Dolar (USD)
32.23
Euro (EUR)
35.16
Gram Altın
2477.34
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Eylül 2022

​Şanlıurfa'da şiir gecesi

Şiirin birleştirici bir gücü vardır. Dünyanın neresinde olursanız olun şiir okuyan birini görürseniz veya daha da şanslı olup şiir yazan birine denk gelirseniz gönlünüz rahat bir halde oturup onunla dertleşebilirsiniz. Çünkü onunla sohbet etmek için çok nedeniniz olduğunu ruhuna dokunduğunuzda anlayacaksınız.

Şairler, toplumun en iyi gözlemcileridir demiş olsak pek de yanılmış sayılmayız fikrimce. O kadar duygu yoğunluğunu iç dünyasında yaşamış olan kişilerin empati kurma yetisi üst düzeydedir. Çok rahat bir şekilde içinde bulunduğunuz durumu ve sıkıntıları kendi iç dünyasında yaşamaya çalışıp sizinle hemhal olabilirler.

Bu anlamda şairler akıllarından ziyade ekseriyetle yürekleriyle yaşarlar. Onların nefes alış verişi kelimeleriyle mümkündür. Hayatın realitesinde yaşadığınız olayların ana merkezi de insanın iç dünyasıdır. İç dünyamızın da en iyi tercümanı şairlerdir.

Bir Eylül ayında sonbahar mevsiminde dökülen yapraklar misali gönül ağacımızın dallarından süzülüp giden Bozkırın Tezenesi Üstad Neşet Ertaş’ın “Nerede bir türkü söyleyen görürsen korkma yanına otur. Çünkü kötü insanların türküleri yoktur." sözünde belirttiği türkü söyleyenlerin yanına şiir okuyan ve şiir yazanları da ilave etmek istiyorum. Çünkü kötü insanların şiirle de işi olmaz. Şiir, yürek işidir ve yüreğiyle yaşayanların kötülükle işi olmaz.

Galata Kulesi’nin altında bir çay ocağında kendisiyle tanıştığım, gün boyu İstanbul’un kalabalığının gürültüsünden ruhumuzu arındırıp şiir konuşup, doğaçlama şiirler okuduğumuz sevgili şair dostum Murat Kayış, beni arayıp da Şanlıurfa’da şair dostlarla bir araya geleceğiz dediğinde, hiç tereddüt etmeden şiirin olduğu yere davet edildiğimde gönül rahatlığıyla icabet edeceğimi kendisine belirttim.

Sevgili Dostum Murat Kayış'ın Genel Yayın Yönetmeni ve İmtiyaz Sahibi olduğu Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi Mutenâ adı altında Ulusal Yazar ve Şair Buluşmasının bu yılki ayağı 24 Eylül Cumartesi günü Şanlıurfa’da gerçekleşti.

Peygamberler ve Kadim Medeniyetler şehri Şanlıurfa’da Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezinde düzenlenen Şairler buluşması Sevgili Şair Dostum Murat Kayış’ın açılış konuşmasıyla başladı. Ülkemizin farklı bölgelerinden katılım sağlayan Yazar ve Şairlerle geçmişin yüzüne hatırı sayılır güzel bir anı bırakabilmek adına düzenlenen gecede kadim şehir Şanlıurfa’nın klasikleşen Sıra Gecelerine bir de şiir gecesi eklemiş olduk.

Programa katılım sağlayan değerli yazar ve şair dostlarımızın birer şiir ile güne ve tarihe not düştükleri gecede biz de kaleme aldığımız son şiiri seslendirmeye gayret ettik. Kelimenin tam anlamıyla şiir tadında bir gece yaşanarak ruhumuza şiir ahenginin notu düşüldü. Mistik bir atmosfer ve ortamda yankılanan şiir seslerinin nihayetinde davetlilere plaket takdimi ile gece son buldu.

Programın kapanış konuşmasında Türkiye’de dergiciliğin zorluğuna ve bu zorluğunun yanı sıra birleştirici gücüne değinen Murat Kayış, Şanlıurfa’nın güzide şairlerinden ve Yedi Güzel Adam’dan biri olan merhum şair Mehmet Akif İnan Dosyasıyla yayımlanan Mutenâ dergisinin son sayısını da katılımcılara hediye etti. Üstad Cemil Meriç’in de dediği gibi “Kitap istikbale yollanan mektup… Smokin giyen heyecan, Mumyalanan tefekkür. Kitap ve gazete… Biri zamanın dışındadır, öteki anın kendisidir. Kitap beraber yaşar sizinle, beraber büyür. Gazete okununca biter… Dergi hür tefekkürün kalesi. Belki serseri ama taze ve sıcak bir tefekkür. Kitap çok defa tek insanın eseri, tek düşüncenin yankısı; dergi bir zekâlartopluluğunun. Bir neslin vasiyetnamesidir dergi, daha doğrusu mesajı. Kapanan her dergi, kaybedilen bir savaş, hezimet veya intihar.”Özgür düşüncenin her daim var olması için dergilere sahip çıkılmalı, dergiciliğe önem verilmelidir. Bu ruh ile Şair Dostum Murat Kayış’ın yürüdüğü yolu önemsiyor ve kendisini tebrik ediyorum.

Katılımcıların ve davetlilerin edebiyatın bütünleştirici gücüne inanarak iştirak ettikleri gecede bu güzel atmosferin burada son bulmaması ve farklı bölgelerde programların yenilerinin gerçekleşmesini ümit ediyorum. Ayrıca programın hayata geçirilmesinde emeği geçen Murat Kayış başta olmak üzere Mutenâ dergisinin değerli emektarlarına ve bütün katılımcılara gönülden şükranlarımı sunuyorum. Yeni programlarda buluşmak dileğiyle...