Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Ağustos 2023

​Sağlıklı hayat ÇİKOLATA

İçerdiği kakaoyağı, magnezyum, E vitamini; beynin kendisini yenilemesine ve psikolojik rahatlık sağlamasına yardımcı olur.

Çikolata, keşfedildiği yıldan günümüze kadar çeşitli konularda suçlanan bir gıdadır. Acaba gerçek öyle midir?

Sütlü, fındıklı, bademli, beyaz... Her birimizin hayatımız boyunca ortalama 160 kg çikolata yemekteyiz. Çünkü çikolata çocuk, büyük herkesin hoşuna giden bir besindir. Çikolatanın bünyemize birçok faydası var. Ama en başta mutluluk hissi ve canlılık meydana getiriyor, hafızayı güçlendiriyor, dişleri koruyor.

Çikolata yapmakta kakao ağacının çekirdekleri kullanılıyor. Kakao ise Brezilya, Batı Afrika ve Ekvator’da bulunuyor.

Kalp sağlığını korur

Çikolata kalp damar sağlığı için olumlu bir etkiye de sahip. Aspirine benzer ama ona göre daha zayıf bir fonksiyonu var. Bu yüzden çikolata yiyenlerin kalp krizi riski düşmektedir.

Ömrü uzatır

Uzun yaşamak isteyenlere çikolata yemesi tavsiye ediliyor. Yapılan bir araştırma ayda üç defa çikolata yiyenlerin bir yıl daha uzun yaşadıkları anlaşıldı. Buna göre, çikolata bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kanser ve koroner kalp rahatsızlıkları riskini azaltıyor.

Ayrıca çikolata ağızda eriyerek leziz bir tat bırakıyor. Bu da yeme zevki veriyor.

Çikolatada bilinmesi gerekli bazı noktalar

Yalnız yüksek oranda şeker içerdiğinden şeker hastalarının tüketmesi doğru değil. Şişmanlamak istemeyenler Yüzde 70’in üzerinde kakao ihtiva eden bitter çikolatadan (siyah renkli) az miktarda yiyerek bu enfes tattan yararlanabilirler. Sorunu olmayanlara sütlüsü tavsiye edilir.

Bir de çok yendiğinde baş ağrısı ve bazı kimselerde alerji yaptığından tüketimde aşırıya kaçmamak gerekir. Yine bağımlılık yapabildiği de unutulmamalıdır.