Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2454.33
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Temmuz 2018

Seçim sonrası AK Parti analizi

Son yapılan 24 Haziran reisicumhur ve milletvekilleri seçiminde çok enteresan bir tablo karşımıza çıktı. Cumhuriyet tarihinden bu yana böyle bir seçim sonucu hiçbir zaman olmadı.

Urfalı olduğum için bu hususta Urfa'yı tahlil etmek istiyorum. Hemen hemen ülkenin birçok yerinde benzer problemler yaşandı.

Malum olduğu üzere 8 Haziran 2015 tarihinde yapılan milletvekili seçiminde HDP ülke çapında 80 milletvekili Urfa'da ise HDP 5 milletvekili çıkarmıştı.

Yeterli kadar iktidar oyu alamayan AK Parti'ye HDP destek vermeyeceğini açıkça bildirdi. Diğer partilerle koalisyon için yapılan çalışmalarda sonuç vermeyince 2 Kasım 2015'te seçim yenilendi ve bu kez Urfa'dan AK Parti 9 HDP ise 3 milletvekili çıkardı. Çünkü halk artık koalisyonlardan bıkmış ve bir partinin iktidarını istiyordu. Onun içindir ki AK Parti bu seçimde tek başına iktidar oldu.

24 Haziran 2018 tarihinde yapılan milletvekili seçiminde ise AK Parti Urfa'da evvelki seçime göre yüz bin oy kaybetti. Milletvekili sayısı on ikiden on dörde çıkarıldığı halde hem milletvekili sayısında hem de seçmen sayısında gerileme oldu.

Bundan iki yıl evvel yaşanan 15 Temmuz darbe girişimini büyük bir ustalıkla atlatan AK Parti, Suriye'de de üst üste elde ettiği başarılarla daha çok oylarını çoğaltması beklenirken, oylarında düşüş olması son derece manidar bir tablo olarak karşımıza çıktı.

Artık halkımız sadece partiye değil adaylara karşıda bunun bilincine çok iyi varmış görünüyor. Önüme kime koyarsanız koyun oyumu veririm sayfasını halkımız artık kapatmıştır.

Nitekim Sayın Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan'da son yapılan seçimi şöyle değerlendirdi: "Dünyanın bütün siyaset bilim adamlarını bir araya getirin halkımızın verdiği karar kadar isabetli olamaz" diyor ve mesajın alındığını ifade ediyordu.

Halbuki, 8 Haziran 2015 tarihinde Urfa'dan HDP'ye 5 milletvekili oyu çıktığı halde geçmişten hiçte ders çıkarılmadığı son seçimlerin sonucundan da anlaşıldı. Halkımız toplumda karşılığı olmayan insanların milletvekili olmasını görmek istemiyor. AK Parti bu seçimde de Kürtlerle ilgili hassasiyeti bulunan insanlardan oy olacak bir adayı listeye koymaması bunun en belirgin örneğidir..

Malum olduğu üzere seçimden gaye topluma en faydalı olacak insanların seçilmesi ve esastır. Onun bunun adamı diye liste hazırlayanlar bağlı bulundukları partiye telafisi imkansız zararları verebilirler. Onu için Parti liderlerinin ve yetkili organlarının Milletvekili listesini titizlikle hazırlamaları şarttır Her ne kadar halkımız bir partiye oy vermek istese de önüne konulan milletvekili listesinin tatminkar olması gerekir. Halk gönül rahatlığı hem partisine hem de aday listesine oyunu kullanmak ister. Yoksa zaten halk partimize oy veriyor kimi listeye koyarsak koyalım halkımız oyunu verecektir anlayışı geride kalmıştır.

Evet Urfa'da son seçimde HDP bir milletvekili geçmiş bir kaç seçimde gerek CHP ve gerekse MHP milletvekili parlamento ya gönderemezken bu seçimde birer milletvekili ile parlamento da temsil edilmeleri açıkça gösteriyor ki, Milletvekili listesini hazırlayanlar böyle bir sonucun müsebbibidirler.

Halkımız parti veya birilerinin tayin ettiği insanları milletvekili olarak görmemek için bu seçimde Reisicumhurla AK partiyi birbirinden ayırdı. Partinin yanlışını Reisi cumhur seçimine yansıtmadı. Siyasette halkımız yine bu seçim de de siyasetçilerin önüne geçti.