Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2454.33
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Ağustos 2021

Siyasetçinin kalitesi

Eskidevirlerdenberisiyaset ne için yapılır sorusuna cevaplar aranmıştır. Bulunan en ortak cevap, iyiyi yapma, hayırlı olanı yapma olarak değerlendirilmiştir.

İktidar ve muhalefet yani siyasetin tümü iyi olan hayırlı işleri yapmak için varlar. Ancak ister iktidar olsun ister muhalefet olsun millet ve ülke meselelerinde insana ve insanlığa siyasetin yapacağı her türlü hayırlı iş, mutlaka terbiye edilmiş nefslerle mümkündür. Nefs terbiyesi her insana gerekli olduğu gibi en çok da sürekli olarak toplumun önünde duran siyasetçilere gereklidir. Çünkü siyasetçiler, bir gün iktidar bir gün muhalefet sıralarında oturuyor olabilirler. Böyle bir durum da insan nefsine en ağır gelebilecek işlerden biridir.

Her insanda nefs vardır ve imtihana tabi olan, bu nefstir. Terbiye edilmemiş bir nefs, kimde bulunuyorsa bulunsun mutlaka ve mutlaka ortalığı yangın yerine çevirecektir.

Terbiye edilmemiş nefs, toplum ve kurumlarda adını değiştirir ve Siyaset olarak görünür. Böyle bir nefsin sahipleri, iktidar ise her yaptığını doğru görür. Her daim, her yaptığı ve söylediğinde kendini haklı görür. Böyle bir nefsin sahipleri, eğer muhalefette ise iktidarın her yaptığını zulüm, her söylediğini yanlış ve haksız görür.

Bundan dolayı siyasetçiler, siyasi hayatta bilgiden önce mutlaka ve mutlaka ahlakı öncelemeli ve önemsemelidir. Siyaset, herkes için bilgi meselesi olarak görülüyor. Ancak siyaset, bilgi meselesinden önce büyük bir ahlak (nefs terbiyesinin eseri ahlaktır) meselesidir.

İktidar da olsanız muhalefet de olsanız sizin millet meselelerine, ülke meselelerine dair fikirleriniz elbette ki olacaktır. Siyasi konularda farklı fikirler, farklı inançlar, isteseniz de istemeseniz de her zaman olacaktır. İster iktidar olun ister muhalefet olun... Siyasetin neresinde olursanız olun, millet ve ülke meselelerinde hangi problemleri çözdünüz, hangi derde çözüm getirdiniz ondan haber verin.

İktidar ve muhalefetin zihniyeti, var olan ve olacak sorunları çözmek içindir. Başka bir zihniyetinin olmaları düşünülemez. İktidar ve muhalefet, kurumsal zihniyet olarak, icraat plan ve program olarak aynıysa o zaman ne değişmiş olacak ki? Sonuçta aynı kurumsal zihniyet, aynı plan ve aynı programlarla icraat yapacaklar demektir. Dolayısıyla sadece aktörler değişecek, icraat çıktılarında değişen pek bir şey olmayacak demektir.

Siyasetçinin “Ben gelmeliyim” iddiası ve “İktidar için plan, program hazırlığı” konusundakaliteli olduğunu belirleyen en büyük etken, sorun tespit etme ve o sorunları çözme yeteneğidir. Siyasetçinin kalitesini, siyasi ahlakını ve yeteneğini ancak sorun tespit edip etmediği ve o sorunları çözüp çözmediğinden anlayabilirsiniz.

Siyasetçinin “İktidar gitsin” iddiası ve “Niçin gitsin ve sen niçin gelmek istiyorsun” konusunda kalitesiz olduğunu belirleyen en büyük etken, sorun tespit edip çözme yerine daha çok soruna sebep olma özelliğidir. Siyasetçinin kalitesi, daha doğrusu kalitesizliği, siyasi ahlakı ve yeteneği arttırdığı sorunlarla doğru orantılıdır.

O zaman cevap alabilmeyi başarsanız da başarmasanız da sorulacak sorular bellidir.

Tüm siyasi hayatınız boyunca hangi millet meselelerini, hangi ülke meselelerini çözdünüz?

Ya da…

Tüm siyasi hayatınız boyunca millet meselelerinde, ülke meselelerinde hangi sorunlara sebep oldunuz?