Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Ağustos 2016

Şair ve Vatan

Biz padişahından çobanına şair milletiz. Bunu bilir, bunu söyleriz. En zor zamanlarda, en sıkıntılı anlarda bile şairlerimizin yüksek hakikatleri haykıran, mühim sırları fısıldayan özlü mısralarına sığınır, o gerçeklerle teselli buluruz.

Kanlı ve hain işgal FETÖ teşebbüsü bize yine şairlerimizi hatırlattı. Millet olarak meydanlarda onların şiirlerini okuduk, eserlerinden yapılan besteleri seslendirdik. Mehmed u00c2kif, Necip Fazıl, u00c2rif Nihat Asya, Dilaver Cebeci ve Sezai Karakoç en çok şiirleri okunan şairlerimiz arasındaydı. Bir bakıma bu vatan mücadelesinde şairlerimizi de keşfettik, onların kıymetini de öğrendik.

Tabii hamaset edebiyatımızda sadece bu şairlerin ismi geçmez edebiyat tarihlerinde. Bayrak sevgisini, vatan sevdasını ve memleket aşkını en üst seviyede dillendiren sanatkarlarımızın sayısızı çok fazladır. Onlardan da bazı mısraları paylaşmamız, hem bu eserlerini zihinlerimize nakşedip hem de onları rahmetle anmamız gerekiyor. Mesela Yahya Kemal Beyatlı'nın "Yol Düşüncesi"nden şiirinde, şairin doğup yetiştiği topraklara olan karasevdasını şu mısralardan okuyabiliyor, anlayabiliyoruz: "Cesed çürür ve tahayyül kalırsa insanda, / - Cihan vatandan ibarettir, u00eetikadımca - / Budur ölümde benim çerçevem, muradımca: / Vatan şehirleri karşımda, her saat, bir bir, / Fetihler ufku Tekirdağ ve sevdiğim İzmir, / Şerefli kubbeler iklu00eemi, Marmara'yla Boğaz. / Üzerlerinde bulutsuz ve bitmeyen bir yaz, / Bütün eserlerimiz, halkımız ve askerimiz, / Birer birer görünen anlı şanlı cedlerimiz, / İçimde dalgalı Tekbu00eer'i en güzel du00eenin, / Zaman zaman da Neva-kar'ı doğsun, Itru00ee'nin. / Ölüm yabancı bir alemde bir geceyse bile, / Tahayyülümde vatan kalsın eski haliyle."

Beş Hececiler'den Halit Fahri Ozansoy da "Vatan Destanı"nda Anadolu topraklarının değerini şu altın mısralarıyla bize hatırlatıyor: "O kadar dolu ki toprağın şanla, / Bir değil sanki bin vatan gibisin. / Yüce dağlarına çöken dumanla / Göklerde yazılı destan gibisin./ u2026 /Ey Ana toprağı, ey Anadolu!

Açıldı önündeki terakku00ee yolu. / Hamdolsun her yanın bereket dolu, / Cennette bir yeşil meydan gibisin."

Ve bir diğer Hececi şairimiz Orhan Seyfi Orhon ise "Anadolu Toprağı"nda, burnunda tüten vatan toprağını hisli duygularla ne güzel ifade ediyor: "Kadir Mevlam, eğer senden uzakta / Bana takdir eylemişse ölümü; / Rahat etmem bu yabancı toprakta, / Cennette de avutamam gönlümü./ u2026 /Bir gün olup kucağına ulaşsam, / Gözlerimden döksem sevinç yaşını, / Sancağının gölgesinde dolaşsam, / Öpsem, öpsem toprağını taşını!"

Yaklaşık son bir aydır yaşadığımız mühim hadiseler bize şunu gösterdi ki, vatan sevgisinin ideolojisi yok. Farklı dünya görüşlerine bağlı beş milyon insanımız Yenikapı'da ayyıldızlı bayrakların gölgesinde dünyaya hürriyetini haykırdı. Yıllar önce Fazıl Hüsnü Dağlarca da "Vatan Türküsü"nde şu asu00eel duyguları terennüm etmemiş miydi: "Dalgalanır bayrak, / Dalgalanır Fatihalar bayrakta. / Siz ta Orta Asya'dan beri / Uyursunuz, uyanırsınız, / Siz düşünürsünüz bu toprakta."

Birkaç yıl önce sessiz sedasız bir şekilde aramızdan ayrılıp ebedu00ee aleme göç eden derviş yürekli şair Halim Yağcıoğlu, "Türkiye'm Türkiye'm"de millu00ee duygularını güzel mısralara sarıp milletine armağan olarak bırakmış ve şöyle demişti: "Ah Türkiye'm evim, saadetim, mezarım / Çocuklarım çocuklarım / Senin destanını söyleyecek / Ekmeğim, suyum, hayatım / Her şeyim sensin / Türkiye'm Türkiye'm ana toprak / Şehit kanlarıyla yıkanmış / Düşman ateşiyle yanmış / Atalar mirası bayrak. "

Hisarcı şairlerden İlhan Geçer'le sıkça görüşürdük. Toprağına bağlı, vatanına sevdalı, naif, kibar, mütevazı ve inançlı bir güzel adamdı. Şairlerin sezgi gücü yüksek olur. Yıllar önce kaleme aldığı "Türkiye'm Uyanıyor" şiirinde bugünleri mi anlatıyordu acaba, kimbilir? Okuyalım: "Yollar büyüdükçe ferah / Bozkır yollara aşık / Bir dost el gibi uzanmada / Her yana ışık. / Cümle dertler tükenir bir gün / Türkiye'm gök maviliğince rahat / Rüzgar gibi savruluyor harmanlar / Çalmak üzere özlenen saat."

Şinasi Özdenoğlu "Anadolu'nun Kaderinden Bahseden Şiirler-IV"de bizi dünden bugünlere taşıyan, bugünden de yarınlara ulaştıracak olan destanlardan bahsediyor: "O Türkiye ki şarkısını ormanlara haykırmış / Destanını atımın yelesine yazmışım / Bulutlara elimle çizmişim resmini / Yemin etmişim doğduğum topraklar üstüne / Doğacak çocuğuma, emdiğim süte / Yemin etmişim hürriyetin başı üstüne. / Uyanacaksın bir gün, uyan diye diye / Hür insanlar memleketi Büyük Türkiye!"

Şairlerimizin kahramanlık duyguları ve vatan aşkıyla kaleme aldıkları şiirler, ucu bucağı olmayan hudutsuz bir deryadır. Bugün o ummandan sadece birkaç katreyi gönül dostlarımızla paylaştık. Devam edeceğiz inşallah. Allah vatanımızı, milletimizi, devletimizi ve ümmetimizi bütün hıyanetlerden korusun.