Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2433.46
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Sosyal medya haberciliğinde etik

Günümüzde medya mensupları yeni iletişim teknolojilerinin neden olduğu zorluklarla karşı karşıya gelmiş durumdadır. Gazeteciliğin sosyal, kültürel, ekonomik ve teknolojik dönüşümlerle bağlantılı önemli değişiklikler yaşadığı açıktır. Burada sosyal medyayı vurgulamak son derece önemlidir. Zira sosyal medya, etkileşimli diyalog ve sosyal etkileşimler gibi yeni özellikleri kullanıcılara sunmuş, bireyler doğrudan gazetecilerle iletişime geçer hale gelmiştir. Herkesin kendini ifade edebilmesi adına çevrimiçi tartışmalar yapılmakta, önemli meseleler bu mecralardan tartışılabilmektedir.

Sosyal medyada direnen medya organları ayakta kalır mı?

Bazı medya organları sosyal medya ve internete karşı dirense de başarılı olabileceklerini sanmak pek de doğru olmayacaktır. İnternet haberciliği geleneksel medyaya karşı her geçen gün çok daha önemli bir hal almaya başlamıştır. Haber şirketleri artık canlı videoları kullanabilmekte, sosyal paylaşım ağlarından içeriklerini sunabilmektedir. Sosyal medyadan habercilik giderek kolay bir hal almaya başlamıştır. Sahanın yerini sanal alan almaktadır. Sayfanız veya profiliniz hazır olduğunda, son dakika haberlerini yayınlamaya, kamera arkası içeriklerini paylaşmaya, okuyucularınızla sohbetler başlatmaya ve daha pek çok şeye başlayabilirsiniz. Olasılıklar neredeyse sonsuzdur.

Gazeteciler röportajlar ve kaynaklar aracılığıyla içerik üretmektedir. En başarılı gazeteciler bu önemli becerilerde hızla ustalaşmışlardır. Gazeteciliğin üretimi birkaç unsura dayanır. Bun unsurlar arasında; haber toplama, kaynaklarla görüşme, araştırma ve mümkün olduğunca fazla bilgi bulmaya çalışma yer almaktadır. Sosyal medya ve dijital iletişim habercilerin kaynağa ulaşmasını giderek kolaylaşmıştır ve böylelikle bilgi bombardımanı meydana gelmiştir. Fazla içerik üretilmesi her zaman doğrunun sunulacağı anlamına gelmemektedir. Çağımızın temel sorunu dezenformasyon ve manipülasyondur.

Çevrimiçi haberler ve Twitter önemli bir haber kaynağı mıdır?

Yapılan bir araştırmaya göre sosyal medya artık bir haber kaynağıdır. Muhabirlerin haberleri nereden aldıkları sorulduğunda en çok verilen yanıtlar çevrimiçi haberler (%58) ve Twitter (%16) olmuştur. Bu araştırmaya yanıt veren gazetecilerin yaklaşık dörtte üçü (%73) Twitter'ı en değerli sosyal ağ olarak belirtmiştir. Bugün Twitter'da vakit geçirirseniz, The Wall Street Journal da dahil olmak üzere en iyi yayıncıların haberlerini tanıtmak için Twitter'da sosyal reklamlar satın aldıklarını fark edeceksiniz. Bu asla tesadüf değildir. Twitter günümüzde haberciliğin başat aktörü durumuna gelmiştir. Dijital medya çağında sosyal paylaşım ağlarının haber alanında giderek tekel haline gelmesi ister istemez kullanıcıların buradan beslenmesine sebebiyet vermektedir. Çünkü dijital iletişimdeki gelişmeler toplum, gazetecilik ve siyaset arasındaki ilişkiyi farklı bağlamlarda çeşitli şekillerde ve yoğunluklarda etkilemiştir.

Etik asla unutulmamalı….

Sosyal ağ profilleri, gazetecilere, fikirleri, duyguları ve bireysel deneyimleri olan insanlar olarak nasıl bir insan olduklarını gösterme fırsatı verebilir. Aynı zamanda, tweet atan veya paylaşımda bulunan bir gazeteci, kendi haber kuruluşunun temsilcisidir. Birçok gazeteci, ister bir sosyal ağda bulunsun, ister halka açık bir yerde kulak misafiri olsun, isterse başka bir şekilde keşfedilsin, söylentilerden kaçınarak haberleri yalnızca meşru kaynaklardan bildirmeleri gerektiğine inanmaktadır. Söylentilerin haber yapılması ve kaynağının belli olmaması habercilik adına etik problemleri doğurabilmektedir. Ancak tanınmış bir halk figürü, devlet kurumu veya işletme bir sosyal ağ üzerinden doğrudan bilgi paylaşıyorsa bunun bir haber değeri vardır.

Sonuç olarak bir haber kuruluşunun fikri zikri ne olursa olsun, paylaşımlarında ve hata yapmamak için ellerinden gelen her şeyi yapmalıdır. Meslek etiği her şeyin önündedir.