Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2399.27
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 Haziran 2013

Şifalı sulardan yararlanmak.

Su hayattır sözünü çoğumuz bilir ve kabul ederiz.Hayatımızın ilk dokuz aylık süresinde de su içerisinde yaşamımız devam eder. Hayat boyunca aldığımız gıdalar içtiğimiz sular ve yaşadığımız çevre ilede sağlığımız arasında bire bir ilişki söz konusu.

Vücud kütlemizin yaklaşık üçte ikisi su olduğu için zaten susuz yaşayamayız. Ancak gerek içmek için gerekse kullanmak için muhtaç olduğu suyun kalitesi ayrı bir önem arz eder.Tıbbi olarak canlı su dediğimiz kaynak ve yer altı sularının tüketmesi tavsiye edilirken bu özelliğimiz sanırım öne çıkıyor. Kaynak suyu olarakta bildiğimiz bu sular aynı zamanda taşıdıkları enerji yükü ilede bize sağlık ve zindelik kazandırır. Şifalı sulara iki yönden muhtacız diyebilirim.

Günlük su ihtiyacımızı bu kaliteli sularla gidermek:Bu sular içerisinde barındırdıkları vücudumuzun temel taşlarından çeşitli mineral ve madenler ve iyonlar nedeni ile hücrelerimizin gereksinimlerini doğal olarak karşılarlar.Taşıdıkları çeşitli radyoaktif maddeler nedeni ile enerji ve zindeliğimize destek olan bu sular çeşitli mide bağırsak karaciğer ve böbrek hastalıklarına şifa vesilesi de olabilmekteler.

Kaplıca amacı ile kullanılan sular: Kaplıca zenginliği yönünden dünyada sayılı ülkelerden biriside ülkemiz.Yeraltındaki çeşitli maden mineral yataklarından yeryüzüne değişik ısılarda çıkan bu sular milattan önceki dönemlerden beri şifa amaçlı kullanılmaktadır.Daha çok deprem bölgelerinde doğal olarak çıkan ve yöresel özelliklerine göre aynı zamanda içilebilen bu sular yüzyıllardır sağlık ve zindelik vermesi nedeni ile hekimlerin dikkatini hep çekmiştir. Peki bu sular nasıl tedavi etmektedir:

Sıcaklık etkisi ile:Sıcak insan organizmasında özellikle ağrılı kasılma ve krampların azalmasında önemli bir role sahip olup hekimlik uygulamalarının vazgeçilmezlerinden birisidir. Ölçülü olmak şartı ile sadece ağrıları geçirmiyor aynı zamanda tansiyonu dengeler kalp atışlarını düzenler kişiyi dinlendirici etkisi nedeni ile sıkıntı ve stresi yok eder. Bu özellikleri nedeni ile tam bir sakinleştirici sıkıntı giderici özellikleri vardır. Kaplıca tedavi kürü sonrası zihni faaliyetlerde önemli artmalar olduğu da yapılan çalışmaların sonunda anlaşılmıştır.Gergin ve sıkıntılı insanlara ılık duş tavsiyemiz bu gerçeklik nedeni ile olsa gerek..

Cildimiz üzerindeki yararları: Bu sular içinde taşıdıkları mineral iyon kükürt gibi elementler ve radyoaktivite nedeni ile çeşitli alerjik cilt hastalıkları sivilce kaşıntılı döküntülü hastalıkların tedavisine yardımcı olduklarını müşahede ediyoruz.

Ağrılı hastalıklardaki etkisi : Bu etki daha çok bilinendir.Mikrobik ve akut enfeksiyonlar dışındaki tüm ağrılı romatizmalar kireçlenme kırık burkulma çıkık ağrıları ve ameliyat sonrası geçmeyen ağrılı hastalıklarda kaplıcaları hiç tereddüt etmeden tavsiye ediyoruz.Kas ve sinirlerin gevşemesi sonucu görülen bu etki aynı zamanda kan dolaşımınıda artırdığı için detoks etkisi olarak bilinen vücud temizliğinde de yararlı olmaktadır. Bazı bölgelerdeki kaplıcalarımızın astım ve benzeri alerjik ve psikosomatik hastalıklarda yüz güldürücü sonuçları nedeni ile insanlarımızın adeta akınına uğruyor.

Bir çok psikolojik hastalıkta stres ve gerilimde sıkıntı ve huzursuzlukta uyku düzensizliği ve yaygın ruhsal kaynaklı ağrılarda kaplıcaları tavsiye ediyoruz. Tebdili mekanda ferahlık vardır kabili yada seyahat etmenin insan organizmasında yaptığı olumlu değişikliklerin bir sonucu olarak bu etkiler olmaktadır.Her ne sebeple olursa olsun zararı olmayan yan etkisi pek bilinmeyen bu tedavileri hastalarımıza daha çok tavsiye etmemiz gereğine inanmaktayım.

Bazı nörolojik hastalıklarda sık sorulan soruların başında kaplıcanın etkili olup olmadığı gelmektedir. Kaplıcalar bu hastalıklarda nasıl etki etmekte?Sanırım bu sorunun kısa ve öz cevabı içerisinde barındırdıkları doğal minareler. Özellikle beyin felci sonrası gelişen kol ve bacaklardaki hareket azlığına bağlı ağrılarda ciddi azalmaları kaplıca tedavilerinde sıklıkla gözlemlerim. Hastalarda iyileşme beklentisindeki olumlu gelişmelerin etkisi ile pozitif yönde kazanılan iyileşme beklentisininde plasebo effek olarak yararını yadsımamak gerekir. Bu pozitif olumlu düşüncenin yapacağı katkılar sadece ağrıları azaltıp hareket yeteneğini artırmamakta.Bu enerji aynı zamanda içinde bulunulan şartlardan kaynaklanan depresif durumu ve buna bağlı gelişen sıkıntı ve karamsarlığı dağıtabilecek yegane çözüm olabilmektedir.

Kaplıca yukarıdaki hastalıkların tedavisini yapmada bize yardımcı olmakla birlikte cildimizi mikroplardan temizlemekte daha güzel kokmamıza cildimizin gençleşmesine ve kendimize daha fazla güven duymamıza sebep olmaktadır.

Kaplıca sularının az bilinen başka özellikler de vardır.Normal adi su dediğimiz günlük kullandığımız suların kaplıca suyu kadar ısıtılması ile yapılan banyolarda bu sıcaklığa insan cildi dayanamazken kaplıca suyunun sıcaklığına dayanmasını açıklamakta zorlanmaktayız. Kaplıca suyunun ihtiva ettiği maddeler nedeni ile daha az ısı ileticisi durumuna geldiğinden dolayı bu farklılığın olduğunu biliyoruz..

Bizlere düşen görev bu güzel beldelerimizin kıymetini bilmeli ve sağlığımızı korumada bu güzel beldelerden yararlanmalıyız diyorum .Her şeyden de önemlisi sağlığımız için temizliğe önce kalbimizden başlayıp sonrada bedenimizde devam edelim diyorum.Sade kalp temizliği ile çoğu şeyin üstesinden gelemeyeceğimiz bilinci ile sağlıklı ve murtluluk dolu günlerin hepimizin olmasını diliyorum.