Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2394.75
BIST 100
10261.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 May 2014

SANAYİ ÜRETİMİ YÜZDE 4,2 ARTTI

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, bu yılın mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,2 arttı, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 0,4 azaldı.

Yılın ilk üç ayındaki artış yüzde 5,3 oldu.

Ekonomistler ilk çeyrekte sanayi üretiminin bu ölçüde artmasının büyüme rakamlarına olumlu yansıyacağını belirterek, ilk çeyrekte büyümenin yüzde 5'i bulabileceğini düşünüyorlar.

Umarız yanılmazlar.

FED FAİZİ ARTTIRMAYACAK

ABD Merkez Bankası(FED), faizleri bir süre daha arttırmayacakları müjdesini verdi.

FED Başkanı Janet Yellen, ABD Kongresi Senato Bütçe Komitesi önünde yaptığı konuşmasında, faiz artırım kararının varlık alımlarına bağlı olmadığını söyleyerek, bu politika sona erdikten sonra da enflasyonda yükseliş belirtileri görülmediği sürece, faizleri uzun süre düşük tutmakta kararlı olduklarını ifade etti.

Tercümesi şu; ekim ayında sonlandıracağı beklenen aylık 10 milyar dolarlık tahvil alım programından hemen sonra faizi yükseltmeyecek.

Peki ne zaman arttıracak?

Enflasyon yüzde 2'ye çıkınca!

Biz enflasyonun çift haneye tırmanmaması için var gücümüzle uğraşırken, FED yüzde 1,5'larda gezinen enflasyonu yüzde 2'ye çıkarmak için çabalıyor.

AVRUPA KOMİSYONU'NUN TAHMİNİ

Avrupa Komisyonu bahar ekonomik tahminler raporunda, Türkiye'nin 2014 büyüme beklentisini yüzde 2,6'ya, 2015 büyüme beklentisini yüzde 3,3'e yükseltti.

Komisyonun 3 ay önce yayınlanan bir önceki raporunda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,5,gelecek yıl yüzde 3 büyüyeceğini öngörülmüştü.

Raporda; siyasi gelişmeler, Türk lirasındaki değer kaybı, yüksek faiz oranları, taksitli satışlara getirilen sınırlamalar, dolaylı vergilerdeki artış gibi nedenlerle iç talebin önemli ölçüde düşeceği belirtilerek, 2014'te enflasyonun yüzde 8,6 olacağı tahminine yer verildi.

Komisyon Türkiye'de geçen yıl yüzde 9,8 düzeyindeki işsizlik oranının bu yıl yüzde 10,5, gelecek yıl yüzde 10,4 düzeyinde gerçekleşmesini bekliyor.

Cari açık tahmini ise bu yıl yüzde 6, gelecek yıl yüzde 3,9'a ineceği yönünde.

Sene sonunda bu öngörülerin hangilerinin tuttuğunu hep birlikte değerlendireceğiz.

PİYASALAR

Rusya-Ukrayna gerginliğinin yumuşama belirtileri göstermesi, ABD ve Avrupa Merkez Bankalarının genişlemeci para politikalarını sürdürecekleri yönündeki açıklamaları, geçen hafta piyasalarda iyimser havanın yayılmasına sebep oldu.

Yabancı fonların yoğun girişiyle Perşembe günü 2,06 TL ile bu yılın en düşük seviyelerine gerileyen dolar/TL, daha sonra yönünü yukarı çevirerek 2,08 TL'nin üzerine çıktı.

Euro da 2,86 TL'ye kadar indi.

BİST 100 endeksi ise 76 bin seviyesini zorladıktan sonra bir miktar kar realizasyonu sonucu, yüzde 0,29 düşüşle haftanın son işlem gününü 75 bin 562 puandan tamamladı.

Perşembe günü yüzde 8,95'i gören 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilin faizi yüzde 9,07'ye yükseldi.

Piyasalardaki bu hareketlenmeler şunu bir kez daha net olarak ortaya koydu:

Borsa, kur ve faizde ipler büyük ölçüde yabancıların elinde.

Para girişi olursa piyasalarda bahar havası esiyor, aksi halde kış bastırıyor.

[email protected]