Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2447.15
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


SERT DEMEÇ VERİLMEMELİDİR

21 Ocak 2015 Çarşamba günü dostumuz ve meslektaşımız Doç. Dr. Hızır Aslıyüksek beyin davetiyle yine misafirliğe gittik. Dr. Hızır Bey zaman zaman dostlarını ve meslektaşlarını yemeğe çağırır, onlarla sohbet eder, onları birbiriyle tanıştırır. Öğrenciliğinden beri tanıdığımız Dr. Hızır yardımseverliği ve konukseverliği dillere destandır. Birbirlerini yıllardır görmeyen dostların bir araya gelmesi hoş oluyor, duygusal manzaralar ortaya çıkıyor.

Bu sefer da öyle oldu. Prof. Dr. Mustafa Güler ile birlikte Dr. Hızır beyin arabasına bindik. Yolumuz yine Abdurrahim Beyin mekanına düştü. Abdurrahim Albayrak sevimli Karadeniz şivesiyle bizimle sohbet etti. Kapıda konuklarını karşılayan Abdurrahim Beyin içtenliği, sıcak diyalogları ve yaklaşımları kalpleri fethediyordu. Konuklar arasında ilginç ve birbirinden değerli kişiler mevcuttu. Herkesin birbiriyle tanıştığı yemek ortamı zaman zaman esprilere de şahitlik etti.

Bizim yanımıza Türk Spor camiasının tanıdığı Galatasaray'ın asbaşkanı Ali Dürüst düştü. Ali Dürüst'ü basından ve televizyon programlarından tanıyoruz. Verdiği demeçler hakaret ve tehdit içermeyen, sakinlik ve barış çağrıştıran mahiyette olmuştur. Bazı kulüp yöneticilerinin şiddete davetiye çıkardığı, insanları kışkırttığı bir ortam yaşıyoruz. Dostluğun ve kardeşliğin yok edildiği, kabadayılık çağrıştıran konuşmaların havada uçuştuğu ortamı daha önce de yaşamıştık. Nefes almanın zorlaştığı, boğucu bir atmosferin oluşturduğu bir vasatı maalesef, kulüp yöneticileri hazırladılar.

İşte böyle ortamlarda barışı, kardeşliği ve dostluğu tavsiye eden demeçleriyle ve konuşmaları ile Ali Dürüst kendine mümtaz bir yer açmıştır. Televizyon programlarında Ali Dürüst kimseyi suçlamamış ve tahrik etmemiş, yapılan olumlu işleri takdir etmiş ve kendi programlarını seviyeli bir biçimde dile getirmiştir. Ali Dürüst konuşurken ve sohbet ederken yüzü güler, karşısındakinin gözünün içine bakar, kelimeleri tartarak söyler ve aradaki saygıyı daima korur. Bu sebepledir ki, Ali Dürüst Bey her zaman aranılan ve sevilen bir kişi olmuştur.

Gelelim Ali Beyle sohbetimize. Tanışma faslı bittikten sonra Ali Bey Spor ve özelde Galatasaray ile ilgili değerlendirmelerde bulundu: "Ara dönemde iş başına geldiklerini, takım eksiklerini giderdiklerini, takımın altyapısına ağırlık verdiklerini, Hamza Hocadan memnun olduklarını, psikolojik performans danışmanının gerekliliğine inandıklarını belirtmiştir. Şampiyon olmaları ve Avrupa'da mükemmel sonuç alacaklarını dile getirdi."

Ali Dürüst Beyi yakından tanıyınca seyirciler arasındaki gerginliğin azalacağını, kamplaşmaların ortadan kalkacağını, takımların arasında gerginliği, giderileceği umuduna kapıldık. Sert demeçler veren, insanları tehdit eden ve aşağılayan, futbolun ruhundan anladığını sanan mevsimlik idarecilerin prestij kaybedeceğini ummak isteriz.

Bilinmelidir ki sert ve korku salan demeçler sporda başarı sağlamaz, kardeşlik ve dostluk kurulmaz, hak alınmaz. Tam tersine seyirciler arasında çatışma meydana gelir, lüzumsuz gerginlikler ortaya çıkar. Hatta olaylar çok ileri boyutlara varır, şiddet eylemleri gerçekleşir. Nitekim günümüzde ve geçmişte bu tip olaylar gerçekleşmiştir.

Yöneticilerin şiddet çağrıştıran demeçleri gençleri sokağa dökmüş, cinayetle sonuçlanan eylemler ortaya çıkmıştır. Kulüp yöneticilerinin sert demeçleri neticesinde kentler mahalleler düşman olmuş, duygusal kopukluklar yaşanmıştır. Araya kin ve nefret duyguları girmiş, güvensizlikler had safhaya çıkmıştır. Bu olumsuz tablonun düzeltilmesi zordur ama imkansız değildir.

İşte bu noktada Abdurrahim Albayrak, Ali Dürüst gibi saygıdeğer, sempatik, toplumun değer yargılarını tanıyıp yorumlayan, taraftarı ve seveni çok olan yöneticilerin inisiyatifi ele alması gerekir. Sert demeçler toplumun gündemine taşımak belki verenleri meşhur edebilir. Ama tarih bu kişileri unutur, kötü ve çirkin davranışları ile hatırlanırlar.

Galatasaray'ın değerli yöneticileri Abdurrahim Albayrak, Ali Dürüst Beyleri tanımaktan onur duyduk. Kamuoyunu müspet yönde bilgilendiren bu insanları kutluyoruz.

Sonuç: "Verilen demeçler zehir ve mermi içermemelidir."