücü yetmiyor, ilçe müftülüğünün gücü yetmiyor, il müftülüğünün gücü yetmiyor; bari Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez beyefendinin gücü yetsin!..

Miraca çıkmak için huzura duranların kalplerinin iman ve hikmet nu00fbruyla dolması için özelde Fatih Camii, genelde bütün camilerdeki safların düzeltilmesi elzem.

Sayın Başkan camilerin hıncahınç dolacağı Ramazan ayı gelmeden "safları düzeltelim" lütfen!..

Kaynakçalar:

- Saffat, 37-1.

- Buharu00ee, Ezan, 74; Müslim, Salat, 126.

- Müslim, Salat, 128; Ebu00fb Davu00fbd, Salat, 94.

***

***