Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2405.66
BIST 100
10170.71
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Seçimin kalbi sosyal medyada atacak!

Türkiye’nin önünde yine önemli bir seçim maratonu var. Bu seçim diğerlerinden farklı geçecek gibi görünüyor. Siyasi partiler seçimler için şimdiden start verdiler bile... Aday adayları ön plana çıkabilmek, partilerinin dikkatini çekebilmek için var gücüyle çalışıyor, adeta kapı kapı dolaşıyorlar. Temayül yoklamalarıyla adaylar belirleniyor, ittifaklar kuruluyor, heyecan her geçen gün artıyor! Siyasetin nabzı giderek yükseliyor, partiler arası tartışmalar alevleniyor. Bu süreçte siyasal kampanyaların rolü ve etkisi büyük önem arz ediyor.

2019 yerel seçim takvimi Resmi Gazete'de yayımlandı

2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'a istinaden mahalli idareler seçimlerinin 31 Mart 2019 Pazar yapılacağı belirtildi. Ayrıca seçim takviminin başlangıç tarihinin 1 Ocak Salı olduğu ifade edildi. 2 Ocak'ta seçimlere katılacak siyasi partiler YSK tarafından ilan edilecek olup, seçmen kayıtları 4 Ocak’ta askıya çıkacak. Muhtarlıktaki askı listelerinin indirilmesi ve itirazlar ise 17 Ocak’ta sona erecek. 27 Ocak’ta siyasi partilerin oy pusulasındaki yerleri kura ile belirlenecek, 28 Şubat'ta seçmen bilgi kâğıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak. 3 Mart Pazar günü kesin aday listeleri ilan edilecek, 10 Mart'ta ise geçici ilçe seçim kurullarının oluşumları tamamlanmış olacak. Seçim propaganda ve yasakları 21 Mart'ta başlayacak, propaganda yasağı 30 Mart 18:00'de, seçim yasakları ise oy verme günü olan 31 Mart’ta saat 24:00'da sona erecek.

Sosyal medya Türkiye açısından neden bu kadar önemli?

81 milyonluk Türkiye nüfusunun 54 milyonu aktif internet kullanıcısı51 milyon aktif sosyal medya kullanıcısının olduğu düşünülürse seçim sürecinde sosyal medyanın etkisi ve rolü çok daha iyi anlaşılacaktır. Partilerin bu seçim sürecinde sosyal medyayı daha aktif kullanacağını söyleyebilmek mümkün. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz hafta; "Eski tarz kampanya yöntemleri şehirlerimiz kirleten, tepkiye yol açan bir hale geldi. Gürültü ve görüntü kirliliği oluşturan kampanya yöntemini tamamen terk ediyoruz" açıklamasını yapmıştı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal ise daha çevreci ve dijital bir seçim kampanyası yürüteceklerinin işaretini İzmir’de verdi. AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Ünal, “İnsanların sadece fiziki gerçeklikte değil aynı zamanda sanal ortamda da kendisini farklı avatarlarla ifade ettiği bir dönem başladı. Bir anda Cumhurbaşkanımızın bir konuşmasını sosyal medya üzerinden 10 milyon, 12 milyon kişiye ulaştırabiliyoruz ya da bir anda sizin 15 milyon takipçinize ulaştırdığınız bir mesajın sadece Twitter’daki viral etkisi 50-60 milyonlara kadar ulaşabiliyor. Böyle bir dünyada artık gündemi televizyonlar ve gazeteler oluşturmuyor, artık gündemi sosyal ağlar oluşturuyor” diyerek sosyal medyanın önemini vurgulamış oldu.

Partilerden ortak karar: Afiş asılmasın!

CHP ve MHP de çevreci seçim kampanyasına olumlu yaklaşarak görüntü ve gürültü kirliliğine neden olmamak için afiş asmama ve otobüs dolaştırmama kararına destek verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun; “Birçok adayımız çevreyi kirletecek broşür, afiş yaptıramıyor” diyerek AK Parti kararından memnun olduklarını belirtti. Torun ayrıca; “Sosyal medyayı da açık alanları da kullanacağız. Birebir evlere girip her yerde olacağız, her alanda çalışacağız.” açıklamasında bulundu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz; "Seçim dönemlerinde bazı sokaklar görüyorsunuz bayraklar üst üste geçmiş, gürültü sebebiyle neredeyse yaşanmaz hale gelmiş. Bu tür kampanyalarda vatandaşlarımıza hiçbir şekilde rahatsızlık vermemek gerektiğini düşünüyoruz. Çevreye duyarlı kampanyaların yürütülmesini MHP olarak destekliyoruz" diyerek seçim kampanyalarının sosyal medyada gerçekleşeceğini işaret etti. Adaylar kesinleştikten sonra bakalım bizleri neler bekliyor olacak… Bekleyip göreceğiz…