Dolar (USD)
32.22
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2395.69
BIST 100
10233.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Mart 2013

Söz; sanat'ın!

Geçtiğimiz hafta, Ankara'nın Doğantepe ilçesinde düzenlenen Altındağ Şiir Akşamları'nda açılış konuşması yapan Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'nin sözleri calib-i dikkatti. Hırsızlığı meslek edinen, kumar oynayan, anne ve babasına asi gelen, vatanına ihanet ruhuyla beslenen çocukları kurtarma çabalarını anlatırken, çareyi kültür ve sanat faaliyetlerine ağırlık vermekte bulduklarını, bunda da büyük ölçüde başarı sağladıklarını ifade etti.

Özellikle son yıllarda belediye ve dernek destekli kültür programlarının artışı, geleneksel hale getirilen resim, şiir, mektup/deneme ve öykü yarışmalarının her yaş grubuna hitap eden hüviyet kazanması, her bölge bünyesinde ulaşımın sorun teşkil etmeyeceği kursların açılması ve toplumun dikkatini bu yöne çekmek için adeta üstün bir çaba harcanması; yıllarca sanata ve sanatçıya verilmesini beklediğimiz değerin göstergesi olduğu gibi takdir edilesi. Bununla birlikte millet olarak selametimiz, birlik ve beraberliğimiz, kalkınmamız için öncelik teşkil eden mevzulardan birinin de kültür ve sanat olduğunun ikrarıu2026

Dünyaya gönderilen her kulun, fıtratında kabiliyet barındırdığına inananlardanım. Kalbin içinde nefes alan marifet keşfedilip el, ses, göz yahut kalem ile desteklenmedikçe körelmeye, zaman içinde de silinmeye mahku00fbmdur. Bu sebepledir ki, ilkokulu okuduğum küçücük devlet dairesinde, genellikle bir kalem, bir defter, bir kitap için açılan şiir ve kompozisyon yarışmalarını tertip eden, sonra da kalemimin gücüne inanmamı sağlayarak öğrenci ruhumu yazmam konusunda teşvik eden öğretmenlerime hep duacı oldum. Kalemi elime her alışımda gözlerimi, hatıralarıyla nemlendirdim.

Sanatın, insanı topluma dahil eden yönü olduğu kadar, kişiyi kötülüklerden soyutlayan, tefekkür gücünü arttıran, algı duyularını geliştiren niteliği de var. Bilhassa ruhunda oluşacak boşluğu farklı arayışlarla doldurmak isteyecek çocuklarımız/gençlerimiz için, bu yönde nazik bir mücadele sergilememiz şart. Onları, kabiliyet alemlerinde sessiz yürüyüşler yapmaya davet ederken, yolculuklarında da mümkün mertebe yanlarında olmalıyız. İçinde bulundukları dönemlerin onlara, aceleci ve sıkılgan bir mizaç yüklediğini unutmamalı, başaramadıklarını düşündüklerinde yeni hedefler belirlemelerine, yeni ümitler beslemelerine olanak tanımalıyız.

Güzel yurdum, kültür ve sanatın gülümseyen çehresinden mürekkep bir cennet bahçesi olmak için emin adımlarla yürüyor. Bu uğurda yapılan her çalışma, sergilenen her gayrette "niyet hayır, akıbet hayır inşallah" dedirtiyor. Hızla inşa edilen ve çoğunlukla sanatçılarımızın aziz hatırlarına atfedilen kültür merkezleri kalplerimizde bahar çiçekleri açtırıyor. Artık "sanatlarını kim bilir hangi zorluklar altında bu güne taşıdılar da seslerini ve sözlerini kalplerimize, kitaplarımıza, çağlarımıza nakşettiler" dediğimiz fikir mimarlarının sohbetlerine muhatap olmak o kadar zor değil.

u2026

Zannediyorum kültüre ve sanata vakfedilen yüksek performans karşısında halk olarak üzerimize düşen vazife de çok ağır değil.