Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.67
Gram Altın
2430.21
BIST 100
10020.11
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Sosyal medya stratejilerine detaylı bakış!

Pandemi nedeniyle insanlar daha çok evlerinde vakit geçirmek zorunda kaldılar ve sosyalleşme sosyal medyaya kaymaya başladı. Birçok insanın ilk başta merkezi olmayan sosyal medya platformları hakkında neden şüpheci olduğu anlaşılabilir. Ne de olsa, birçok sosyal medya kullanıcısı, büyük bir merkezileşme çağında yaşadığımızı çok iyi bildiğimiz için, net bir sahibi olmayan geleneksel sosyal medya platformlarına muhtemelen güvenmeyecektir.

Sosyal medya, insanların hayatlarının ve günlük rutinlerinin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Bazıları sosyal medyaya o kadar bağımlıdır ki uyandıktan sonra ilk yaptıkları şey sosyal medya hesaplarına bakmaktır.

Sosyal medyanın tüketicilerin hayatındaki önemi göz önüne alındığında, pazarlamacılar ve işletmeler, hedef müşterileriyle bağlantı kurma umuduyla sosyal platformlara akın ediyor. Ancak sosyal medyada rekabet hayli fazla... Net bir sosyal medya pazarlama stratejiniz yoksa öne çıkmanız zor olabilir. En son sosyal medya trendlerinden haberdar olmak, stratejinizi güçlendirmenize ve kalabalığın içinde öne çıkmanıza yardımcı olabilir.

Sosyal medya pazarlamasında dikkat edilmesi gerekenler…

Sosyal medya pazarlaması, pazarlamacıların müşterilerine ulaşmaları ve satışlarını artırmaları için paha biçilmez bir araç olduğunu tekrar tekrar kanıtlıyor. Yalnızca geçen sene boyunca, sosyal medya kullanımı %7,6 artarak dünya çapında toplam 4,72 milyar kullanıcıya ulaştı. Bu kullanıcıların %26,5'i sosyal medyayı özellikle satın alınacak ürünleri bulmak için kullandıklarını söylüyor. Bu artışla birlikte tüketicilerin sosyal medya ile etkileşim kurma biçiminde de bir değişiklik meydana geliyor ve bu da sosyal medya pazarlama trendlerinde bir değişime neden oluyor.

Etkileyici pazarlamanın genişlemesiyle beraber, sahte etkileyicilerin sayısında da bir artış oldu. Bu insanlar kendilerini tanıtmak ve gerçek etkileyiciler olmak için markalarla sahte ortaklıklar kurarlar.

Sosyal medyada etkileşim her daim mühim olmuştur. Ancak Facebook'un anlamlı etkileşimleri vurgulayan algoritmasındaki değişimle beraber daha da önemli hale geldi. Organik erişiminizi geliştirmek için içeriğinizin son derece ilgi çekici olması gerekir. Bu durum hedef kitleniz için de enteresan ve dikkat çekici olması gerektiği manasını taşır. Kullanıcılardan yalnızca postlarınızı beğenmelerini, paylaşmalarını ve yorum yapmalarını istemek doğru olmayacaktır.

Tarzınızı değiştirmeniz ve angajman tuzağı tekniklerinden uzaklaşmanız gerekiyor. Özgün içerik, sosyal medya pazarlamasının geleceğinde son derece önemlidir. Geçtiğimiz seneler Facebook gibi büyük sosyal medya platformlarında gizlilik sorunlarıyla dolu bir yıl oldu. GDPR, web sitelerinin müşterilerden aldığı verileri korumak için de yürürlüğe girdi.

Veriler ne diyor?

Sprout Social'a göre, müşterilerin sadece %55'i markaların sosyal medyada bir dereceye kadar şeffaf olduğunu hissetti. Öte yandan, sadece %15'i kendilerini çok şeffaf hissettiler. Bu güçlü istatistik, markaların sosyal medyada şeffaflıklarını artırmak için yapması gereken çok şey olduğunu gösteriyor. Y kuşağı, markaların sosyal medyada en şeffaf olmasını bekliyor. Bu, hatalarınızı kabul ederek veya en azından onlara dürüst yanıtlar vererek bahsi yükseltmeniz gerektiği anlamına gelir.

Hikayeler Snapchat'te başladı. Ancak Facebook, Instagram ve WhatsApp da bu özelliği hızla benimsedi. Bu öncelikle dikey Hikayeler genellikle 24 saat sürer ve insanlara farklı içerik türleri oluşturma konusunda muazzam fırsatlar sunar.

Her gün yaklaşık 500 milyon kişi Instagram Hikayeleri izliyor. Benzer şekilde, Facebook hikayeleri de masaüstünde Messenger ve Facebook'ta görülebilir. Canlı videolar, sosyal medyada bir başka popüler trend. Önce 2008'de YouTube'da, ardından 2016'da Facebook'ta piyasaya sürüldüler. Instagram bile daha sonra bu özelliği ekledi.

Brandlive tarafından yürütülen bir araştırma, pazarlamacıların yaklaşık %95'inin sosyal medya pazarlama stratejilerine canlı videolar eklemeyi planladığını belirtti. Yeni ürünlerin lansmanı gibi canlı videolar aracılığıyla yapabileceğiniz birçok şey var. Hatta ürünlerinizi sergileyebilir ve nasıl yapılır canlı videolar oluşturabilirsiniz. Bu, kitlenizin ürünü daha iyi tanımasına da yardımcı olabilir.