Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Ocak 2017

Şakası yok Cumhurbaşkanlığı Sistemi

Aynen şakası yok. Türkiye bir sistem değişikliğine gidiyor. Rutin hayat içinde değişimi ve dönüşümü bazen fark edemiyoruz. Aynen 'Ol mahiler ki deryadadır, deryayı bilmezler' gibi. Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)'inde bazı anlar, bazı çalışmalar vardır. Ayrıcalıklı anlardır. Bir nevi tarihe tanıklık ettiğinizi sonradan anlarsınız. Uzun süredir işlerin yoğunluğu ve farklı gündemlerden dolayı Meclis'ten uzak kaldım. Aslında her Salı partilerin grup toplantılarına gideyim diye niyete koyarım. Başka konular dolayısıyla niyetim gerçekleşmez.

Fakat Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ni ön gören Anayasa değişikliği görüşmeleri konusunda bu alışkanlığımı zorluyorum. Anayasa değişikliği görüşmelerinin geneli üzerindeki oturumlarında bulunamadım. Maddelere geçilmesi için yapılan oylamanın 338'le kabul edilmesinin ardından üç gündür Meclis'in yolunu tutuyorum. Çünkü 338 rakamı riskli bir nokta idi. Niyetim siz okurlarıma daha geniş ve daha net bilgiler vermenin yanında tarihe de tanıklık etmek. O nedenle Akşamları girdiğim Meclis'ten gece saat 2;5, 3;5 gibi çıkıyorum. O saatlerde kulisler rahat oluyor. Yaşananları her şeyi ile hissediyorsunuz.

Dostlarınızla muhabbetiniz artıyor. Yeni dostluklar kuruyor, yeni yüzlerle tanış oluyorsunuz.

Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ni getirecek Anayasa değişikliği çalışmaları konusunda oluşturulan kamuoyu algısı ile Meclis'te ki gelişmeler aynı değil. Hem Meclis çalışmalarından hem de kulislerden elde ettiğim izlenime göre ilk günkü durum hariç Cumhurbaşkanlığı Sistemi rahatlıkla geçeceğe benziyor. Anladığım kadarı ile maddelere geçilmesi için yapılan oylamanın 338'de kalması üzerine biraz telaş yaşanmış. Bunun üzerine gerekli tedbirler alınarak ilk maddenin 347 oyla geçmesi rahatlatmış. Bundan sonra da 340'ın altına inmeyeceği düşüncesi hakim. Sürpriz bir gelişme olmazsa Cumhurbaşkanlığı Sistemi bu Meclis'ten geçecek.

Bu nedenle CHP dahil AK Parti ardından yapılacak referandum için şimdiden çalışmalara başladılar. Hem AK Parti hem de CHP daha Meclis'ten çıkmayan Cumhurbaşkanlığı Sistemi için vatandaşa anlatma ve çalışmalarda kullanmak üzere broşürleri, kitapçıklarını hazırlamışlar ve parti teşkilatlarına göndermiş durumdalar. Anlayacağınız CHP Anayasa Değişikliğini Meclis'te engelleme konusunda havluyu atmış durumda. O nedenle hızlı bir şekilde saha çalışmalarına başladı. CHP '30 Soru, 30 Cevap' başlığı ile bir kitapçık hazırlamış. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ile sohbet ederken bu kitapçığı okuduğunu belirterek '30 Doğru Soru, 30 Yanlış Cevap' diye espri yaptı. Zaten gördüğüm kadarı ile Meclis'te ki görüşmelerde maddelerin içeriğinden çok vatandaşa yönelik malzeme oluşturacak şekilde strateji izliyor. Bende bu kitapçığa bir göz gezdirdim. Sorular güzel. Fakat Anayasa değişikliğini içeren bir tek madde metnini bu kitapçığa almamışlar. Sadece eleştirilerini almışlar. AK Parti'ye Anayasa Değişikliğinin içeriğini milletten sakladıkları suçlamasını bir taraftan yaparken diğer taraftan da aynı şeyi kendilerinin yapması sizce manidar değil mi?

Hem AK Parti'lilere hem de CHP'lilere buradan çağrı yapmakta yarar var. Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ni içeren Anayasa değişikliği maddelerini evirip çevirmeden olduğu gibi hiç yorumsuz milletin önüne sunun. İnanının bu millet bu maddelerin ne getirip ne götürdüğünü herkes den çok daha iyi anlayacaktır. Maddeleri yalın ve yorumsuz milletin önüne sunduğunuzda göreceksiniz ki bu millet en doğrusuna yönelecektir. Millete güvenin. Milletin feraseti aydın duyarlılığının çok önündedir.

Bu saatten sonra çok senaryo yazmaya gerek yok.

Cuma'nın hayrı üzerinize olsunu2026