Dolar (USD)
32.30
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2399.76
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Ağustos 2015

Salih Özcan

1980'li yıllarda Babıali'de çalışırken Üretmen Han'da ziyaret ettiğim yayın kuruluşlarından biri de Hilal Dergisi ve Yayınları idi. Nadir zamanlarda açılır, genelde kapalı olurdu. Merkezinin Ankara'da olduğunu sonradan öğrendim. Ama Hilal dergisinin İslama hizmet için kurulduğunu ve sahibinin Bediüzzaman Hazretleri'nin talebesi Salih Özcan olduğunu biliyordum.

Geçenlerde Seyyid Salih Özcan'ın vefat ettiğini Vahdet Yılmaz'dan öğrendim. 3 Ağustos günüydü. Uzun zamandan beri yoğun bakımdaydı ve hakkında haberler geliyordu. 4 Ağustos'ta Fatih Camii'nde kalabalık bir cemaat tarafından cenaze namazı kılınan Salih Özcan, aynı gün Şanlıurfa'ya götürüldü, 5 Ağustos günü Dergah Camii'nde kılınan namazın ardından Halilurrahman Döşeme Camii haziresine defnedildi. Fatih Camii'ndeki cenaze namazına katılmıştım. Cemaat arasında görebildiklerim, Bediüzzaman'ın talebelerinden Abdullah Yeğin ve Mehmed Fırıncı ile Halil Gönenç Hoca da vardı. İş adamı Mustafa Kavurmacı, Abdurrahman Iraz, Hüseyin Gökçe, Mehmet Ali Bulut, Mesut Zeybek, Şaban Odabaşı, Mustafa Özcan, Mehmet Kutlular, Suad Alkan, Mehmet Cemal Çiftçigüzeli ve Tuncer Arabul hatırladığım diğer isimler.

İttihad gazetesinin imtiyaz sahibiydi, İttihad'ın yayın müdürü ise Mustafa Nezihi Polat idi. Daha sonra Hilaldergisini çıkarıp yöneten, aynı isimde yayınevi kuran Salih Özcan, 1977 yılında Şanlıurfa'dan milletvekili seçilmişti. Ayrıca Faisal Finans'ın kurucu ve yöneticiliğini yapmıştı. Türk Pakistan Dostluk Derneği'nin kurucuları arasındaydı.

1929 yıu00adlınu00adda Uru00adfa'nın Aku00adçau00adkau00adle ilu00adçeu00adsinu00adde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini kendi memleketinde yaptı. Arapçayı iyi derecede bilirdi. Bediüzzaman'ın ona "Hariciye Vekilim" dediği ifade ediliyor. İsu00adlam aleu00admiu00adnin tau00adnınu00admış siu00admau00adlau00adrıyu00adla dostluk kuran Özcan, Müslümanların yakınlaşmasına, birbirlerini tanımalarına büyük katkıda bulunmuştur. Has talebeleri arasında yer aldığı Said Nursi hakkında Mehmet Tanrısever'in yaptğı Hür Adam filmini gala gecesinde seyretmiş ve beğendiğini söylemişti. "u00c2deta üstadı, hocamı karşımda gördüm. Yeniden o günlere geri döndüm. Film gerçekten güzel olmuş." demişti.

Salih Özcan, Pakistan, Suudi Arabistan ve diğer İslam ülkelerindeki alimlerin eserlerini Türkçeye tercüme eder, ettirir, başta Bediüzzaman olmak üzere memleketimizin bir çok aliminin de eserlerini Arapçaya tercüme ettirir. Böylece İslam dünyasının bir birbirini tanımasına gayret gösterir. Seyyid Kutup gibi düşünürleri de Türkiye'de ilk tanıtan ve kurduğu Hilal Yayınları'nda eserlerini neşreden de kendisidir. Medine'de yaşayan şair ve alim Ali Ulvi Kurucu'nun gönderdiği kitapları, Muhammed İkbal'in, Ebu'l Hasen en-Nedvu00ee'nin ve Muhammed Hamidullah'ın eserlerini yayımlar. İslam kardeşliğinin anlatıldığı Uhuvvet Risalesi'ni yurtiçinde ve yurtdışında yayımlar ve geniş kesimlere ulaştırır.

Hayatı hakkında Necmeddin Şahiner'in eserlerinde geniş bilgi bulunuyor. Rahatsızlanmadan önce Ömer Özcan'a konuşan Salih Özcan, şu hatırasını paylaşmıştı: "Necip Fazıl'ın çıkardığı Büyük Doğu mecmuası parasızlıktan bir ara kapanma durumuna geldi. Üstad bana: 'Benim yorganımı satın, Büyük Doğu'ya yardım edin, kapanmasın.' dedi. O zamanlarda tek mecmua o vardı, Üstad destekliyordu. Necip Fazıl, Abdülhakim Arvasi'ye bağlı idi." Salih Özcan devam ediyor: "Üstad, 'Biz bütün cemaatlere dostuz. Ehl-i tarikata dostuz, onlara hürmet gösterin, ama bizim davamız budur, Kur'an davasıdır.' derdi. Onun için hiç kimseyle kavgamız olmadı bizim. Üstad kucaklardı herkesi." Salih Özcan da aynı yoldan yürüdü, bütün İslamu00ee gruplarla dostluk kurdu, kimseyi dışlamadı. ESKADER Perşembe günü "Babıali Sohbetleri"nde merhum Salih Özcan'ı yad ediyor. "Türkiye ve İslam alemi arasındaki irfan köprüsü" başlıklı toplantının konuşmacısı Prof. Dr. Servet Armağan, takdimcisi Mustafa Özcan. İslam'a hizmet eden idealist insan Salih Özcan'ı rahmetle yad ediyorum.