Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2432.87
BIST 100
9970.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Şaşırmış bunlar

Cumhurbaşkanlığı seçimini kimin alacağı konusu, anket şirketlerinin hep Kılıçdaroğlu’nu büyük farkla önde göstermesine rağmen, gerçekten belirsizdi. Arkadaşlarla, siyasetle yakından ilgilenenlerle aramızda tartıştığımızda iki adayın birbirlerine yakın sonuçlar alacağını, bir taraf galip gelse bile bunun az farkla olacağını tahmin ediyorduk.

Fakat sosyal medyadaki anket ve öngörüler neydi öyle? Hemen hepsinde Tayyip Bey kazanamıyor, hele birçoğunda bayağı düşük oranda görülüyordu.

Öyle düşünürken seçimden bir gün önce bindiğim bir sarı taksinin sürücüsü kendisi bu konuyu açtı ve ateşli bir şekilde Sayın Cumhurbaşkanımızın kazanacağını, bu milletin başka bir yolu olmadığını ısrarlı ve heyecanlı bir şekilde konuşmaya başladı. Biliyordum ki taksiciler halkın nabzını tutarlar ve dedikleri genelde doğru çıkar.

Yine de “Bu senin tahminin mi yoksa taksiciler genelde böyle mi düşünüyorsunuz?” diye sordum tabi. “Yok, sonuç bu şekilde çıkacak, diğer arkadaşların birçoğu da aynı fikirde. Görünen köy kılavuz istemez” diye cevap verdi.

Ben o andan itibaren emin oldum ki Erdoğan en fazla oyu alacaktır. Ve gerçekten de böyle oldu. Sakin, demokrasi şenliğinde geçen barışçıl bir seçim yaşadık ve Sayın Erdoğan en yakın rakibinden bayağı önde olarak seçimi tamamladı. Ancak % 50 oranını yakalamasına yarım puan eksik kalınca seçimin tamamlanması ikinci tura kaldı.

Durum böyleyken bazı muhalifler yine garip şeylerden bahsetmeye başladılar. Yok, Tayyip Bey bu sonuçları milim sapma olmayacak tarzda ayarlamış da, o böyle istemiş de gibi saçma sapan, akla ziyan iddialar ortaya atıyorlar.

Düşünün Türkiye’de 192.214; yurt dışında 9594 sandık var. 81 vilayet, 9.594 ilçe ve 40 bin civarında köy/mahalle mevcut. İktidar bunların hepsine ulaşıyor, müdahale ediyor, ince ve hassas ayarlar yapıyor. Sandıktaki görevlilerin, değişik parti müşahitlerinin hiç birinin en ufak haberi, hatta şüphesi bile olmuyor. Bu nasıl güç böyle? Üstelik her sandıkta değişik partilerden görevliler var, oyların tasnifi ellerine veriliyor. Sonra da internete yükleniyor.

Bu ve benzeri iddiaları nasıl ortaya atarlar şaşmamak elde değil. Bunlara, ‘siz kafayı yemişsiniz’ demekten farklı bir şey söyleyemiyorum.