Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2405.64
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Nisan 2015

Şükür ve Teşekkür

Şu sözü çok severim: "İnsanlara teşekkür etmeyen, Allah'a da şükretmez." Teşekkür bir gönül borcu, bir vefa duruşu ve yapılan hizmete şükran hissini göstermektir. Hayırlı hizmete adananlar, ömrünü güzel işlere vakfedenler her zaman teşekkürü hak ediyor. Teşekkür, edeni de yüceltir.

Verilen ödüller de bence bir teşekkür sayılır. Bilhassa kültür sanat ödülleri yerini bulduğunda herkes memnun kalır. Bu ödevin maddi cephesi olabilir, manevi boyutta da kalabilir. Önemli olan o erdeme ulaşmaktır. Necati Demirtaş, iki yıl önce ESKADER Ödülü'nü aldığında dinleyicileri şu sözleriyle güldürmüştü: "Rabbime hamd ediyorum ki, ahir ömrümde 'aferin' aldım. Bundan sonra daha çok çalışacağım." Şaka bir yana ödüllerin böyle bir misyonu da var. Teşvik edici, yüreklendiricidir ödüller.

Değerli kültür adamı Mehmet Kamil Berse tarafından her ay yayımlanan ve medeniyetimizin izini süren Şehir ve Kültür dergisinde bu ay ESKADER tanıtıldı, hizmetlerinden bahsedildi, ödüllerine dikkat çekildi. Hakikaten ESKADER'in ödülleri yerini buluyor. Bu çalışmanın içinde olan biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, hatır için hiç kimseye ödül verilmiyor. Kültüre ve sanata emek verenler, edebiyatımızı eserleriyle taçlandıranlar mükafatlandırılıyor. Bu kişi ve kurumlar araştırılıyor, inceleniyor ve ondan sonra karar veriliyor. Elbette bu tür ödüllendirmelerde başka layık olanlar çıkabilir. Ama neticede sizin bir kişiyi veya kurumu seçmeniz gerekiyor.

Mükafatlar, 2008 yılından bu yana düzenli olarak veriliyor. Her senenin sonunda ödüller açıklanıyor ve tören nisan ayında gerçekleştiriliyor. Şimdiden yüzlerce isim oldu. Osman Akkuşak, Üstün İnanç, Mehmet u00c2kif Aydın, Orhan Okay, Ali Haydar Haksal, Yavuz Bülent Bakiler, Sadettin Kaplan, Mehmet Zeki Kuşoğlu, Turan Karataş, Musa Çağıl, Necdet Yaşar, Gürbüz Azak, Semih Kaplanoğlu, Cahit Koytak, Rauf Altıntak, Ali Birinci, Sadık Yalsızuçanlar, Alaeddin Yavaşça, Semih Sergen, Hüsrev Hatemi teşekkür edilenler arasında. Gülten Dayıoğlu, Hasan Aycın, Uğur Derman, Fırat Kızıltuğ, Sevinç Çokum, Nuri Bilge Ceylan, Mustafa Armağan, Adnan Çoban, Cemal Aydın, Cahide Keskiner, Turan Oflazoğlu, Niyazi Sayın, Nevzat Atlığ da sahnede kendilerine şükran sunulan değerlerimizden. Cemal Kurnaz, Yavuz Bahadıroğlu, Hasan Latif Sarıyüce, Günay Karaağaç, Mehmet Hişyar Korkusuz, Mehmet Özbek, Ahmet Özdemir, Nevzat Yalçıntaş, Cemal Şakar, Sema Uğurcan, Fuat Başar, u00c2mir Ateş, Muammer Yıldız, Dursun Gürlek, Orhan u00c2limoğlu, İsmail Güneş, Memduh Cumhur, Kemal Karpat, Mustafa Kutlu, Yusuf Ömürlü Mehmet Genç, Mustafa Tatçı, Semavi Eyice de oybirliği ile kendierine ödül takdim edilenlerden. İhsan Işık, İsmail Erünsal, Ahmed Güner Sayar, Bestami Yazgan, Nazım Payam, Cezmi Bayram, Beşir Ayvazoğlu, İnci Enginün, Zeynep Kerman, Saim Sakaoğlu, Recep Seyhan, Bilge Ercilasun, Fatma Çiçek Derman, Hasan Duruer, Muhsin İlyas Subaşı, Gönül Paçacı, İsmail Bilgin, Mustafa Özdamar, Mehmet Türker Acaroğlu, Cahit Öney, Necati Demirtaş ve Feyzi Halıcı geçen yıl dostlarının ellerinden ödüllerini aldılar. Bu arada sonsuzluğa uğurladıklarımız oldu. Mesela, Metin Erksan, Turan Yazgan, Nevzat Kösoğlu, Müjgan Cunbur ve Tacettin Diker. Vehip Sinan ise, ödülünü alamadan Hakka yürümüştü.

Bu hafta sonunda ESKADER 2014 Ödülleri sahiplerini bulacak. Ödülleri açıklayan Başkan Şerif Aydemir, mükafatların kültür sanat camiası tarafından büyük ölçüde tasvip ve takdir edilmesinin devamlılık konusunda kendilerine güç kazandırdığını belirterek, "Ancak, iman irfan aşk ahlak ve edeple tezyin edilmiş bu eserlerle yeni nesillerimiz kimlik ve şahsiyet kazanacaklardır. Medeniyetimizin ana sütunları olan edebiyat, güzel sanatlar, musiki ve mimari gibi alanlarda göz ve gönül dolduran gayretleri, eserleri, çalışmaları görmezlikten gelemezdik, onlara bigane kalamazdık. Zihnimizi, gönlümüzü, muhabbetimizi ve elimizi onlara uzatmak zorundayız." demişti.

18 Nisan Cumartesi günü saat 13.00'ten itibaren Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde bir şölen yaşanacak inşallah. Münip Utandı ve Fırat Kızıltuğ'dan birer mini konser var. Sergiler gezilecek, çeşitli dallarda ödül alacak şu isimleri görme imkanımız olacak: İhsan Süreyya Sırma / Müslümanların Tarihi (Beyan Yayınları), İlker Dere / Tahsin Banguoğlu (Akıl Fikir Yayınları), : Ahmet Efe (Nar Yayıncılık), Cengiz Aydoğdu / Yalnızlık Muhatap İster (Ötüken Neşriyat), Şeref Akbaba (Ay Vakti Dergisi), Sabri Koz / Karacaoğlan u2013 Köroğlu (Kitabevi Yayınları), Ahmet Yaşar Ocak / Arı Kovanına Çomak Sokmak (Timaş Yayınları), Fatma Pekşen / Güldönümü (Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları), Şemsettin Şeker / Tanzimat Fikri ve Edebiyat (Dergah Yayınları), Muhittin Serin (Hat sanatkarı), İnsan Yayınları, İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü, "İstanbul Kore'de 2014" Projesi ile İBB Kültür ve Sosyal İşleri Daire Başkanlığı, Kamuran Sezer (Arapgir Postası Gazetesi), Sait Coşar / Karikatürün Aynasında Edebiyatçılar (Kapı Yayınları), Mustafa Özçelik / Yunus Emre'nin Dostları (Büyüyen Ay Yayınları), Münip Utandı (ses sanatkarı), Şenol Koca (Düzce-Kaynaşlı Kaymakam), Mürsel Gündoğdu / Veziru2013Nizamülmülk (Nesil Yayınları), İhsan Kabil (Sinema yazarı ve eleştirmeni), Nurettin Durman / Derin Yara (Profil Yayınları), Mustafa Fayda / Hulefa-yı Raşu00eedu00een Devri (Kubbealtı Neşriyatı), Mahmut Erol Kılıç, Yedi Güzel Adam (TRT1 Televizyonu), Orhan Kurt (Karagöz ustası), Toron Karacaoğlu (Şehir Tiyatroları), Kemal Eraslan, İlyas Çelikoğlu, Emine Gürsoy Naskali, Salih Tuğ.