Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Temmuz 2023

Şimdi derneği

Yardımlaşma insanî bir şeydir. En yakınımızdan başlayarak ihtiyaç sahiplerine elimizden geldiğince yardım ederiz. Günümüzde yardım işini örgütlü şekilde yaparak hem yardıma ihtiyacı olanları, hem de yardım edecekleri buluşturan kuruluşlar çoğaldı. Bir sohbetinde Afrika kıtasına adım attığı an hayatı değiştiğini belirten Sezi Kalkavan’la hiç tanışmadan tanıdığımı ifade ederek söze başlıyorum. Onunla Gana’daki bir yetimhanede, yüzlerce çocuğa “daha iyi bir gelecek, daha güzel bir hayat” inşa etmeye çalıştığı videosuyla tanışmış olduk.

Aktivist Sezi Kalkavan, Türkiye’nin dört bir yanından Afrika’nın en ücra köşelerine kadar yardım elini uzatmış. 45 dakikalık “Dünyayı İyilik Kurtaracak” belgeseli ve içindeki söyleşide Kalkavan, ekip arkadaşları ile Gana’da çekim yaptığı günleri anlatıyor.

KalkavanDaha önce uzaktan yardımda bulunduğumuz ülkeye giderek orada onlarla birlikte birebir yaşayarak hissetmek istedim. Çok güçlü bir ırklar ama hep sömürü altında kaldıkları için orada yaşam onlar için çok zor hale gelmiş. Biz orada bir balıkçı köyünde elektriği olmayan, karanlık ve böceklerle dolu yetimhanede tam bir buçuk ay kalarak, anne ve babalarından bir şekilde ayrı kalmış çocuklarla birlikte onlara daha iyi bir gelecek hazırlamak ve daha iyi şartlarda eğitim almalarını sağlamak amacıyla çalıştık. İlk başlarda tek çıktığım bu yolda bana destek olan arkadaşlarımla birlikte artık yılda 6 kez Gana’ya gidiyoruz. Bu yola size güveniyorum diyenlerle çıktık. Gana güvenli bir ülke. Suç oranı çok düşük. Bana giderken en çok sordukları soruların başında korkularımın olup olmadığıydı. Ben korkularıma rağmen bu yola çıktım. Şimdi orası benim ikinci evim gibi oldu. Yılda 6 kez gidiyorum. Biz çok güzel bir ülkeyiz. Gana’ya uzanan yardım elleri her geçen gün halka halka büyüyor. Bu yolculukta benimle birlikte olan ekip arkadaşlarıma TRT’ye çok teşekkür ediyorum” derken samimi.

Henüz üniversite öğrencisiyken “Birkaç öğrenci arkadaşına burs sağlamak” gayesiyle yola çıkan ve destekleyenleri ile birlikte büyüyen bu aktivist insan, gençler, çocuklar, kadınlarla birlikte ayakta dimdik durmaları dikkat çekicidir.

Gönüllü olarak gittiği Gana’da bir yetimhanesi ve bir ilkokula ilave olarak inşaatı devam eden bir lise ile kadınlar için kurduğu bir atölyesi olduğunu öğreniyoruz. Tanzanya’da devam ettiği su ve kırsal kalkınma projeleriyle ailelerin bir kova suya ulaşması için artık 3 km yürümesi gerekmediğini ifade eden Sezi Kalkavan, ‘akıllı köy’ projeleriyle güneş enerjisi desteğiyle orada yaşayanlar için kalıcı faydalar sağlarken insan ticareti, zorla çalıştırma ve kölelikle de mücadele ediyor.

Bu güzel niyetli insanın ülkemizdeki projelerine bir göz atalım mı? Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte İstanbul Çengelköy’de İngilizce öğrenme sınıfı, Ordu’da Fen Lisesi’nde matematik projesi, Doğu’da okullarda çocuklar için sanat atölyeleri, sınırlardaki kamplarda oyun ve oyuncak günleri gibi projelerle göz dolduruyorlar. Şimdilerde ‘Şimdi Derneği’ adını verdikleri STK ile yollarına devam edenlerin sloganı “…ve canımızdan çok seviyoruz dünyanın çocuklarını biz.”

Sezi Kalkavan, “10 liran varken 1 liranı paylaşamıyorsan inan 100.000 liran olduğunda 100 lira da paylaşmıyorsun, paylaşmak böyle bir şey” diyerek düzenli yardım etmek gerektiğine dikkat çektiği “Dünyayı İyilik Kurtaracak” belgeselinde dinledikçe “Afrika’ya ayağını basmış biri bir daha aynı kişi olamaz” diyorsunuz.

TRT yapımı ‘Dünyayı İyilik Kurtaracak’ belgeselinin çekimi Gana'da yapılmış. Cafer Şanal’ın yapımcılığında yönetmenliğini Pelin Asal üstlenmiş.

Yeni yol arkadaşları aradıklarını söyleyerek Allah işlerini kolay getirsin duamızı gönderelim.