Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
35.07
Gram Altın
2466.14
BIST 100
10319.96
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Nisan 2017

Siyasetin Nabzını Kim Tutuyor?

Anket şirketleri siyasetin ve referandumun nabzını tutmaya devam ediyor. Her gün yeni anket sonuçları yayınlanıyor. Haliyle bazılarında evet bazılarında da hayır oyları önde görünüyor. Peki, bu durum nasıl okunmalı? Yoksa anket şirketleri, milletimizin aklıyla alay mı ediyor? Referandum gibi açık bir durum ortada iken nasıl böyle birbirinden farklı sonuçlar ortaya çıkıyor? Sorularu2026 Sorularu2026

Öncelikle farklı anket şirketlerinin sonuçlarına şöyle kıyısından köşesinden bir göz atalım: 'Hayır'cı kanatta yer alan anket şirketleri son referandum anket sonuçlarını yayınladılar. SONAR ve AKAM anket sonuçlarına göre hayır oyları öndeu2026 Ancak çarpıcı açıklama, neredeyse muhalefetin sancaktarlığını yapan Gezici'den geldi. Gezici'ye göre, 'evet' oyları açık ara öndeu2026 Toplumun yüzde 51,3 evet derken yüzde 48,7'si de hayır diyor.

Muhalefet partilerine yakınlığıyla bilinen SONAR, AKAM'a göre ise hayır oyları önde. Referandumdan 'hayır' çıkacağını iddia Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi (AKAM)'a göre, seçmenin yüzde 57.75'i hayır demekte kararlı; ancak yüzde 42.25'i evet diyor. Oldukça büyük bir farku2026

Bir diğer şirketimiz ise KamuAru2026 Onun seçmene sormuş olduğu "Referandum oylamasında tercihiniz ne olacak?" sorusuna katılımcıların yüzde 56,9'u evet şeklinde cevap vermiş. Seçmenin yüzde 43,1'i ise hayır yönünde karar belirtmiş.

Görüleceği üzere, her anket farklı şeyler söylüyor. Bu farklılığı açıklamaya geçmeden önce birkaç ayrıntının da altını çizelim. Öncelikle Francis Bacon'un vurguladığı gibi, "bilgi güçtür." Tarihe mührünü vurmuş tüm devletler, halkın refah ve mutluluğunu artırmak, ekonomik ve toplumsal beklentiyi görmek ve karşılamak için bilgiyi kullanır. Hatta Türkçeye üstten bakış, araştırma veya anket olarak çevrilen "survey" kavramı da, toplumu gözlemleyerek elde edilen bilgilerin yöneticilere genel bir kanaat kazandırması anlamına gelir. Bilgi ile iktidarlar arasında oldukça girift ve karşılıklı bir ilişki vardır. Hatta bazı durumlarda iktidar, bilgiyi dönüştüren gücün bizatihi kendisi olur.

Gelelim son dönemde yayınlanan ve birbirinden farklı sonuçlar veren anketlereu2026 Öncellikle anket veya istatistikler, tam sonucu yansıtmaktan öte kamuoyunu yönlendirir. Maalesef, birçoğu araştırma olmaktan öte sadece yönlendirmedir. Toplum ve siyaset mühendisliğiu2026 Hatta araştırma yapanların önemli bir kısmı reklamcıdır; siyaset bilimci falan değillerdir. Tabii ki, işini düzgün yapan, toplumsala ayna tutan anket şirketleri de yok değil. Ancak tavrını iktidar ya da muhalefetten yana belirleyen bir şirketin ne derece doğru iş yapacağı büyük bir soru işaretidir.

Bir de anket mevzularında sıkça duyduğumuz bir kavrama değinelim; "Kararsız" veya "Utangaç" seçmenu2026 Bu tanımlama, maalesef gerçeklerle pek uyuşmuyor. Türkiye'deki seçmen kararsız veya utangaç değil; sadece kararını kamuoyu ile paylaşmaz, kararını deklare etmez veya kararını kimse ile paylaşmaz. Ancak seçmenin olumlu veya olumsuz bir kararı her zaman vardır.

Anket sonuçlarını bir tarafa bırakarak şunu belirtelim; bu referandumun sonucunu AK Parti ve Erdoğan belirleyecek. Eğer AK Parti ve Erdoğan kendi seçmenini konsolide edebilirse referandumun sonucu evet olacaktır. Milliyetçi ve Kürt seçmenden gelecek oy da evet kararının çıtasını yukarı çekecektir. Fazla kafa ütülemeye gerek yok.