Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2450.07
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Temmuz 2015

SANAYİDE ÇARKLAR YAVAŞLADI

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi yüzde 2,4 arttı ama mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 2 azaldı.

Mayıs'ta otomotiv sektöründe yaşanan grevlerin etkisiyle sanayi üretiminin düştüğü anlaşılıyor.

Siyasi belirsizliğin giderilerek hükümetin kurulması ve Yunanistan krizinin aşılmasıyla birlikte sanayide çarklarının hızlanacağı beklenebilir.

IMF KARAMSAR

Uluslararası Para Fonu(IMF) küresel ekonomik büyüme tahminini aşağıya yönlü revize etti.

IMF'nin yayımladığı "Global Ekonomik Görünüm" revize raporuna göre, global büyüme bu yıl yüzde 3,5'ten yüzde 3,3'e çekildi.

IMF gelecek yıl için yüzde 3,8 olan büyüme tahminin ise değiştirmedi.

IMF, gelişmiş ekonomikler için beklentisini bu yıl için yüzde 2,4'ten yüzde 2,1'e çekti.

IMF'nin global büyüme tahminini aşağıya çekmesinin nedeni olarak Kuzey Amerika'da yılın ilk çeyreğinde ekonomik aktivitede yaşanan yavaşlama gösterildi.

Global yavaşlamanın Türkiye'ye de etkisi olumsuz olacak, 2015 için öngörülen yüzde 4 büyüme hedefinin tutturulması zorlaşacaktır.

Nitekim dış talepteki daralma nedeniyle ihracatta yıllık hedeften uzaklaşılıyor, bu durum ise ihracatın büyümeye katkısının pek fazla olmayacağına işaret ediyor.

O takdirde de iş iç talebe kalıyor.

Ama cari açık riskini de beraberinde getirdiği için temkinli olmayı gerektiriyor.

EMEKLİLER KAYGILI

Geçtiğimiz hafta AvivaSA Emeklilik ve Hayat, Türkiye'nin de arasında olduğu 12 ülkede, 12 bin 500 tüketiciyle yaptığı görüşmeye dayanak hazırladığı "Tüketicilerin Tasarruf Tutumları" araştırmasını kamuoyuyla paylaştı.

Buna göre; Türklerin yüzde 55'i emeklilik döneminde bugünkü yaşam standardını koruyamayacağı kaygısını yaşarken, çalışan nüfusun yüzde 50'si ise emekliliğinde de çalışmak zorunda kalacağını düşünüyor.

AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO'su Meral Eredenk Kurdaş, araştırmada emeklilik dönemine ait kaygıların öne çıktığını anlattı ve şunları kaydetti:

"Türkiye'de Bireysel Emeklilik Sistemi(BES), devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğünde 42 milyar TL'yi geçti. 5,5 milyonu aşkın kişi, BES zincirine girmiş durumda."

Kurdaş açıklamasında Türkiye'de 2011 ile 2051 yılları arasında emekli olacak nüfusun, emeklilik dönemi beklentilerini karşılayabilmek için her yıl 91 milyar Euro ek tasarruf yapması gerektiğine de işaret etti.

İnsanların emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarını korumaları ve tekrar çalışmak zorunda kalmamaları için BES'in, devletin de katkısıyla yaygınlaşması olumlu bir gelişme.

Yalnız fonda biriken paranın verimli alanlarda değerlendirilmesine özen gösterilmeli, mağduriyetlere sebebiyet verilmemelidir.

[email protected]