Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2450.78
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Eylül 2021

Sanayi Üretimi Yüzde 8,7 Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre sanayi üretimi 2021 Temmuz ayında yıllık yüzde 8,7 artarken, aylık ise yüzde 4,2 oranında azaldı. Beklenti ise yıllık bazda yüzde 15-16 aralığındaydı.

Beklentilerin altında kalsa da sanayi üretimindeki artış 2020 Haziran ayından bu yana kesintisiz olarak devam ediyor.

Hatırlanacağı üzere küresel salgının etkisiyle geçen yılın ikinci çeyreğinde daralan sanayi üretimi, bu yılın aynı döneminde rekor seviyelerde artmıştı.

Baz etkisinden kaynaklanan bu artışlar elbette geçici bir durumdu. Bu nedenle yıllık bazdaki artış hızının yavaşlamasını normale dönüş olarak değerlendirmek daha sağlıklı olacaktır.

Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde ise yıllık yüzde 2,3’lük bir daralma gerçekleşti. Bu azalış ise Temmuz ayına denk gelen uzun bayram tatilinden kaynaklandı.

Verinin alt detaylarına bakıldığında;

Sanayinin alt sektörlerinden imalat sanayi sektörü endeksi Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,9 artarken bir önceki aya göre ise yüzde 5 azaldı.

Ara malında yıllık yüzde 13,6 artış, aylık yüzde 3,5 azalış, dayanıklı tüketim malında yıllık yüzde 4,6 artış, aylık yüzde 7,3 azalış, dayanıksız tüketim malında yıllık yüzde 8,8 artış, aylık yüzde 1,7 azalış, enerjide yıllık yüzde 10,8, aylık yüzde 2,7 artış, sermaye malında yıllık yüzde 2,5, aylık yüzde 11,6 azalış, orta-yüksek teknolojide yıllık yüzde 3,7 artış, aylık yüzde 7,1 azalış ve yüksek teknolojide yıllık yüzde 8,1 aylık ise yüzde 22,4 azalış gerçekleşti.

Katma değeri yüksek ürünlerin temel unsuru teknoloji ağırlıklı üretimdir. Döviz kurlarının sakin seyrettiği Temmuz ayında yüksek teknolojide bir artış görülebilirdi. Bir önceki ay olan Haziran ayında ise bu kalemdeki yıllık artış yüzde 33 olarak gerçekleşmişti.

Dayanıklı tüketim mallarındaki aylık düşüş de dikkat çekiyor. Konut satışlarının canlı olduğu ve düğün sezonunun başladığı bu dönem beyaz eşya, mobilya gibi dayanıklı tüketim malı üretiminde bir artış olabilirdi.

Baz etkisi nedeniyle yıllık artışlarda güçlü seyir devam ediyor. Aylık verilerde ise Temmuz ayına has işgünü eksikliği, yıllık izinlerin bu aylarda yoğun olarak kullanılması gibi nedenlerle bir gerileme gözlemleniyor. Bu nedenle genel görünüme ve sanayi üretimini destekleyen diğer göstergelere bakmak gerekiyor.

TCMB tarafından yayımlanan İktisadi Yönelim Anketi’ne göre imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 0,4 puan artarak yüzde 77,1 seviyesinde gerçekleşmişti. Bu seviye 75’in altına düşmediği sürece olumlu olarak değerlendirilen bir veri. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi de Ağustos ayında bir önceki aya göre 0,1 puan artarak 112,2 seviyesinde gerçekleşmiş ve genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği gösteren 100 eşik değerini geçmişti.

Diğer yandan İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Temmuz’da 54,0 iken Ağustos ayında 54,1’e yükseldi ve faaliyet koşulları üst üste üçüncü ay güçlenmiş oldu.

Özetle Ağustos ayına ait veriler olumlu bir tablo çiziyor, bu durum önümüzdeki dönem sanayi üretimindeki artışın hız kesse de devam edeceğini gösteriyor.