Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.98
Gram Altın
2450.61
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Haziran 2022

Sanayi üretimi yüzde 10,8 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre; sanayi üretimi Nisan ayında yıllık yüzde 10,8 artarken, aylık bazda ise değişmedi. Beklentiler yıllık artışın yüzde 8,5 olacağı yönündeydi. Ukrayna’da yaşanan sıcak çatışma, başta enerji olmak üzere girdi maliyetlerinin artması, iç talepteki ivme kaybı ve PMI verisinin 50 eşik değerinin altına inmesi, sanayi üretiminin yavaşlayacağına işaret ediyordu. Bu olumsuz şartlara rağmen sanayi üretimi beklentilerin üzerinde arttı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2022 yılı Nisan ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 11,9 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,4 azaldı.

2022 yılı Nisan ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 3,4 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,1 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,3 azaldı.

İhracatta imalat sanayinin payının Ocak-Nisan döneminde yüzde 94,5 olduğu dikkate alındığında imalat sanayi sektörü endeksinin yıllık bazda manşet verinin de üzerinde artması önemli.

Ara malında yıllık yüzde 8,1'lik artış, aylık yüzde 1,9'luk azalış, dayanıklı tüketim malında yıllık yüzde 5,8'lik artış, aylık yüzde 1,3'lük azalış, dayanıksız tüketim malında yıllık yüzde 18,4'lük artış, aylık yüzde 0,1'lik azalış, enerjide de yıllık yüzde 2,4'lük artş, aylık yüzde 2,5'lik azalış gerçekleşti.

Sermaye malında ise yıllık yüzde 13,2, aylık bazda da yüzde 7,6 oranında artış olduğu görülüyor.

Mal ve hizmet üretmek için gereken dayanıklı ürünler (makine, bilgisayar gibi) olarak tanımlanan sermaye malındaki artış, önümüzdeki dönemde üretimin artacağını göstermesi açısından önemli bir gösterge. Öte yandan ithalatta, 2022 Ocak-Nisan döneminde ara mallarının payı yüzde 82,5, sermaye mallarının payı yüzde 10,3 ve tüketim mallarının payı yüzde 7,1 olmuştu. Üretimde ithal girdinin payı bu derece yüksek iken ara malı (hammadde ve yarı mamul) ve sermaye malı üretimindeki artışı, dışa bağımlılığın azaltılması açısından olumlu olarak değerlendirebiliriz.

Düşük teknolojide ise Nisan ayında yıllık yüzde 15,2, orta-düşük teknolojide yıllık yüzde 6,8 ve orta-yüksek teknolojide yıllık yüzde 9,1 artış kaydedilirken, aylık bazda ise sınırlı da olsa düşüşler olduğu görülüyor. Burada dikkat çeken durum, döviz kurlarındaki artışa rağmen yüksek teknolojide yıllık yüzde 30,4, aylık ise yüzde 23,5'lik artışın gerçekleşmesi. Elbette yüksek teknolojinin üretim içindeki payı oldukça düşük ancak yine de yatırım, üretim ve ihracata dayalı büyüme modelinde, katma değeri yüksek, teknoloji ağırlıklı üretimin artması sevindirici.

Bu rakamlar, ikinci çeyreğin ilk ayı olan Nisan ayı verisiydi. Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimindeki yıllık artışın ikinci çeyrek büyüme oranlarına da olumlu yönde yansıyacağı tahmin ediliyor.