Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2432.91
BIST 100
9986
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Sanatın çınarı İlhami Atalay'ın 55. sanat yılında resim sergisi

Sanatın çınarı İlhami Atalay’ın 55 yıllık profesyonel sanat hayatını yansıtan retrospektif tadındaki sergisi sanatseverlerle büyük bir coşkuyla açıldı. Klasik Türk Sanatları Vakfı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla hazırlanan sergide sanatçının daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra 1970’lerden bu yana üretmiş olduğu serilerinden örnekler bir arada sergilendi.

usta çınar1_bd693d0dc745740f5d2599f56306296d.JPGusta çınar2_622cb38b2cab5cb021ad6e4f606f9f52.jpg

“Sanat, her şeyde ve her yerde en güzeli aramaktır.”

Ressam İlhami Atalay, 17 Ekim 1948’de Artvin’in Arhavi kazasında dünyaya geldi. 1972’de İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. Aynı yıl ihtisas bursu kazandı. 1973-1978 yıllarında Berlin Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ve Tatbiki Sanatlar Akademisi’nde resim ve duvar halıcılığı alanlarında ihtisas yaptı. 1975’te Fransa’da, 1976’da İsviçre ve İspanya’da, 1977’de İngiltere’de resim, tekstil obje, duvar halısı sahalarında araştırma ve incelemelerde bulundu. 1978’de yurda döndü. Zorunlu hizmet nedeniyle çeşitli devlet görevlerinde bulundu. 1981’de Isparta Sümerbank Halıcılık Müessesesinde desinatör olarak çalışırken, sakalı olduğu için memuriyetine son verildi. 1981-1983 yıllarında Isparta’da serbest halı desinatörü olarak çalıştı. 1983’te İstanbul’a döndü ve yeniden resim çalışmalarına başladı. 1984’te Sultanahmet’te İlhami Atalay Sanat Galerisi’ni açtı ve talebe yetiştirdi, Dinamizm Grubu’nu kurdu.

BİNLERCE DESEN ÇALIŞMASINA İMZA ATTI

lhami Atalay2_a5743dbe094347464bc9ac14d60eb4d7.jpg

Eserlerine Anadolu büyük fikir kaynağı olmuş, çeşitli obje çizimleri, tabiat gözlemleri, renkli ve özgün fonlar üzerine hazırlanmış yüzeylere binlerce desen çalışmasına imza atmıştır. İstanbul ve Anadolu şehirleri onun için büyük bir fikir kaynağı olurken, pastel boya ve mürekkep teknikleri ile farklı ve özgün yaklaşımlarla yaptığı desen çalışmaları ile desen ödülü kazanan ressamın eserleri daha çok yurt dışında büyük ilgiyle karşılanmıştır.

Eserleri dünyanın birçok ülkesinde çeşitli koleksiyonlarda yer almaktadır. İlhami Atalay okuduğu akademiye kendince mesafe koymuş, sanat yaşamı boyunca akademinin sanat anlayışı ve öğretisinden uzak durmuş, kendine has üslup ve özgünlükle çalışmalar yapmıştır.

HALA MÜZESİZ BÜYÜK BİR RESSAM

Çocukluk yıllarında çimento kâğıtlarına yaptığı resimlerle Anadolu’nun yoksun zamanlarından, İstanbul’a Akademiye taşınan büyük bir kahramanlık hikâyesi… 1984 yılında Sultan Ahmet’te, soğuk çeşme sokağının girişinde açtığı galerisinde uzun yıllar sanatını en yalın hâl ile halkla, yabancı turistlerle iç içe ortaya koymuştur. Yaşayan büyük değerlerimizden, hala müzesiz büyük bir ressamdır.

DÜNYA ÇAPINDA TANIN BİR ÇINAR

İlhami Atalay Anadolu topraklarında yoğrulmuş, kendi öz değerlerine bağlı her anlamda sanat yaşamına ve eserlerine büyük bir mücadele ile bağlı olduğu değerleri de taşıyan ender bir usta. Atalay, ortaya koyduğu sanatıyla olduğu kadar, sanat için verdiği mücadele ile de tanınan usta bir ressam.

“Her yaratılmış güzeldir ve yaratanın güzelliğinin habercisidirler. Bakan gözler görse de görmese de, akıllar idrak etse de etmese de duyular kavrasa da kavramasa da yaratan güzel yaratmıştır... İşte o yaratılıştaki mükemmelliğin, fark ve idrak edilişiyle sanat keşfediliyor. Sanat en mükemmele doğru bir arayış en güzele ulaşma uğruna çekilen sevdadır.”

“SANAT, HER ŞEYDE VE HER YERDE EN GÜZELi ARAMAKTIR.”

Böyle anlamlı ifadelerle anlatır sanatı İlhami Atalay. İlhami Atalay bağlı olduğu değerlerle sanatını inşa etmiş müstesna bir sanatçıdır. Yine kendisiyle yaptığımız bir söyleşisinde: “İnsan hayatının anlamının olmadığı yerde, sanatın anlamı olmaz. Çünkü sanat insanının anlamıdır. İnsansız sanat anlamsızdır.” Diyerek sanatın anlamını kendine özgü, aşkın bir şekilde ifade etmiştir.

55 YILLIK ÇALIŞMALARINDAN ÖZEL SUNUM

Sanatın Çınarı İlhami Atalay’ın 55. Sanat yılında, 75 yaşında Atatürk Kültür Merkezi’nde, retrospektif sergisi sanatseverlerle büyük bir coşkuyla açıldı. Klasik Türk Sanatları Vakfı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlı ve Fatih Belediyesi’nin katkıları ile Usta Ressam’ın yüzlerce eserlerinin arasından seçilmiş çok az kısmı sanatseverler için sergilendi. Ressam İlhami Atalay, serginin açılışında, kısa bir konuşma yaparken:

“Ben çok konuşmayayım, resimlerim konuşsun. Böyle bir sergi salonunun 10 misli dolduracak kadar eserimiz var.” Diye konuştu.

USTA ÇINARI YALNIZ BIRAKMADILAR

Sergi açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz ile Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan da katıldı. Açılışta konuşan Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan: konuşmasında: “Üslubu ve özgün tavrıyla günümüz Türk resminin en güçlü temsilcilerinden.” Diyerek bahsetti Ressam İlhami Atalay’dan.

Usta’nın, son dönem eserleriyle, Hiçlik Serisi gibi, 1970’li yıllardan bu günlere kadar üretmiş olduğu pek çok seriden örneklerin sergilendiği, geleneksel sanatla, modern ve postmodern sanatı buluşturarak oluşturduğu kompozisyonlar, kolaj ve yağlı boya eserler oldukça büyük ebatta, görkemli duruşlarıyla hayret ve hayranlıkla izlendi.

USTANIN ESERLERİ MUTLAKA GÖRÜLMELİ

Sergi 15 Ocak tarihine kadar ücretsiz olarak ziyaretçilere açık olacak. Sıra dışı, ezber bozan, yaşadığı dünyaya duyarlı, hassasiyet sahibi büyük Usta’nın eserleri mutlaka görülmeli.

Ressam İlhami Atalay Sergisi’ne katkı sunan tüm kurumlardan, serginin hazırlanmasında, Hocanın kıymetli öğrencilerinden, İsmail Hakkı Gurbetçi, Ressam Cemal Toy ve genç öğrencilerinin destekleri çok anlamlıydı hepsinin emeğine sağlık.