Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2454.33
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Haziran 2019

Şimdi belediyecilik zamanı

Bu yaz güzel geçecek. Baksanıza turist sayısında bile müthiş bir artış var. 2019 yılının ilk 5 ayında Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,3 artarak yaklaşık 13 milyona çıkmış. Bu aydan sonra daha da artacağına kesin gözüyle bakabilirsiniz.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanan Ekrem İmamoğlu, makamında dua ederek göreve başladı. Her fırsatta Kur’an okuyan Cumhurbaşkanımızdan sonra artık her fırsatta Kur’an okuyan ve okutan bir CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı da var. Dileğimiz, CHP İstanbul İl Başkanı’nın da bundan etkilenerek Kur’an öğrenmeye başlaması…

Artık sosyal medya, basın ve televizyonların önünde. Oradan saati saatine her olayı en açık şekliyle izleyebiliyorsunuz. Kendini tutamayıp dindar insanlara açık saldırılarda bulunanlar da artmaya başladı. Zihinleri hâlâ geçmişte kalmış, İslâm ve din düşmanlığını kendilerine hayat felsefesi yapmış bu az sayıdaki fanatik de Ekrem İmamoğlu’na bakarak dine, imana, inançlı insanlara saygı duymayı öğrenirler umarız.

***

Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiği 1994 yılında Kayseri’den de Şükrü Karatepe Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti. İngiltere’de dil eğitimi aldığı için batıyı iyi bilen Karatepe’nin ilk işi, bütün belediye bürokratlarını alıp Avrupa başkentlerine götürmek olmuştu.

Gezdiler, gördüler, şehir yönetiminin nasıl olduğunu, sağlıklı bir şehir altyapısının nasıl kurulması gerektiğini, su, kanalizasyon, atık yönetimi, kentsel dönüşüm konularındaki uygulamaları yerinde incelediler. Şükrü Karatepe’nin büyükşehirde Tayyip Bey gibi ömrü uzun olmadı ama yetiştirdiği ekip yeni bir Kayseri inşa etti…

Kayseri heyeti, Almanya’da ana caddede gezerken kırmızı tuğladan yapılmış kaldırımların asla kesintiye uğramadığını, kaldırımın bittiği yerde hafif bir eğimle yan yola geçit verdikten sonra yine hafif bir eğimle yeni kaldırımın başladığı fark ettiler. Bizdeki gibi bebek arabası için özel çıkıntılar bulunan kaba saba kaldırımlar yoktu. Hemen hemen bütün kaldırımlar ile ana yollar arasında ağaçlandırma alanı olduğunu ve bisiklet yolu bulunduğu görerek bunları Kayseri’de de uyguladılar.

***

Kayseri Büyükşehir Belediyesi bürokratları şehri yenilerken “önce insan” temel düşüncesinden hareket etmeleri gerektiğini uygulamalı olarak öğrendiler. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yoktu. Avrupa’da belediyecilik insana öncelik vererek yapılıyordu. Önemli olan bu uygulamaları bire bir yerinde görüp hayata geçirmekten ibaretti. Geçirdiler.

Fikri ve zihniyeti farklı olsa da aklı başında yöneticilerin tamamı aynı yolu izledi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde özel bir röportaj yaptığım Celal Doğan, temizlik işleri dâhil şehirdeki tüm hizmetleri özelleştirmişti. Öğrencilik yıllarında komünist ideolojinin öğrenci liderlerinden olan Celal Doğan’a, her şeyi kamulaştırmak yerine neden özelleştirdiğini sordum. “Aklın yolu bir” dedi. Örnek olarak çalışan sayısını gösterdi. “Bizde Büyükşehir’de 800 kişi çalışıyor. Komşumuz İskender’un ilçe belediyesinde ise 4 bin kişi çalışıyor. Maaş ödemekten halka hizmet vermeye fırsat bulamıyorlar” demişti.

31 Mart 2019 seçimlerinde belediye başkanlıkları büyük ölçüde değişti. Aynı partiden seçilen belediye başkanları bile kendileri ile uyumlu çalışacak yeni ekipler kurdu. Şimdi parti ayrımı yapmaksızın hepsinin yapması gereken ilk uygulama, bürokratlarını alıp yaz tatilini Avrupa’nın, ABD’nin önemli şehirlerinde geçirmek olmalı. Hizmetin nasıl yapıldığını yerinde görüp onu şehirlerine uyarlamak… Bir de Mehmet Özhaseki’nin sık sık dile getirdiği, yeni belediye başkanları ile başkan yardımcılarını finans ve yönetim konusunda bilgilendirerek işe başlamak…