Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2410.63
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Şubat 2024

Selahattin Demirtaş'ın mektubundaki mesajlar

Yüksek Seçim Kurulunca (YSK), 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimi'ne ilişkin seçim takvimi işliyor. Siyasi partiler, aday listelerini en geç 20 Şubat Salı saat 17.00'ye kadar teslim edecek, Siyasi partiler, aday listesindeki eksiklikleri 22 Şubat'a kadar tamamlayabilecek. Kesin aday listeleri 3 Mart'ta ilan edilecek.

Yerel seçim takvimi bu şekilde ilerliyor. Partilerin aday belirleme ve ilan etme süreci hala devam ediyor. Bu seçim de Cumhur ittifakı (Ak Parti - MHP) dışında kalan tüm partiler ; anlaşma , uzlaşma , paslaşma şeklinde ucu açık denklemler kurmuş bulunmaktalar.

Yeniden Refah Partisi ve DEM ‘in bu seçimde el yükselten partiler olduğunu görüyoruz. Doğrusu 3 Mart’a kadar her şey değişebilir. Siyaset de sözler ve eylemler çok hızlı yer değiştirebiliyor. Tüm partilerin kendilerini ispat etmek istedikleri şehirlerin başında İstanbul büyük şehir belediyesi bulunmakta.

İstanbul ayrıca, Kürt nüfusunun en fazla olduğu şehirlerin başında yer alıyor. 5 milyona yakın seçmenin olması, siyasi partiler noktasında ayrı bir cazibe noktası haline getiriyor. Kürt seçmeni çanta da keklik sanan siyasi anlayış bu seçimde de değişmedi. CHP - DEM ile Mart yerel seçimlerinde seçim iş birlikleri konusunda “kent uzlaşısı” stratejisi yürütüyordu.

Bu strateji de DEM ve CHP’nin beklemediği bir ses yükseldi. Başak Demirtaş “halk ister, partimiz de uygun görürse, demokrasi ve toplumsal barışın önünü açmak için İstanbul için aday olurum” dedi.

Demirtaş’ın bu çıkışı partisi tarafından sürpriz olarak yorumlandı. CHP’de hayal kırıklığı ve kızgınlık yaratı.

İktidar için de önemli bir heyecan oluşturdu. Demirtaş’ın adaylık konusu DEM acısından iki taraflı elini güçlendirdiği aşikar…

Demirtaş, birkaç gün önce adaylıktan çekildiğini söyledi. DEM İstanbul adayı olarak Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni’yi gösterdi. Meral Beştaş, Başak Demirtaş’tan geri kalır bir aday değil, parti tabanında da güçlü isim. Yani anlayacağınız tavşan aday değil, parti tabanın kendine yakın bulup en rahat oy vereceği isimdir.

DEM Parti adına İstanbul için gösterdiği ikinci isim Murat Çepni, aslen Rize’li İzmir de yaşamış. Kendi deyimi ile “sosyalist” ve “Türk”.

Bu karar ile DEM siyasi yolculuğunda tek başına yarışacak, CHP ile kurulan zorunlu prangalarını atmış olacak. Böylelikle Kürt seçmeni kendi oy iradesine konulan ambargoyu yıkarak kendi varlığını bu seçimde göstermiş olacak.

DEM, parti tabanının itirazlarını dikkate almak zorunda kaldı. Pozisyonlarının kaybettirme veya kazandırma olmadığını söyleyerek.

Bugün ki son deyimleriyle, kimseye “jest veya rest” yapmıyoruz.

Selahattin Demirtaş’ın eşinin adaylığı ile ilgili şu açıklamayı yapmıştı. “Başak Hanım’ın adaylık açıklaması partimize güç vermek içindi, geri çekilme açıklaması da partimizin bilgisi dahilinde. Bütün bu süreçler birlikte yürütülmüştür”

Bu açıklama yeterli olmamış ki, Demirtaş sosyal medya üzerinden bir mektup paylaştı.

Bu mektubun içinde önemli mesaj ve çağrılar var.

Hem iktidara, hem muhalefete, hem de kandil’e …

Demirtaş’ın mektubu, Türkiye’deki siyasi tartışmalara yeni bir boyut kazandırması açısından önemli. Mektubun, önümüzdeki dönemdeki siyasi gelişmeleri nasıl etkileyeceği ise merak konusu.

Demirtaş, aktif siyaseti bıraktığını açıklamasına rağmen, önemli siyasi gelişmeler hakkında yorum yapmaya devam ediyor.

DEM Parti’nin ‘üçüncü yol’ siyaseti yapmasını tavsiye ediyor. Mektupta CHP’ye yönelik bazı eleştiriler yer alıyor.

Demirtaş, DEM Parti ve Ak partinin diyaloğu olmalı diyor: İki parti arasında olup olmadığı belirsiz bir görüşme trafiğine atıfta bulunuyor ve bu durumun büyük bir eksiklik olduğunu savunuyor . Tüm partilerin ülkenin ve toplumun sorunları için görüşebilmesi gerektiğini söylüyor. Demirtaş, herkesle görüşülmeli diyor.…