Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.67
Gram Altın
2444.47
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Ağustos 2023

Sokak köpekleri ihracı

Öncelikle şunu ifade edeyim ki, okuyucularımdan en fazla dönüş aldığım konulardan biri, sokak köpekleri konusudur. Takipçi vatandaşlar konuya eğilmemizden dolayı teşekkür, takdir ve dualarını iletiyorlar. Akabinde bazı okuyucular ve sosyal medya takipçilerim, bu konunun daha çok gündeme getirilmesini isterken, bazıları da siyasi kanallar yoluyla da girişimde bulunulmasını istiyorlar. Biz de buradan yetkili yetkisiz tüm kurum ve kuruluşlara vatandaşın sesinin iletiyoruz. Ne oluru sokak köpekleri sorununa yönelik bir şeyler yapın…

Sokak köpekleri konusu ülkemizde artık bir güvenlik sorunudur. Günübirlik yaşanan sokak köpekleri vahşetine o kadar alıştık ki, her yıl ölen veya sakat kalan onlarca insanımızın farkında bile değiliz. Farkındalık için bizimle kan bağı olan bazı canlarımızı mı kaybetmemiz gerekiyor. Büyük ihtimalle karanlık localar ve lobiler tarafından fonlanan köpek seviciler, kötü muamele edilen her hangi bir köpek için dünyayı ayağa kaldırıyorlar. Aynı çevrelerin köpekler tarafından parçalanan insan canları için ses verdiğini duyduk mu? Hadi onlar bir yerlerin piyonları. Peki, bizlere ne oluyor neden insan canları için ses vermiyoruz.

Konuyla ilgili iki haber özeti:

(1) “Haber7'ye açıklamalarda bulunan Güvenli Sokaklar Derneği Başkanı Murat Pınar, her vakanın basına yansımadığını kaydetti. Başkan Murat Pınar, kuduz ve kist hidatik gibi hastalıklar nedeniyle de ölümler yaşandığını vurgulayarak "Medyaya yansımayan her gün yüzlerce vaka var. Derneğimizin tuttuğu verilere göre, son 2 senede 48 vatandaşımız başıboş köpekler yüzünden öldü. Bunlardan 16 tanesi çocuk. 2023’ün başından beri ise 7'si çocuk 18 kişi öldü. Geçenlerde sadece 2 günde 4 vaka meydana geldi. Kocaeli’nde bir sayaç okuma memuru, Ataşehir’de Yargıtay mensubunun eşi, Bursa’da bir erkek evladımız ve Yalova’da bir kız evladımız bu sorun nedeniyle mağduriyet yaşadı." ifadesinde bulundu.” (https://www.haber7.com/guncel/haber/3338895)

(2) “Başıboş köpekler mal ve can kaybı yerine gelire döndürülsün!

Başıboş köpek sorununa yönelik dikkat çeken bir çağrı geldi. Kedi ve köpek mamasına 13,4 milyar TL harcandığını belirten yazar Ömür Çelikdönmez, köpeklerin ihracından milyarlarca TL gelir elde edilebileceğini kaydetti.

Avrupa’nın Göbeğinde En Çok Sevilen Et

“Bugüne kadar yalnızca Çin, Güney Kore ve Vietnam gibi Uzakdoğu ülkelerinde yenildiği sanılan kedi ve köpek etinin bizzat Avrupa’nın merkezinde bir bölgenin mutfağının yüzyıllardır önemli bir parçası olmasına ne dersiniz? Şaşırdınız değil mi?” ifadesinde bulunan Çelikdönmez, “Avrupa ülkesi olan İsviçre'nin bazı kırsal bölgelerinde kedi köpek eti tüketiliyor. Sonra gelip Türkiye'de, hayvan hakları koruyuculuğuna soyunuyorlar.” dedi.

Türkiye’ye Milyarlarca Lira Gelir Sağlanabilir

İsviçre’de köpek etinin kilosunun 1160 TL olduğunu belirten Çelikdönmez, “Türkiye'de 10 milyon civarındaki sokak köpeklerinden en az dörtte biri, 2,5 milyonu, her yıl 50 dolardan ihraç edilse, 3 milyar 625 milyon Türk lirası ediyor.” ifadesinde bulundu. (https://www.haber7.com/guncel/haber/3343754)

İşin fıkhi yönünü tartışacak durumda değiliz. Şurası kesin ki, bu konu kangrene dönmüş durumdadır. Vatandaş acil çözüm beklemektedir. “Asrın felaketi” “iklim sorunu” “enflasyon” kimi fırsatçıların kendi indinden koydukları “zamlar” ve üç harfli marketlerin tekelleşme belası yüzünden zaten vatandaş burnundan solumaktadır. Üstüne bir de canlara tak etmiş bulunan bu köpek sorunuyla uğraşıp durmayalım.

İhracat veya itlaf gibi çareler üzerinde acilen durularak gereken yapılmalıdır. Devlet başıboş köpeklerin canlarınsan çok daha öncelikli ve önemli olarak, vatanlarının can güvenliğinden sorumludur. Her yıl onlarca can kaybı, yaralanmalar ve hatta sakat kalmalar yaşanmaktadır. Sokak köpekleri sebebiyle kaza yapan, takla atan ve perte çıkana araçlar da cabası… Subhaneke... Bi-hamdike... Esteğfiruke... Muhammed Özkılınç