Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Eylül 2015

ŞİİRİN KALBİ TATARİSTAN'DA ATACAK

Yazarlar Birliği, Türkçenin sesini dünyaya duyurmak için çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Ülke genelinde gerçekleştirdiği faaliyetlerin yanında Uluslararası etkinliklerle de Türkçe şiirin sesini dünyaya duyurmaya da devam ediyor.

Türkiye Yazarlar Birliği tarafından ilki 1992 yılında Bursa'da yapılan "Türkçe'nin Uluslararası Şiir Şölen"lerinin on birincisi, Tataristan'ın başkenti Kazan'da yapılacak. Dünyanın her gün yeni acılarla sınandığı bir zamanda şiiri dünya gündemine getirerek, Yazarlar Birliği çok önemli bir hizmeti de gerçekleştirmiş oluyor.

Tataristan'ın başkenti Kazan'da yapılacak programda şiir fasılları ve atölye çalışmaları da yer alacak. Şiir fasıllarının hepsi de şiir dünyasının çok önemli isimlerine adanmış. Abdullah Tukay, Remi Garipov, Mehmet Akif Ersoy ve Reşit Rahmeti Arat gibi isimler şiir fasılları ile programda anılmış olacak.

Ödüller, söyleşiler, atölye çalışmaları ile gerçekleşecek programda Şiirde Millilik ve Gelenek-Evrensellik veya Yenilik Kriterleri; Şiirin, kültürel, Sosyal ve Metafizik Değerlerle İlişkisi; Modernleşme Süreci ve Dildeki Değişimlerin Şiire Yansıması; Tatar Edebiyatı ve Şiirin Niteliği ve Eğilimleri konuları işlenecek.

Son yıllarda yapılan şiir programlarında bu tür etkinlikler programların içeriğini daha da zenginleştirdi. Sadece şiirlerin okunduğu programlar olmaktan çıkarak fikir alışverişinin olduğu, bildirilerin paylaşıldığı programlar böylelikle faydalı paylaşımlara da zemin hazırlamış oldu.

Programda; Türkiye Yazarlar Birliği yöneticileri, Türkiye'den katılacak şairler ve basın mensupları yer alacak. Kazan şöleninde Tataristan'ın ünlü şairi Abdullah Tukay, Başkurdistanlı şair Remi Garipov ve Muhibbi Mahlasıyla şiir yazan Kanunu00ee Sultan Süleyman adına büyük ödüller verilecek. Şölen boyunca konferanslar ve konserler de programa renk katacak ayrıntılar arasında.

Daha önceki yıllarda Bursa, Almatı, Aşgabat, Girne, Strazburg, Akmescid, Üsküp, Bakü, Prizren ve Bişkek'te yapıldı bu programlar. Şehirlere baktığımızda içimizde ayrı bir yeri olan şehirler buralar. Şiirin ruhunu okşayan bu mekanlarda şiirin sesinin yükselmesi dünyaya da bir dostluk mesajı sunması anlamında daha da önem arz etmekte.

Ben de şahsım adıma böylesine geniş katılımlı bir programa katılıyor olmaktan dolayı kendimi son derece mutlu hissediyorum. Bir süreliğine de olsa şiirin ritmine kaptırıp kendimizi, şiirin dost sesiyle hoş muhabbetler edeceğimizi umuyorum.

Şiirin bir paylaşım aracı olduğunu bu tür programlarla daha iyi anlıyoruz. Hiçbir önyargıya gerek yok. Yapılan programların fayda yönü göz önüne alınarak değerlendirilmeli. Savaşların, terörün, haksızlıkların, zulmün devam ettiği dünyada şiirin ortak bir ses olarak yükseleceği böyle etkinlikler, aradaki mesafeleri ortadan kaldırarak kadim dostluğumuza daha bir anlam katacaktır.

Uzun yıllar büyük bir gayretle bu etkinliklerin düzenlemesinde katkıları olan TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan'ı, TYB Başkanı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç'ı ve emeği geçen herkesi kutlamak gerek. Şiirin sınırı olmadığını, Türkçenin sesinin her yerde yankılanması gerektiğini dünyaya duyuran çalışmalar kesinlikle karşılıksız kalmaz. Sesimiz, nefesimiz, ruhumuz ve Türkçemiz şiirlerle nefes aldığına göre bu kez de Kazan'da kanatlanacak şiir coşkusu arzu edilen güzelliklerle gönüllerde yer edecektir.

Ben de Kazan'daki bu coşkuyu hem kendim için hem de okuyucular için büyük bir heyecanla yaşayacağım. Yaşamak ve paylaşmak adına güzel bir etkinlik olmasını diliyorum.