Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.61
Gram Altın
2408.25
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Mart 2015

Sevenleri birbirinden ayırmayın

Hz. Ali'den:

"Allah Resu00fblü, bana 2 kardeş köle hediye etmişti.

Birini sattım. Allah Resu00fblü sorunca da, sattığımı söyledim.

Allah Resu00fblü:

u2013 O köleyi geri al, o köleyi geri al, buyurdu.

(İki kardeşin birbirinden, farklı kişilere satılarak ayrılmasına razı olmadı.)"

[Tirmizi/Büyu' 52 (1284)]

* * *

Bu hadiste, birbirlerine akrabalık ve sevgi bağlarıyla bağlı bulunan insanları, birbirinden ayırmanın çok büyük günah olduğuna işaret vardır.

* * *

Bu hüküm, İslamın bireysel ve toplumsal hayata getirdiği sağlıklı düzenlemelerin küçük bir örneğidir.

Çünkü bir toplumda, fertler arası sağlıklı ilişkiler, ancak sevgi üzerine kuralabilir. Toplumdaki sevgi ilişkilerini, dostluk ve akrabalık bağlarını göz ardı etmek, yokmuş gibi davranmak doğru değildir. Aksine bu ilişkileri kuvvetlendirmek, geliştirmek, toplum yapısına güçlendirmek adına bundan faydalanmak gerekir.

İslamiyet sevgiye büyük önem ve değer vermiş; bu duyguların mahafazası, artırılması, yaygınlaştırılması, zayıflatılmasının engellenmesi için her türlü tedbiri almıştır.

Hadiste geçen, sevenlerin birbirinden ayrılmaması prensibi de, bir tedbirler cümlesindendir.

İslamın bu prensibi, hayatın tüm alanlarında uygulamaya konulabilir. Koruma ve ıslah yurtlarına alınan kardeşlerin birbirlerinden koparılmaması, evlatlık verilen kardeşlerin birbirlerinden irtibatının kesilmemesi, birbirinden ayrılan eşlerin çocuklarının eşler arasında paylaşılıp birbirlerini görmelerinin engellenmemesi, bu prensibin uygulamada en çok dikkat edilmesi gereken örnekleridir.

Kaldı ki İslamiyet, aralarında sevgi bağı olanların ilişkilerini kesmeme prensibini, sadece insanlar arasında da uygulamamıştır. Tüm canlılar aleminde tatbikini istediği bir düsturdur bu. Nitekim bir gaza sırasında, bir kuş yuvasına rastlayan sahabeler ana kuş ile yavrularını birbirinden ayırmışlardı. Ana kuşun feryatlı ötüşlerini duyan Peygamberimiz, ana kuş ile yavrularını ayırmamaları konusunda ashabını uyarmıştır.