Dolar (USD)
32.32
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2393.29
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Mart 2015

Şiir, Öz Fikir

Biz şairlerimizi severiz. Millet olarak düşkünüz şiire. O mısraların bizi maziye, çocukluk çağlarına ve geçmiş zamanın esrarengiz dehlizlerine alıp götürmesi güzel. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği tarafından yayımlanan ve dergiyle birlikte şiirseverlere sunulan Şiir Yıllığı 2014 önemli bir kaynak. 700 sayfalık bir antoloji. Edebiyatımızın muhtelif dönemlerine mühür basmış şairler yer alıyor yıllıkta. Zafer Acar tarafından düzenlenen kitap, Hicret şairimiz "Fikir, aksiyon adamı ve Kudüs şairi Mehmet Akif İnan'a rahmet ve dua ile." ithaf edilmiş. Bir yıl boyunca elde/evde tutulması gereken bir güldeste. Eski şairlerin yeni sanatçılarla harmanlandığı maceralı bir yolculuk. Şiir yıllığı geleneği, anlamlı ve kalıcı, her yıl devam ettirilmeli.

Suphi Saatçi, Kerküklü şairimiz. Ötüken Neşriyat'tan çıkan Başımın Tacı Kerkük kitabını okuyoruz. Sayfaları çevirdikçe duygu yüklü, hüzün ve gam dolu şiirler sarıyor bizi. "Sıla Özlemi" sevdiğim şiirlerden biri oldu: "Her taraf sis dağlarsa mor peçeli / Hatıralar geçmişi aralıyor / Memleketim tutsak ve kelepçeli / İçimde dert ruhumsa daralıyor / Canlanıyor gözümde sevdiklerim / Anam babam evimiz mahallemiz / Paylaşırdık arada varsa nemiz / Birer birer göçüyor bildiklerim / Bir bir aktı mevsimler bahar yaz güz / Paylaşanlar kalmadı ülkümüzü / Söylesin bari birkaç aşina yüz / Hatırlayan olursa türkümüzü"

Şairlerin diğer şairlere ithafları hep ilgimi çekmiştir. İyi, güzel, içten şiirlerdir bunlar. Tıpkı Nazım Payam'ın Ateş Islağı kitabındaki "Galib'e Gazel" şiirinde olduğu gibi: "İşleyen neydi içimde, dışımda ne / Sabırsız, kirli eskiler toplayan / Bu sonrası, bir de öncesi vardı / Kaç kez sınadı bahçemi zaman / Her şeyde bir kusur, yağmursuz bulut / Çıkar ve yağardı kuyudan / Dün öyleydi hangi renge bürünsem / Sonuç güzdü, hatırlar da incelir insan / Nasıl karşılaştık seninle / Gece miydi? Yetti, künhüne dahil etti." (Türk Edebiyatı Vakfı Yayını)

Ve kadim dost Özcan Ünlü'nün Hiç Değilse Bugün isimli şiir kitabı Okur Kitaplığı'ndan. "Aynaya Bakan Şair"de bazı mısralar bizi alıp öte alemlere götürüyor: "Yüzü eskimiş sırları ifşa et / Çık düşlerinden sokağın / Uğultuyla akan geceye bırak / Duvarına sıradan türküler kazınmış / Görüntüsünü dağın". Ve "Son Dua"daki şu mısralar: "Hiç değilse bugün / Bütün kavgalar güzel olabilir / Bunca kabaran yürek bunca tırtıllı söz / Dönebilir olsun kafam güzel"

Rakip Ertuğrul Eriz'in İmza Yayınevi'nden çıkan şiir kitabı "Bir Beyaz Düş"te düşündüren mısralarla hemhal oluyoruz: "aydınlığa kavuşur ufuklar / Tanyeri ağardığında / Yüreğim tertemiz duygularla sarılır. / Boşa geçen her günün sonunda, / İdealimdeki portrem darağacında sallanır."

Şiir yolculuğumuz sürüyor. Bu sefer Serdar Kacır'ın Uzak Ülkeme Doğru durağında konaklıyoruz biraz. "Arş Burcu" ile nefesleniyoruz bir an: "Besmeleyle çekilir kader suyu / Zerk edilir alem yatağına / Geçilir uykusundan toprağın / Erilir fanilik çağına kadim tekrarın / Kök salar yurdunda sonsuz kelimeler / Kasem eder zaman başa döner / Çağrılır eşya sırrıyla mahreminden / Hem titrer insan kaidesinden." (Yedi İklim Yayınları) Serkan Doğan da Yedi İklim'in bir başka şairi. "Sekran" şiirini okumalı: "Aşktım, aştım, taştım / Başka şey, bir ayrı varlıktım / Takıldığında tutunmayan / Ve sondum, ben, başlangıçtım / Biri gelir ve kadim kurallar değişir / Kabukları soyulur yeryüzünün / Adamın o hem kıyameti olur / Bakılacak yeri kalmaz yüreğinin / Bütün aşklar benimle başlar / Benimle sonlanır her hüsran / Ve seni her ben sandığımda / Ayılır sana yaklaştıkça sekran"

Figen Yılmaz'ın "Nar" şiiriyle devam edelim: "Gök şimşekle yarılır, / Güzele aşkından nar. / Rüyada düştüler yola, / Renk diyarına ulaştılar. / Kor damlalar dal uçlarında, / Narı can kutusunda sakladılar. / Lalenin gülüşünde siyah; / Narda ateşler yanar. / İnsan, cin, peri karınca, kuş hakim bildiğimiz; / Süleyman Şah'ın nardan taç yapar." Mustafa Oğuz'un Sonsuz Şarkı'sında beni etkileyen mısralar vardı. Okuyunca eminim sizin de hoşunuza gidecek. İşte o uzun şiirin başı: "Can hu00fb der geçer kendinden / Trende bir eriyiktir yakar bedeni / Ve bulur kendini Sende / Ey canan! / Tırmanıp nice sarp yamaçları / El aman kalbine geldim." Şiir çok tarif edilmiştir. Bir tanım da benden: "Şiir, öz fikir"dir.