Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
35.07
Gram Altın
2464.09
BIST 100
10182.71
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 May 2015

Şoför esnafına ÖTV'siz araç

Başbakan Ahmet Davutoğlu şoför esnafının yıllardır umutla beklediği müjdeli haberi verdi.

Ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, özel halk otobüslerini 2016 sonuna kadar yenileyen şoför esnafı, Özel Tüketim Vergisi ödemeyecek.
Davutoğlu, "2016 sonuna kadar araçlarınızı yenilemeniz halinde ÖTV'niz bizden. Son teknolojiyle donanmış, güvenli, konforlu araçlarda hizmet vereceksiniz" diye konuştu.

Trafikte seyreden araçların yenilenmesi yolcuların ve sürücünün can güvenliği açısından son derece önemli.
ÖTV'nin devlet tarafından karşılanması bu süreci hızlandıracak, vatandaşlar da daha güvenli ve konforlu araçlarla seyahat edebilecekler.
Yapılacak düzenlemede şoför esnafının ithalat yerine yerli araca yönelmesini teşvik edecek hükümlerin yer alması ekonomi açısından yararlı olacaktır.

HUKUK SU VE EKMEK KADAR ÖNEMLİ

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan geleneksel Bab-ı u00c2li toplantılarında yaptığı konuşmada, su ve ekmek nasıl ihtiyaç ise hukukun da aynen öyle bir ihtiyaç olduğunu belirterek, "Yargıda ne kadar başarılı olursak demokrasimiz, ekonomimiz o kadar başarılı olacak. Eğer bu zayıf tablo devam ederse, hem demokraside hem de ekonomide görmüş olduğumuz bu tabloyu bile mumla arar duruma geliriz" dedi.
Babacan'ın bu tespitine katılmamak mümkün değil.
Evrensel hukuk normlarını baz alan bir sistemin olmadığı bir ortamda yerli ve yabancı yatırımcıların yeni projelere yönelmelerini beklemek iyimserlik olur.

TARIMSAL ÜRETİMDE AVRUPA BİRİNCİSİYİZ

Tarım Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de tarımsal üretimin toplam değerinin 23 milyar dolardan 61 milyar dolara çıktığını söyledi.
Eker, Türkiye'nin tarımsal üretim değerinde Avrupa'da son 6 yılda dördüncülükten birinciliğe yükseldiğini belirterek, aynı rakamla dünyada ise sekizinci olduğunu dile getirdi.
Artan gıda fiyatlarına da değinen Eker, "Tüketici fiyatları yüzde 14 artarken tarım üretici fiyatları yüzde 6-7 artıyor. Burada bir makas var. Tüketicinin ödediği para çiftçiye değil aracıya gidiyor. Bu aksaklığı araştıracağız" dedi.
Enflasyonla mücadelede gıda fiyatlarının mutlaka kontrol altına alınması gerekiyor.
Bunun için bir yandan üretim artışı sağlanmalı, diğer yandan üretim-tüketim zinciri verimli bir şekilde yeniden dizayn edilmeli.

GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASI GÜNCELLENİYOR

Türkiye ile Avrupa Birliği(AB) 20 yıllık Gümrük Birliği Anlaşması'nı güncelleme konusunda mutabakata vardı.
1995 yılında imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması ile Türkiye, AB yolunda önemli bir adım atmış, 2005 yılında AB ile tam üyelik müzakereleri başlamıştı.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük Birliği Anlaşması'nın Türk ekonomisine büyük katkılar sağladığını belirterek, "Dünyada hız kazanan bölgesel entegrasyonlar ve Türkiye'nin ihtiyaçları, Gümrük Birliği'nin günümüz koşullarına uyarlanmasını zorunlu kılıyor. Türkiye olarak süreçten beklentimiz ilk olarak AB'nin danışma ve karar alma mekanizmalarına etkin katılımın temini, ikinci olarak serbest ticaret anlaşmalarına uyum kapsamında yaşanan sorunlara kalıcı bir çözüm bulunması ve son olarak karayolu kotalarının kaldırılması" diye konuştu.
En büyük dış pazarımız AB'nin Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesiyle daha da büyüyeceği hesaplanıyor.
Türkiye'nin taleplerinin içinde en önemlisi, AB'nin üçüncü ülkelerle imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşmaları'na otomatik olarak taraf olması.
Bu talep kabul edilirse üçüncü ülkelere ihracatımız artacaktır.

[email protected]