Dolar (USD)
32.25
Euro (EUR)
34.65
Gram Altın
2395.67
BIST 100
10336.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Ağustos 2013

Şiir, İtibardan Düştü Mü

Ahmet Haşim, Galatasaray Lisesinde okuduğu yıllarda şiire nasıl başladığını uzun uzun anlatır. Özellikle onun çekmecesinde müsvedde olarak sakladığı bir şiirini arkadaşları ondan habersiz Mecmua-ı edebiyye dergisine göndermiş vebu şiir yayınlanmıştı.

O zamanlar Galatasaray'da Fransızca öğretmenlerinden Ziya Bey, Ahmet Haşim'in şiirini dergide görür ve genç şairi yanına çağırtır. Ona "Haşim Efendi, duyduk şiir yazıyormuşsun. Ben, senin daha ciddi şeylerle meşgul olmanı arzu ederdim." Demişti. Ahmet HaşimFransızca öğretmeninin bu sözü üzerine tam üç sene şairliği bırakmak zorunda kalır u2026

Bu uzun bekleyiş, taki okula Edebiyat öğretmeni Ahmet Hikmet Müftüoğlu gelene kadar sürer. Ahmet Haşim'in şairlik istidadını keşfeden Müftüoğlu edebiyat alemine "Dicle, Merdiven ve Göl Saatlerinin" kazandırılmasında büyük pay sahibi olur.

Bu düşünce ışığında "şiir, itibardan düştü mü?" sorusuna cevap aramaya çalışacağız. Geçtiğimiz günlerde İsmet Özel, şiire veda ettiğini edebiyat dünyasına bir bildiri ile duyurmuştu. Şair İsmet Özel'in başkanı olduğu İstiklal Marşı Derneği'nin internet sitesindeki bildiri,bizi Ahmet Haşim'in şiirini itibarsızlaştıran Fransızca öğretmenini çağrıştırıyoru2026

İsmet Özel, "Sesli Gemi" adlı şiirini yayınlayıp altına şu bildiriyle şiir dünyasına veda etmişti:

"Bu sayfada gördüğünüz son şiirimdir. Kaç yılım kaldıysa bundan sonraki ömrümde şiir çalışmalarımı sadece müsvedde dediğim kısmını yayına salmış bulunduğum "Bir Yusuf Masalı" uğraşısına hasredeceğim. Dediğim, demeğe çalıştığım şeyi 'vivir para escribir' tarzında anlamak doğru olmaz. Uğraşımın neticesine bu00eegane kalmağı öğrendim. "

Türkiye'nin toplumsal anlamda geldiği ve getirildiği noktadan da şikayetçi olan Özel; "Türkiye'nin bugün geldiği değil, getirildiği noktada şiirlerimi okuyabilecek narodnik kalmadı"

Yıpranmış, eskidikçe eskiyen (kadim demiyorum) güçsüz ve kirli düşünceler bulaşmış kelimelere karşın "Sana durlanmış kelimeler getireceğim/ Pörsümüş bir dünyayı kahreden kelimeler" iddiasıyla yola çıkan İsmet özel, şiir için ideal toplumun oluşmadığından şikayetle artık ölmek istiyorum demesi acaba nedendiu2026

Şair, Ülkemizintoplumsal anlamda geldiği ve getirildiği noktadan şikayetçidir. Tanzimat'la başlayan bir kültürel fiyaskonun göbeğinde zevkten dört köşeyiz itirafında bulunuyor. Şairin şikayeti, yöneten ve yönetilen bütün kesimleredir. İnsanların birbirlerini anlamadığı iletişimin bu kadar zayıf kaldığı bir dünyada şaire çıktıysa adımız bu şehri terk etmek lazım diyen ender zevattandır.

Günümüzde "STK'nı kur, sözün geçerli olsun" propagandası gereği Şair İsmet Özel, kurucusu olduğu İstiklal Marşı Derneği marifetiyle bu ülke adına, bu ülkede yaşayan insanlar adına, geleceğimiz adına artık şiir okumuyor ama meydan okumaya devam ediyor.

TAZİYE: Üstadım Mustafa Miyasoğlu'nun vefat haberini aldım. Kendisine Allah'tan rahmet dilerken ailesine sabr-ı cemil niyaz ediyorum.

BİR KİTAP OKUDUM: Dostum Mehmet Kemal Uğuzlu, "Siverek Destanı" adlı şiir kitabını imzalayarak bize takdim etti. Şiirin itibardan düştüğü bir dönemde şiirle uğraşmak ne güzel. Türkçe ve Kürtçe şiirlerin içinde bulunduğu kitap bize şunu söyletiyor: "İsmet Özel şiiri bıraktı ama sayınUğuzlu devam ediyor. "

BAYRAM TEBRİĞİ; Bütün okuyucularımın Ramazan Bayramını tebrik ediyorum.