Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.62
Gram Altın
2401.08
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 May 2014

Soma faciası; kaza mı, sabotaj mı?

Acıların bütünleştiriciliği mutluluk ve sevincin birleştiriciliğinden daha güçlü ve kapsayıcıdır diye inansak da Soma faciasıyla bildiklerimizin sarsıldığına tanıklık ettik! Toplumsal faciaların, felaketlerin bütünleştirici etkisi bizde iflas etmiş gibi görünüyoru2026

300 vatan evladını toprağa vermiş bir toplumdan ziyade ezeli ve ebedi düşman grupların, cansiperane, yeni bir muharebeye giriştiği görüntüsü çiztik/çizmekteyiz.

Soma faciası, açık ve net bir şekilde göstermiştir ki bizde acıların paylaşımı bile sadece kendi gibi düşünenler söz konusu olduğunda yahut bundan siyasi malzeme çıkarma olasılığı bulunduğunda yapılmaktadır.

Maden kazasında hayatını kaybeden insanlara koşullu acıyanlar/üzülenler olduğu gibi timsah gözyaşlarını akıtanlar da eksik değildi. Tasnif etmeye kalksak kaç madde olacağını bilemediğimiz türden acayip insan grupları peyda olmuştu!

Her bir can kaybını mal bulmuş mağribi gibi siyasi görüşüne, ideolojisine malzeme yapmaya kalkışanlar, şov imajı uyandıran sahiplenmeler/ziyaretler, ölü bedenler üzerinden milleti sokağa dökmenin hesabını yapanlar, bunun için mücadele edenleru2026

Madenci kimliği, maden kazası üzerinden siyasi kazanç devşirmeye çalışanlar, düğmeye basılmış gibi tek bir ağızdan konuşup-yazanlar, siyasi erkle birlikte onlara rey vermiş olanlara dahi nefretlerini kusanlar!

Ne ara beslemeye, biriktirmeye başladıklarını anlayamadığımız bu dizginlenemez ve kontrol edilemez gibi görünen nefretin önce bünyeye sonra millete, ülkeye zarar olduğunu idrakten yoksun yığınlaru2026

İşi, 'iktidara rey verenlerin çocukları ölsün' ya da 'bırakınız ölsünler onlar AKP'li' noktasına taşıyarak bir anlık denetimsizlikleri sonucu bilinçaltı kusması yaşayanlar!

Daha önce halkı 'bidon göbekli, cahil' diye aşağılarken politik malzeme bulma gayret ve umuduyla elleri nasırlı, yüzleri kara gönülleri pak insanların havarileri haline dönüşen ünlü ve koca titrli insanlar.

'Onlar AK Parti'ye oy verdikleri için bunu yaşamayı hak etmişlerdi' diyebilen gazeteciler.

Şirket sahibinden bile daha çok şirketi savunan, yıpratabilmek/devirebilmek/sarsabilmek umuduyla tüm sorumluluğu iktidara havale edenler vs vsu2026

Bu şekilde ne kadar da çok maddeler oluşturabiliriz değil mi? İdeolojilerinin, insani duyguları ekarte ettiği yığınları kategorize etmeye devam edebiliriz de şimdilik bu kadarı kafiu2026

Soma'daki facia sabotaj mı, kaza mı sorusu ilk günün harareti geçtikten sonra gündeme sıklıkla gelirken buradaki gruplaşmanın da siyasi görüşe paralel şekillendiğini hemen ekleyelim. Facianın ihmal ve hata içerdiği, şirket yetkililerinin ve bazı çalışanların kusurları bulunduğu an itibariyle kesinlik kazanmış durumda zaten. Burada cevap bekleyen önemli soru, patlamanın bir kaza mı yoksa sabotaj mı olduğu!

Bu soruyu, şu an elimizde bulunan verilerle kesin olarak cevaplamak mümkün değil. Söz konusu iddiaların ispatlanması için zamana ve somut delile ihtiyaç var. Lakin facia sonrasında ortaya çıkan tablo, karşılaştığımız birtakım hadiseler faciayı -en azından- şüpheli pozisyonuna taşımıştır. Konuyla ilgili -şimdilik- elde kesin ve kanıtlanabilir delil olmasa da, algılarımızda ve duygu dünyamızda oluşturulan şüphelerin silinmesi artık çok da mümkün görünmüyor.

Ulusal bir yası, acıyı bile politize ederek işi bunun üzerinden iktidarı hall'etmeye taşıma sevdalısı, demode -kelle isteyen- yeniçeri kılıklı karanlık tipler algımızı etkileyen başlıca amillerden oldu kuşkusuz! Bilhassa sosyal medyada oluşturdukları dezenformasyon ağları, halkı kin ve nefrete sevk eden tutumları da buna bir hayli katkıda bulundu!

Demek istediğimiz o ki; yaptığınız çirkinlikler, serdettiğiniz kin ve nefret dolu tutumunuz, milleti ve devleti hiçe saydığınızın artık gizlenemez hale gelmiş olması sadece bizlerin değil çocuklarımızın da düşünce dünyaları üzerinde silinmeyecek etki oluşturdu ve iz bırakacak! Soma faciası bir kazaysa bile eylemlerinizle, söylemlerinizle bir sabotaj algısı oluşturdunuz ve bunu sizlerden başka hiç kimse başaramazdı, tebrik ederiz!

Ayrıca buradan Yılmaz Özdil hakkında; "O işçiler için bu kaza normal hatta müstahaktır. Türkiye layığını buldu!" sözlerinden dolayı "Halkı kin ve nefrete teşvik etmek, nefret suçu işlemek" iddiasıyla suç duyurusunda bulunmayı vatandaşlık görevi bilirim!