Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2401.32
BIST 100
10268.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Spor Psikolojisi ve Dr. Muharrem Usta

20 Aralık 2016 günü Dr. Akif Feyzioğlu'nun oğlunun düğününe gittik. Düğünde Trabzonspor'un yeni başkanı Dr. Muharrem Usta'yı gördük. Kendisine başarılar diledik. Bize yapacağı çalışmaları anlattı. Trabzonspor gibi köklü ve temposu yüksek bir kulübün başkanlığını yürütmenin onurunu ve zorluğunu yaşadığını dile getirdi. Çalışmaları sırasında bilimsel metotlara ağırlık vereceğini söyledi.

Biz de Dr. Muharrem Usta'ya Spor Psikolojisi ve Psikiyatrisi'nden söz ettik: "Ergenlik çağının en önemli özelliği hızlı bir değişim yaşanmasıdır. Ergenlik dönemi çocukluk dönemi ile kıyaslandığında bu dönemde ergenin başetmek zorunda kaldığı biyopsikososyal değişimler artmaktadır. Günümüzde geçmişe göre daha fazla ergenin ruh sağlığı sorunu yaşadığı bildirilmektedir. Araştırmalar; yapılandırılmış ortam ve programlar doğrultusunda, belli bir amaca yönelik aktivitelere ve organize sporlara katılmanın ergenin ruh sağlığı üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir. Sporun ergen ruh sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendiren ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmaları izlemek ve bilmek lazımdır.

Ergenlik dönemde, genç hem toplumsal dünyada kendine yer edinmeye çalışmakta hem de kendisiyle ilgili kişisel plan ve hedeflerini oluşturmaya ve gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Çocukluğa kıyasla uyum sağlanmaması gereken değişim alanları ve değişim hızı artmaktadır. Bu konuda zorluk çeken ergenlerde ruh sağlığı problemleri görülebilmektedir. Günümüzde hem geçmişe göre ergenlik döneminde bildirilen ruh sağlığı sorunları artmakta hem de ergenlikte çocukluk dönemine göre prevalans artmaktadır.

Sporun ve fiziksel aktivitenin beden sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra ruh sağlığı açısından yararları da bilinmektedir. Kaynaklar gözden geçirildiğinde, bu alanda yapılan çalışmaların daha çok erişkinlik dönemine ait olduğu göze çarpmaktadır.

Ergenin yer aldığı aktiviteler, ergenin ortamını meydana getirmede önemli bir etkendir. Araştırmalar; yapılandırılmış ortam ve programlar doğrultusunda, belli bir amaca yönelik aktivitelere katılmanın ergenin benliğinin ve kimliğinin oluşmasında olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir."

Estetikten ve mükemmellikten uzak seyreden futbolumuz geniş futbol kesimlerini hayal kırıklığına uğratıyor. Bunun yerine medyayı futbolcuların özel hayatları, hakemlerin yanlış kararları, yöneticilerin kışkırtıcı demeçleri meşgul ediyor. Takımların yandaşları fanatik hale getiriliyor, gençlerin gözü pusarıyor, duygular aklın önüne geçiyor.

Spora psikolojinin ve psikiyatrinin uygulanması futbolun estetiğine renk katacaktır. Bu sayede medyada göğsümüzü kabartan sportif başarılara tanık olacağız.

Sonuç: "Dr. Muharrem Usta'nın misyonu ve vizyonu spor psikolojisi sayesinde zirveye ulaşma şansını yakalayacaktır."