Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Şubat 2023

Şubat ayı verileri

Yılın ikinci ayını da geride bırakırken, yaşanan büyük felaket nedeniyle Şubat ayında yayımlanan verilere haliyle çok fazla değinemedik. Açıklanan verilerin de neredeyse tamamı 6 Şubat öncesine ait olduğu için depremin ekonomik etkisi rakamlara henüz yansımadı. Ancak bundan sonra açıklanacak olan her ekonomik veriyi, uzun bir süre, depremin yıkıcı etkisiyle birlikte değerlendireceğiz.

Şubat ayı verilerini özetleyecek olursak;

TÜİK ve TCMB iş birliği ile hesaplanan tüketici güven endeksi, Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 4,3 oranında arttı; Ocak ayında 79,1 olan endeks, Şubat ayında 82,5 oldu.

Haziran 2022'de 63,4 değerine gerileyerek dip seviyeyi gören tüketici güven endeksi son 8 aydır artış eğilimine girmişti. Bu artış eğiliminde dolar kurunun yatay seyretmesi ve enflasyonun Ekim ayından itibaren düşüşe geçmesi önemli bir rol oynarken, son iki aya ait verilerde ise asgari ücret zammının ve EYT'ye ilişkin düzenlemelerin olumlu etkisi açıkça görülüyor.

Sektörel güven endeksleri ise Şubat ayında geriledi. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe yüzde 2,2, perakende ticaret sektöründe yüzde 2,4 ve inşaat sektöründe yüzde 3,6 azaldı.

Ancak TÜİK’in sayfasında uygulama dönemi her ayın ilk iki haftası olan işyeri eğilim anketlerinin 2023 Şubat ayında yüzde 42'si deprem öncesi cevaplanmıştır ifadesi yer alıyor.

Sanayi üretim endeksi 2022 yılı Aralık ayında yıllık yüzde 0,2 azalırken, bir önceki aya göre ise yüzde 1,6 oranında arttı. Büyümenin öncü göstergeleri 2022 yılının son çeyreğinde büyüme hızında bir yavaşlama olacağına işaret ediyordu. PMI verisi de Şubat 2022’den beri eşik değer olan 50’nin altında kalıyordu. Ancak en son açıklanan Ocak ayı PMI verisi 50’nin üzerine çıkarak on aylık daralma döneminin sona erdiği sinyalini verdi. Benzer bir tabloyu Ocak ayı sanayi üretim verisinde de görebiliriz.

İşgücü istatistiklerine bakıldığında ise, işsizlik oranının 0,1 puan artarak yüzde 10,3 seviyesinde gerçekleştiği, istihdam edilenlerin sayısının da bir önceki aya göre 18 bin kişi arttığı görülüyor. Bu artış olumlu olsa da önceki aylara göre zayıf kaldığını söyleyebiliriz. Bu durum büyük ölçüde asgari ücret zammı netleşene kadar iş alımlarının yavaşlatılmasından kaynaklandı.

Türkiye genelinde konut satışları Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,6 artarak 97 bin 708 oldu. Yıllık bazda bakıldığında artış olduğu görülüyor ancak bir önceki ay 207 bin 963 konutun satıldığı göz önüne alındığında Ocak ayı verisinin oldukça düşük kaldığını söyleyebiliriz. İpotekli konut satışları ise Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,9 azalış göstererek 16 bin 203 oldu. Bu azalış, konut fiyatlarındaki artışın, Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası’nın etkisini sınırlandırdığını gösteriyor.

 
VF kat sağ