Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Eylül 2019

Şeyma başkanın güzel düşüncesi

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen Ekrem İmamoğlu’nun değişim hamleleri (!) kültür dünyamızda de kendini göstermeye başladı. İBB’nin Şehir Tiyatrolarında artık Necip Fazıl Kısakürek’in “Resi Bey” oyunu sahnelenmeyecek.

Gerekçesi: İSRAF!

Ayrıca Mustafa Kutlu'nun 'Mavi Kuş', ve İskender Pala'nın 'Aşk Bir Zamanlar' eserleri de oyun listesinden çıkarıldı. İBB Kültür Daire Başkanı Hülya Muratlı, her üç oyunun da israf boyutuna girdiği için tasarruf amaçlı olarak listeden kaldırıldığını söyledi. Çıkarılan oyunların üçünün de muhafazakâr kesimin önde gelen isimlerinin eserleri olması dikkat çekti tabii ki…

Amiyane ve pespaye

Ekrem İmamoğlu’nun İBB cephesinde, sanat adına “İSRAF” gibi en pespaye bir gerekçeyle sağ kesimin oyunlarının listeden çıkarılması tabii ki bizim canımızı acıtıyor. Oysa, daha öncesi Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, sol kesimin çok sevdiği oyunları listeden çıkarma gibi bir icraatın içine girmemişti. Aradaki “ZİHNİYET FARKI”nın ve “Rövanş alma” girişiminin ne derece amiyane kullanıldığını böylece görmüş olduk.

İmdada yetişti

Biz bu 3 oyunun sahnelerden kaldırılmasına üzülürken imdadımıza Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü hanımefendi yetişti. Şeyma Hanım, Necip Fazıl Kısakürek, Mustafa Kutlu ve İskender Pala'nın oyunlarını sahneye koymak istediklerini belirtti.

Belediyenin tiyatrosu

Belediye bünyesinde tiyatro alanında yaptıkları çalışmaları anlatan Şeyma Döğücü, Şehir Tiyatrolarının İstanbul'un vazgeçilmez bir parçası olduğunu biliyoruz. Bu gerçekten hareketle "Mavi Kuş", "Reis Bey" ve "Aşk Bir Zamanlar (Gazale)" oyunlarının Şehir Tiyatroları repertuvarından çıkartılmasına tabii ki üzüntü duyduk” ifadesini kullandı.

Sansür geleneği!

Üstad Necip Fazıl Kısakürek, Mustafa Kutlu ve İskender Pala'nın eserlerinin oyun listesinden çıkarılmasını "Sahne almış, planlanmış bir eseri bu planın içerisinden çıkarmak, bize eski sansür geleneğini hatırlatıyor. Biz 25 yıldır Şehir Tiyatrolarında böyle bir şeye mahal vermedik" dedi.

Devlet Tiyatroları

Bu üç oyunun Devlet Tiyatroları bünyesine alınabileceğini ifade eden Şeyma Döğücü, “Biz bu oyunları kendi belediyemiz bünyesinde sahne veririz. Ben Reis Bey ile başlamak isterim doğrusu. İki tane tiyatro sahnemiz var. Bu oyunların seyirci karşısına çıkması için her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

Dilerim ki Şeyma Hanım’ın temennisi Sancaktepe’de hayat bulsun…