Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2436.34
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 May 2023

​Siyaset ve dinde aklı kapatmak: Koza örmek

Eğer nefs terbiyesi yoksa insan aklını kapatır, akli delilleri asla kabul etmez. Hatta kabul etmeyi dahi düşünmez. Siz istediğiniz kadar bunlar; ilmi değil, ahlakın tersi bir durum, akıllılık böyle olmaz deyin, durun. İnsan, koza örüp zihnini her şeye kapattıysa hiçbir akıllı ve mantıklı delilinizi dinlemeyecek, her şeyinizi ret edecektir.

İnsanlar, zihinlerine koza örmeyi de en çok din ve siyasi konularda yapacaktır. Önce bireysel sonra toplumsal olarak koza öreceklerdir. Otuzluk, kırklık teyp kasetleri gibi üzerine yeni ekleme yapılamayacak halde katı ve kıt bilgileri-inançları ile zihinlerinin ne içerisine ne de dışarısına hayırlı bir giriş-çıkış olmayacak. İlme talip (istekli) olmadığı gibi kıt bilgilerini size çok güzel satacaklar. Siyasette ve dinde size cennet vaat ederek örgütlü, yıkılması zor zihinler ve tabular bırakacaklar.

Koza ören zihin dinde ise en iyi inancın kendisindeolduğunu öyle bir kabul edecek ki kirli don gömlek koklamayı kutsal sanıp diğerlerini dinsiz, imansız görecektir. Kargadan başka tüm kuşları reddettiği gibi yoldan çıkmış inancından başkasını da kâfir ilan edebilecektir.

Uzak tarihte kardeşini öldüren Kabil, bireysel koza ören ise yakın tarihte PKK-FETÖ-İŞİD toplumsal koza ören örnekleridir. Bu makaleyi yazdığımız tarihte de siz bu makaleyi okuduğunuz tarihte de etrafta yine benzer örnekleri rahatlıkla göreceksiniz.

Tek kişi başlayan ama koskoca bir topluluğa sirayet eden devasa bir hastalık. Yüzünü nefsine çevirip aklını terk ettiren, sırtını ise ahlaka, akla çevirip ülke batırtan bir hastalık.

Bireysel veya toplumsal koza örenler, dini inanışlarda topluma fayda getirmediği gibi insana ahiretini de kaybettirir. İnsana ve insanlığa katkısı asla olmadığı gibi insanları dinden, imandan soğutur.

Koza ören zihin siyasette ise en dürüst ve en tarafsız kendini ilan edecek ki doğruya doğru, yanlışa yanlış dediğiniz için sizi anında tarafgir ve hain ilan edecektir. Kendi dogmalarından başka kural bilmediği gibi öğrenmediği gibi gayrısını da kâfir ilan edebilecektir.

Seçimleri kazanmak için tuttuğunuz yol yanlış bir yol.. psikoloji noksan, sosyoloji noksan, o noksan, bu noksan.. zaten siyaset bilimi hak getire… Böyle giderse seçimleri rakipleriniz kazanır demeyegörün duyduklarınızla bir anda yarım asır yaşlanacaksınızdır.

Halis duygularla pak niyetlerle iyisiniz, hoşsunuz. Lakin esas olan millet menfaati, devletin tam bağımsızlığı, ülkenin müreffeh olması ise yapılacak işin kıblesi de şurası olmalıdırHer işimizde ilmi olalım, ahlaklı olalım, akıllı olalım hatırlatmaları da nafiledir. Nesnel bir eleştiriyle “O iş, senin bildiğin gibi değil. Doğrusu budur.” dediğinizde bilin ki en büyük hain, siz olmuşsunuz demektir. Ve belki de canınızdan olmuşsunuzdur.

Koza örmek işte böyle çok tehlikeli bir hastalıktır. İnsanları kandırmak, aldatmak, yanlış yönlendirmek asla çok basit ve çok kolay olmamalıdır. İnsan, nefsine uyup aklına sırtını dönerek ne kendine ne de başkalarına zihinleri kapattıran koza ördürmemelidir.

Oysa bizi diğer canlılardan ayıran, insani özelliklerimizdir. İlmimiz, ahlakımız ve aklımızdır. Hür irademizle fikirler beyan edip beyan edilen fikirleri kabul etmemizdir. Hürriyetimizin sınırını, başkalarının hürriyetine denk gelince sonlandırmamızdır.

Biz, işte bu özelliklerimizle kurumlar ve devletler kurup medeniyetler inşa edebiliyoruz. İlmimiz, ahlakımız ve aklımızla iyi olan, güzel olan her şeyi yaşıyor ve yaşatabiliyoruz. Ancak zihnimize koza örerek iyi olan, güzel olan her şeyi yok edebiliyoruz. Hatta böylece siyasette ve dinde aklı kapatıp dünyayı, içindekilerle beraber ateşe verip yakabiliyoruz.