Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Ağustos 2018

Seb\u00eelürreşad Mektebi Açıldı

Mehmet u00c2kif Ersoy'un manevu00ee mirası olan Sebu00eelürreşad dergisi 110.yılına ulaşmanın gururunu yaşıyor. Millu00ee şuura vesile olan Sebu00eelürreşad dergisi, yayın hayatına ara verdiği 1966 yılından 14 Ağustos 2016 tarihine kadar suskundu. Gazeteci-yazar Fatih Bayhan ve u00c2kif dostlarının gayretiyle 14 Ağustos 2016 tarihinde yeniden aynı şuur ve dava bilinciyle çıkmaya başlamıştı.

14 Ağustos 2018 itibariyle Sebu00eelürreşad bir mecmua olmanın çok ilerisinde bir harekete geçmiş ve 5 katlı bir merkeze taşınmıştır. Sebu00eelürreşad Genel Merkezi'nin açılışı için Ankara'da idik. Sebu00eelürreşad Genel Merkezi, 5 kattan oluşmakta ve her bir katında ayrı kültür ve sanat icrasının ve taliminin yapılabilmesine imkan sağlayan bir mektep hüviyetine kavuşmuş durumdadır. Edebiyattan sanata, tarihten kültüre ve siyasete hemen her alanda fikir üretme çabasına ve gayretine imkan oluşmuştur.

Açılışta konuşma yapan Sebu00eelürreşad dergisi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Bayhan, derginin kuruluşunda bulunan yazar kadrosundan bahsederek döneminin en büyük yazar kadrosunun Sebu00eelürreşad'da bulunduğunu açıkladı. Derginin yeniden çıkarılma hikayesini özetleyen Bayhan, bugüne değin yaptıkları çalışmaları anlattı. Sebu00eelürreşad'ın 60 ilde temsilcisinin olduğunu, Balkanlar dahil olmak üzere Avrupa'dan Amerika'ya, Asya'ya kadar Sebu00eelürreşad'ı ulaştırdıklarını ifade etti. Sebu00eelürreşad, İstiklal Mücadelesi'nde cephelere gidiyordu, Müslümanların olduğu her coğrafyaya ulaşıp, oradaki kardeşlerimizin uyanışına vesile oluyor, onlara moral veriyordu. Bugün de aynı inançla yoluna devam eden Sebu00eelürreşad, u00c2kif'in ailesinin de desteğiyle ve Selma annemizin de il il gezerek dedesini anlatmasıyla büyük bir aile olmuştur, diyen Fatih Bayhan'ı kutluyorum.

Sebu00eelürreşad adına katıldıkları bir sempozyumda Japon profesör ile tanıştıklarını, Sebu00eelürreşad'ı görünce profesörün, "Abdürreşid İbrahim, Mehmet u00c2kif, kardeşlerim!" diye kendilerine sarıldığını anlatan Bayhan, u00c2kif'in yüz yıl önce ektiği tohumun bugün filizlenmiş olduğunu Japonya'da bile görmüş olduk, dedi.

Anlıyoruz ki Boşnakçadan Japoncaya u00c2kif'in düşüncesi yayılmış ve Sebu00eelürreşad bayrağı her kıtada dalgalanmaktadır. Bugün de bu büyük davanın neferleri olan bizler, son günlerde ülkemize başlatılan ekonomik savaşta u00c2kif'in işaret ettiği millu00ee şuur ekseninde bir aradayız, "Sebu00eelürreşad Mektebi"nde talebeyiz!

Konuşmacılardan şair Recep Garip, Sebu00eelürreşad çatısı altında u00c2sım'lar yetişecektir. Bizler, merhum u00c2kif'in yol arkadaşlarıyız. Her türlü zeminde sanat üretme çabamız sürecektir, dedi.

Bir diğer önemli konuşmacı AK Parti Kurucularından ve Meclis eski Başkanı Bülent Arınç idi. Arınç, Sebu00eelürreşad'ın çıkışını, birçok dergide olduğu gibi reklam amaçlı olmadığını, Fatih Bayhan ve arkadaşlarının zor olanı tercih ettiklerini, 110 yıllık dergiyi aynı heyecanla sürdürmenin büyük başarı olduğunu belirttiği konuşmasında, öğrencilik yıllarında Eşref Edip'i 1970 yılında gördüğünü, dinlediğini anlattı. Ayrıca Ankara Hukuk'ta okurken Mehmet Akif'i anma programı yaptık. Eşref Edip, oraya da gelmişti, dedi.

Merhum u00c2kif'in torunu Selma Argon ise yaptığı kısa konuşmasında, herkesi ailesinin birer üyesi kabul ettiğini ifade etti.

Açılışa katılan ve yaptığı konuşmayla u00c2kif portresi çizen ağabey Rasim Özdenören ise konuşmasında, "u00c2kif, Batı'yla hesaplaşan entelektüel idi. u00c2kif deyince aklımıza millet geliyor. O, genç insana hitap etti. u00c2sım'ın nesli genç adamı hedef tuttu. Fikriyle çağının sözcülüğünü yaptı. Genç nesli, u00c2sım ismiyle özdeşleştirdi. Kendimi lise dönemlerime götürdü. Lise yıllarımda Akif'i anmak bana düşerdi. Biraz o günlere de gitmiş olduk." dedi.

Şunu da söylemeden geçemeyeceğim. u00c2kif'in ailesinin bizzat davet etmesine rağmen, Sayın Kültür Bakanının programa katılmaması veya Bakanlığı, en üst düzeyde temsil ettirmemesi yerli ve millu00ee olmanın ne kadar önemli olduğu şu günlerde anlaşılabilir bir durum değildir. Turizm tamam ama bizi var eden millu00ee kültürü de ihmal etmeyelim!

Programda, Mehmet u00c2kif Ersoy'la ilgili nitelikli ve samimi çalışma üretenlere bundan böyle u00c2kif'in ailesince aile nişanı takdim edileceği duyurusundan sonra bu yıl ilki verilen ödüllerin sahipleri şöyle:

Kurum olarak Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy Araştırma Merkezi ve Bağcılar Belediyesi, "u00c2kif İklimi" çalışması nedeniyle sanatçı Mehmet Kemiksiz ve Sebu00eelürreşad'ın yeniden yayınlanma sürecinde verdiği baskı desteği nedeniyle Afşar Matbaacılık adına Muhlis Afşar'a ödül verildi.

Programda şairlerden Nuray Alper, İbrahim Eryiğit, Erdal Çakır, M. Atila Maraş, Talip Işık, Cevat Akkanat, Hüseyin Türkmen, Yusuf Şahin, yazar Hamza Türkmen, yazar Serkan Yorgancılar, BEMBİR-SEN Genel Başkanı Mürsel Turbay, Kültür MEMUR-SEN Genel Başkanı Mecit Erdoğan, EKO AVRASYA Başkanı Hikmet Eren, Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, Sakarya Milletvekili Recep Yıldırım, Adana eski Milletvekili Yakup Budak, merhum u00c2kif'in nüfusunun kayıtlı olduğu Bayramiç Kaymakamı Ramazan Kendüzler, Sebu00eelürreşad il temsilcileri, sanatçı, şair-yazar, bürokrat ve siyasetçilerden oluşan saygın bir katılımcı kitlesi vardı.

Bundan sonra Sebu00eelürreşad hem mecmua hem mekteptir. Yolu açık olsun!