Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2407.58
BIST 100
10222.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Kasım 2020

Savaş tazminatı

Azerbaycan, Dağlık Karabağ’da işgal altındaki 900 yerleşim yerinden 200’ünü kurtardı. İşgal altındaki diğer yerleşim yerlerini kurtarmak için de istikrarlı şekilde ilerliyor. Ermenistan, geçtiğimiz yaz Karabağ’dan sonra başta Tovuz olmak üzere yeni işgallere hazırlanıyordu. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. İşin işine Türkiye girdi, tüm hesaplar bozuldu.

Karabağ meselesinde Rusların çekimser kalmasının arkasında, Ermenistan’da Rus varlığına karşı başlatılan tasfiyeydi. Fransa’daki Ermeni lobisinin gazına gelen Nikol Paşinyan, Rusya’da okumuş, kurmaylık eğitimi almış tecrübeli Ermeni subayları tasfiye etmişti. Şimdi Putin’e yalvar yakar olmasına karşı bu yüzden destek alamıyor.

Ermenilere gizli saklı destek veren ülkelerden biri de İran. Azerbaycan, Ermenistan’ın İran’la sınır bağını kontrol altına alınca, İran sınıra ordu birlikleri yığmaya başladı. Şimdi de Ermenileri Şii milislerle desteklemek istiyor. Suriye’de Afganistan’dan getirip kullandığı “Fatimiyyun” isimli Şii milisleri Karabağ’a göndermeye hazırlanıyor. Tabii birileri İran’ın kulağını çekmezse.

***

Karabağ neden önemli? Adı üstünde küçük, dağlık bir toprak parçası. Ancak bu topraklar üzerinde 32 yıldır tarihin en büyük talanı ve yağması yapılıyor. Sebebi de Karabağ’ın çok zengin maden yataklarına sahip olması. Neler mi var? Altın, gümüş, bakır, kobalt, krom, lityum, berilyum, barit, prit, alüminyum ve mücevhercilikte kullanılan değerli taşlarla dolu.

Karabağ’ın değerli madenlerle dolu olduğu daha Sovyetler Birliği döneminde anlaşılmıştı. 1965 yılında tespit edilen altın rezervi, o günün şartlarında 52 milyon dolar civarındaydı. Bu güne geldiğimizde, yeni tespitlerle altın rezervi 550 milyon doları geçmiş durumda. Karabağ, 30 yıl önce işgal edildiğinde, zaten bölgede 5’i altın madeni olmak üzere 155 maden sahası vardı.

Son 30 yılda yapılan bu yağma, onca altın rezervi gariban Ermeniler için kullanılmadı. Karabağ çetesi diye adlandırılan, aralarında Rus ve Batılı işadamlarının da bulunduğu bir çete tarafından kaçak olarak çıkarıldı ve Ermenistan’da işlenerek Batılı ülkelere aktarıldı.

Ermenistan’da cumhurbaşkanlığı da yapan Robert Koçaryan ve Serj Sarkisyan bu çetenin önde gelen iki ismi. Sarkistan, aynı zamanda Hocalı katliamını yapan katil. Azerbaycan ordusu ilerleyip bu altın madenlerini ele geçirince İlham Aliyev bile şaşırmıştı. Sadece tek bir altın madeni için 100 milyon doların üzerinde yatırım yapılmıştı.

***

Yatırım yapanlar ise başta Kanada, batılı şirketlerdi. Dünyada altın madeni konusunda uzmanlaşmış büyük işletmeciler daha çok Kanada şirketleridir. Kanada, Ermenilerle işbirliği yaparak burada yani Azerbaycan topraklarından kaçak olarak altın çıkarıyordu. Karabağ’da bizim SİHA’lar başarılı olunca, ambargo koymalarının sebebi de bu zaten.

Karabağ’daki zengin madenleri Ermenistan’a aktarıp işlemek için Zengilan, Ağdere, Kelbecer üzerinden dev bir otoban inşa etmişlerdi. Çıkardıkları tüm madenleri burada işledikten sonra Batıya sevk ediyorlardı.

Azerbaycan, Karabağ’ı kurtardığında petrol ve doğalgaz kadar yeni bir zenginliğe sahip olacak. Bu kaynakları da Türkiye’nin desteği ile işletme yoluna gidecek. Dağlık Karabağ, Azerbaycan’ın olduğu kadar Türkiye’nin de elini güçlendirecek. Azerbaycan’ın doğalgaz ve petrol kaynaklarını Türkiye nasıl dünya pazarlarına taşıyorsa, altın ve diğer madenler de iki ülke işbirliği ile çıkarılıp pazarlanacak.

İşgal edilmiş Karabağ’da kaçak madencilik yapmak uluslararası hukuka göre suçtur. İlham Aliyev’in Karabağ’ı geri aldıktan sonra buradan çalınan yaklaşık 60 milyar doları geri almak için dava açması veya tazminat istemesi şart. Para alamasa bile Nahcıvan ile Azerbaycan arasındaki Zengezur Koridoru’nu savaş tazminatı alarak alıp devletin bütünlüğünü sağlamalıdır.