Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2400.47
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


​Sanal anne ve baba akımı çocukları tehdit ediyor!

Özellikle çocukların sanal ortamlarda sıkça vakit geçirmesi çok önemli bir tehlikeyle karşı karşıya kalmalarına sebep olmuştur. Sanal anne-baba akımı olarak ifade edilen bu tehlike kısaca internet ortamında yabancı kişilerin anne-baba rolleri üstlenmesi ve sanal bir aile oluşturması anlamına gelmektedir. Bu akım, genellikle çeşitli sosyal medya platformları, çocukların yer aldığı forumlar, sohbet odaları ve oyunlarda ortaya çıkmaktadır. Özellikle aile içi iletişim konularında sorunlar yaşayan çocuklar için sanal anne-babalar adeta bir kaçış ve teselli bulma anlamını taşımaktadır. Fakat sanal ebeveynler ne yazık ki sanıldığı kadar masum değil… Genellikle sosyal medyada ve çocukların ilgiyle takip ettiği oyunlar üzerinden ulaşım işlemini gerçekleştiriyorlar. Özdeşleşme kurarak, ortak zevk ve beğenilerden yola çıkarak çocukları cezbetmeyi amaçlıyorlar. Asıl hedeflerinin ise asi, sorumsuz, kendini içinde yaşadığı topluma yabancılaşan bir nesil yetiştirerek, Türk aile yapısını sekteye uğratmak olduğunu söyleyebilmek mümkündür.

Aslına bakılırsa sanal dünyada her platform çocuklar için potansiyel bir tehdit halini alabilmektedir. Ebeveynlerin dikkatli olması ve özellikle sosyal medya platformlarında gözlerini dört açması gerekmektedir. Sosyal medya platformları yabancılarla iletişime geçebilme noktasında son derece uygun bir ortam sunmaktadır. Nitekim ortak gruplardan çocuklara ulaşmak daha kolaydır. Bu sebeple anne ve babaların sosyal medyada ve özellikle içerik üretimi sağlayan platformlara karşı hassas olmaları ve kontrolü sağlamaları gerekmektedir. Çevrimiçi oyunlar da çocuklar açısından risk halini alabilmektedir. Bu oyunlar esnasında kendilerini sıcak ve samimi gösteren sanal anne ve babalar, çocuklarla yakınlaşmakta ve böylece istediklerini yaptırabilmektedirler. Genelde çocukların özgürlüğü üzerinden dem vuran bu kişiler aileleri de zaman zaman tehdit edebilmektedir. Hatta çocuklara yönelik şantajlarla birlikte siber zorba haline dönüşebilmektedirler. Arkadaş bulma uygulamaları da uygulama dükkânlarından kolaylıkla indirilebilmektedir. Özellikle bu uygulamalar üzerinden çocuklara ulaşmak giderek kolaylaşmaktadır. Genelde yaş limiti olan bu uygulamalara çocuklar yaşlarını büyüterek girebilmektedirler. Uygulamalar içerisinde kredi ve hediye gönderimi de sağlandığından ötürü çocuklar açısından cazip görülmekte ve kolay kazanç kapısı olarak nitelendirilmektedir. Aileler özellikle çocukların kullandığı cihazları kontrol etmeli ve bu tip uygulamalar varsa ivedilikle kaldırmalıdır.

Ailelerin öncelikle çocuklara ilgi ve şefkat göstermesi, onlarla sıkça vakit geçirmesi ve yakınlık içerisinde olması son derece önemlidir. Zira ebeveyn ve çocuk arasında sağlıklı bir bağ kurulursa birçok sorunun üstesinden gelmek son derece kolaydır. Bununla birlikte dijital dünyadaki bu tip tehlikelere karşı ailelerin cihaz denetimi sağlaması, ebeveyn filtreleri kullanması önem arz etmektedir. Böylelikle zararlı içeriklerin erişimi sınırlandırılabilmektedir. Sosyal medya hesaplarının da takibi mühimdir. Çocukların sosyal medya hesaplarındaki aktivitelerini takip ederek, olası tehlikeli durumlardan haberdar olabilmek kolaydır. Özellikle yeni edinilen arkadaşlar ve takip edilen hesaplar dikkatlice incelenmelidir. Çocukların sosyal medya hesaplarının gizlilik ayarları kontrol edilmelidir. Yine çocukların cihaz kullanımlarını sınırlamak ve dijital dünyadaki tehlikelere karşı onlara bilgilendirici konuşmalar yapmak ciddi katkı sağlamaktadır. Çocukla olan iletişim kanallarını sürekli açık bırakmak doğru adımlar atmalarına yardımcı olmaktadır.

Özellikle hızla büyüyen dijital dünyada çocukları bekleyen birçok tehlike söz konusudur… Ancak sanal anne ve babalık konusu daha çok sosyal medyada yankı bulmuş durumda… Sosyal medyadaki bu iddiaların araştırılması ve şayet bu iddialar doğruysa gereken hamlelerin yapılması son derece önemli… Şayet sanal anne ve babalık Türkiye genelinde yaygınlaşmaya başlarsa Türk aile yapısının ciddi bir erozyona uğraması olasıdır. Her şeye izin veren ve kendini sözde özgürlükçü olarak tanıyan bu kişilerin önü alınmazsa kayıp bir nesil yetişmesi de ülke açısından ciddi bir problem oluşturacaktır.

Sanal anne ve babaların yurt dışı bağlantılı kaynaklardan beslendikleri ve para karşılığı çalıştıkları iddiasına dair şu ana kadar somut bir veri ya da bulgu söz konusu değildir. Fakat geçmişte yaşanan tecrübeler ve Türk toplumuna yönelik gerçekleştirilen yurt dışı operasyonları anımsandığında bu iddiaların çok da yersiz olmayacağı anlaşılacaktır. Zira geçmişte de Türkiye’deki genç kuşağın aklını karıştıran, kimyasını bozmaya çalışan, hatta içinde yaşandığı toplumdan koparmayı arzulayan farklı mihrakları görmüştük. Yani benzer bir senaryoyla karşı karşıya kalmış olabiliriz. Bu sebeple şimdi de sanal anne ve babalık akımıyla bu tip oyunlar sahnelenmesi olasıdır. Ancak ve ancak; devlet ve ailelerin ortak çabalarıyla bu tip akımlarla ve tehditlerle mücadele gerçekleştirilebilecek; problemler çözülebilecektir.