Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2507.46
BIST 100
10895.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Ekim 2012

Sümela'nın şifresi; Abdullah Gül mü?

Geçen hafta ilginç bir haber yansıdı medyaya.

Üzerinde pek durulmadı ama haber, toplum psikolojimizi anlamaya yönelik ipuçları barındırıyordu.

Olay kesinlikle şaka değil. Çok ciddi ve haber de şu:

İstanbul'da yaşayan bir vatandaş, Karadeniz gezisinde Sümela Manastırı'nı ziyaret etmiş ve manastırın iç bölümündeki tavanda bulunan bir havari freskinin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e benzediğini görmüş.

Vatandaş üşenmeyip Cumhurbaşkanı Gül'e bir mektup yazarak, "Havarinin figüründe sizin suretinizin kullanıldığını tespit ederek eşim bana gösterdi. Manastırın tavanında Hz. İsa ve havari figürleri var. Bu figürler arasında bir havarinin freski size benzetilmiş" demiş.

***

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, mektuptaki bu ifadeler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı'na konunun incelenmesi için yazı göndermiş.

Bakanlığa bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ise Trabzon Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Trabzon Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'ne yazı yazarak konunun mahallinde koordineli olarak incelenmesini ve sonucun hazırlanacak raporla bildirilmesini istedi.

Trabzon'daki yetkililer, havari freskine sonradan bir müdahale olmadığını, çok sıkı güvenlik sistemine sahip Manastır'a dışarıdan birinin böyle bir müdahalede bulunmasının neredeyse imkansız olduğunu söylemiş.

Maçka'nın CHP'li Belediye Başkanı Ertuğrul Genç de "Manastır 24 saat koruma altında. Fresklerin zarar görmesi ve üzerinde oynama yapılması mümkün değil" açıklamasında bulundu.

CHP'liler Gül'ün orijinaline karşı da olsalar Manastır'daki Freskine de karşı olacak değiller ya!

Yani benzeme işinin gerçek olduğu imasında bulunuyor CHP'li Başkanı.

Adam haklı nihayetinde iş büyüyüp kamuya mal oldukça Maçka'nın tanıtımına katkı yapacak.

***

Sümela Manastırı'ndaki Fresk'in üzerindeki havarinin resminin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e benzetilmesine mi şaşalım?

Yoksa bu benzerlik üzerine Çankaya Köşkü'nün, Kültür Bakanlığı'nın, Trabzon Valiliği'nin vesaire ayağa kalkıp inceleme başlatmasına mı?

Kendi adıma söyleyeyim, zerre kadar şaşırmadım bu yaşananlara!

Çünkü kadim dinlerin çoğunun orijini Anadolu ve aşağısındaki Mezopotamya ve Arap coğrafyasıdır. Haliyle geçmişte yaşayan hemşerilerimizin havari de olsa, molla da olsa Brad Pitt'e değil de bize benzemesi çok doğal!

***

Bir aralar da medya, ünlü Hollywood aktörü George Coloney'in Abdullah Gül'e çok benzediğini diline dolamıştı. Öyle çok yazılıp çizildi ki en sonunda bu konudaki soruları Cumhurbaşkanı Gül bile "Evet kem küm, sanırım benziyor" filan diyerek yanıtlamak zorunda kaldı.

***

Şimdi bence hiçbir derdimiz, problemimiz yokken millet olarak madem bu denli mühim işlerle uğraşıyoruz.

O zaman derim ki Coloney'den DNA örneği alınsın. Belli mi olur belki Türk kanı taşıyordur. Hem bu konuda sorulara yer bırakılmadan gerçeklere de ulaşmış oluruz.

***

İkinci önerim ise Sümela Manastırı'ndaki binlerce yıl önce yapılan havari freskiyle ilgili.

Bence Freskteki resmin sahibi olan havarinin de mezarı açılıp otopsi yapılsın.

Neyse öğrensin toplum.

Zaten medya da iyi bilir:

Gerçeklerin, tamamen saklı kalmamak gibi pis bir huyu vardır...

 
TDV kurban