Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Eylül 2014

SPOR KULÜPLERİ İNCELENECEK

Kara paranın aklanması ve terörün finansmanıyla ilgilenen MASAK, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talimatıyla spor kulüplerini inceleyecek.

Şimşek, futbol kulüplerinin denetimsiz olduğunu belirterek, kulüplerin mali açıdan bir an önce kendilerine çeki düzen vermeleri gerektiğini söyledi.

Mali Suçlar Araştırma Kurulu'nun (MASAK) kulüplere bir ekip göndereceğini ve buradaki parasal ilişkilerin bir süre izleneceğini açıklayan Şimşek, "Perde arkasında birileri haksız kazanç elde ediyor mu, bir kayıt dışılık var mı, bunlara bakılacak" dedi.

Son derece isabetli bir girişim.

Yalnız kara para ile sınırlı kalmamalı, vergi ve sigorta mevzuatı açısından da hesapları gözden geçirilmelidir.

Bugün futbol kulüpleri ve futbolcular son derece imtiyazlı konumdadırlar.

Yabancı futbolcu ve antrenörlere milyonlarca Euro akıtılırken ve çoğu karşılığını bulmazken, 500 milyon liraya yaklaşan vergi ve sigorta prim borçlarını ödemiyorlar.

Kendilerine hiçbir kişi ve kuruma tanınmayan taksitlendirme imkanları sağlanmasına rağmen- ki son torba yasada borçlu mükelleflerin ödeme vadesi 36 ay iken, bu süre kulüplere 84 ay olarak belirlendi-, yine de yükümlülüklerini yerine getirmiyorlar.

Milyonlarca Euro kazanan futbolcular sadece yüzde 15 oranında, yani asgari ücretli gibi vergiye tabi tutuluyorlar.

Kamu vicdanını yaralayan bu adaletsizliğin de düzeltilmesi gerekir.

BÜYÜME ve ENFLASYONDA REVİZYON

İkinci çeyrek büyümesinin 2,1 olarak açıklanmasının ardından konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, gelinen noktada, büyüme ve enflasyon tahminleriyle ilgili revizyon ihtiyacının ortaya çıktığını söyledi.

Bakan Yılmaz, "Yeni bir tahmin ortaya koyacağız. (Piyasa beklentileri yüzde 3,2) Bizim de, 3 ila 4 arasında olacak beklentimiz var. Yeni orta vadeli programda bu yönde bir tahminimiz olacak." dedi.

Enflasyon rakamlarında bir revizyon olma ihtimali olup olmadığıyla ilgili olarak Bakan Yılmaz, "Muhtemelen olur." yanıtı verdi.

Ekonomik büyüme hedefinin aşağıya doğru revize edilmesi ve enflasyonda hedefin tutmayacak olması düşündürücü.

Yapısal reformlara hız verilmediği sürece bu sorunlardan kurtulmamız mümkün görünmüyor.

ZEYTİNLİKLER ZARAR GÖRMESİN

Zeytin alanlarında enerji yatırımlarına imkan veren yasa tasarısının, zeytinciliğe darbe vuracağı tartışmaları sürerken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2001-2002 sezonunda 99 milyon adet olan Türkiye'deki zeytin ağacı sayısının 68 milyon adet artışla 2013-2014 sezonunda 167 milyona çıktığını, toplam zeytin üretiminin ise 600 bin tondan yaklaşık 1,7 milyon tona ulaştığını söyledi.

Gerek ağaç sayısında gerek toplam üretiminde sağlanan bu artış son derece sevindirici.

Zeytinyağı başına destekleme primi ödenmesi, üretim girdilerinin desteklenmesi ve düşük faizle kredi kullandırılması, zeytinciliğin kalkınmasında önemli rol oynadığı anlaşılıyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde bulunan yasa tasarısının enerji, otoyol gibi zorunlu kamu yatırımlarının önünü açarken verimli zeytin sahalarına zarar vermeyecek şekilde yasalaşmasını temenni ediyoruz.

[email protected]